2015-11-11

Gränskontroller, hyckleri och önskedrömmar

"Gränskontroller är en urusel ide" [sic] är titeln på ledartext från i måndags, signerad Aftonbladets Anders Lindgren. Idag, två dagar senare, lät det parti Lindberg själv representerar meddela att Sverige i morgon kommer att införa gränskontroller.

Bortsett från de socialdemokratiska demagogernas sedvanliga flagranta dubbelmoral, var det två saker som gjorde kvällens presskonferens särskilt intressant. Det ena var att det i praktiken var Migrationsverket som tog beslutet om gränskontroller, inte regeringen. Med andra ord var kvällens besked ännu ett bevis på att beslut med enorma konsekvenser för Sverige i allt högre utsträckning fattas av icke-valda tjänstemän, snarare än politiker.

Det andra var att beskedet om gränskontroller eventuellt inte var det centrala i regeringens besked. Under presskonferensen meddelade nämligen även Anders Ygeman att regeringen kommer kräva att de rederier som trafikerar svenska hamnar börjar med id-kontroll. Detta kan potentiellt innebära en högst signifikant minskning av antalet migranter som tar färjan till Sverige för att söka asyl.

Gränskontrollerna som sådana kommer däremot inte påverka möjligheten för migranter att ta sig till Sverige via Öresundsbron och därefter söka asyl. Till skillnad från i fallet med de färjor som går mellan Sverige och Danmark, kräver detta emellertid att migranterna först tar sig in i Danmark.

Detta vet naturligtvis regeringen om. Regeringen vet dessutom att detta inte är någonting Danmark önskar. Man behöver därför inte vara särskilt konspiratorisk av sig för att misstänka att regeringen nu i smyg hoppas på att Danmark i sin tur skärper reglerna för inresa i landet (som av en händelse har danska politiker redan krävt detta), samtidigt som man offentligt fortsätter att demonisera vårt södra grannland.

Stefan Löfven har emellertid fortfarande inte släppt sin naiva vision om att EU skall ta det ansvar han själv gör allt för att slippa behöva ta. Hans senaste försök att få andra länder att ta sitt ansvar™, trots att de tydligt markerat att de inte har för avsikt att göra någonting sådant, är ett förslag om att skrota Dublinförordningen. Denna bör, menar Löfven, ersättas med ett system där migranter får söka asyl i "hotspots" i EU:s närområde.

I sak är förslaget inte dåligt. Problemet är bara att även om det så småningom skulle bli verklighet, skulle detta rimligtvis dröja flera år, och då med allra största sannolikhet först efter att Löfvens vision blivit kraftigt urvattnad. Under tiden väljer så gott som alla EU-länder som berörs av migrantvågen att ensidigt vidta åtgärder som att skärpa sin migrationspoltik och att bygga staket eller stängsel. Att i detta läge vänta på något som i bästa fall kommer att bli verklighet först om lång tid, kan inte kallas någonting annat än vansinne.

Till slut kommer Löfven inte ha något annat val än att genomföra det de facto-asylstopp som Moderaterna föreslog i förrgår. Frågan är bara hur länge det kommer ta för Löfven att inse detta, och hur mycket denna hans lektion i realpolitik kommer att kosta de svenska skattebetalarna.

Läs även:
Den sjätte mannen, Motpol
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Exp1

14 kommentarer:

 1. Jag har tänkt det förr och säger det nu med, det är ändå tur i oturen att S sitter i regeringen nu när tiderna är sådana att saker ställs på sin spets. Alliansen hade aldrig kunnat fatta dessa beslut utan att brunmålas och ankagas för att gå i SDs ledband. Alla idealister som aningen var för unga för att minnsas sist S styrde eller andra med kort minne behövde denna minnesbeta att se hur S styr och alltid gjort med brutna vallöften samt inkonsekvent ideologisk förd politik när det kommer till kritan.

  Skit att det blev Löfvén som är så långsam men i övrigt bra att S var dem som blev tvungna att rensa i röran. Nu kan vi kanske ha en valrörelse nästa gång där vi håller oss till sakfrågor och inte sandlådetrams där vem som är kompis med vem är det som är viktigast.

  SvaraRadera
 2. Frågan är hur de som kommer via Murmansk ska stoppas? Nu kommer det att blir jäkligt kallt där uppe i några månader men sen...

  SvaraRadera
 3. Trycket från flera allianspartier har medfört att regeringen tvingats att införa gränskontroller. Alternativet hade varit att förlora regeringsmakten. //tompas11

  SvaraRadera
 4. Var är MP? Skulle de inte vara med och visat hur "glada" de är nu?

  SvaraRadera

 5. Tänk om dessa åtgärder vidtagits för ett år sedan eller mer, hur mycket lättare hade det inte varit nu att få ordning på situationen? Nu när gränsen förhoppningsvis kanske återetableras har ingenting vunnits genom dessa månader eller år av ansvarslöshet. Detta poserande faller platt till marken och lämnar åt oss andra en nota på hundra, kanske hundratals miljarder. Vad säger detta om hur väl vårt politiska system fungerar och vilken karaktär de har som säger sig representera oss?

  SvaraRadera
 6. Man undar om man nu kommer att börja se smuggelbåtar över Öresund, landa nånstans längs Blekingekusten...

  SvaraRadera
 7. Alla här, även Fnordspotter, tycks ta för givet att gränskontroller i sig stoppar inflödet av migranter. Men antalet asylsökande, och antalet som så småningom får uppehållstillstånd, påverkas ju egentligen inte alls. Vad man kan hoppas på är att de som tar sig in olagligt kanske blir färre. Men polisen tänker ju bara utföra stickprovskontroller, och tycks planera att i rusningstrafik på bron (alla pendlare) inte alls göra kontroller. Och alla de redan befinner sig i Sverige utan tillstånd lär inte behöva riskera särskilt mycket.

  Man kanske skall avvakta några dagar, men något stort genombrott mot en sundare asylpolitik har knappast skett.

  SvaraRadera
 8. De som har makt över inflödet är fortfarande Polisen, Migrationsverket och människosmugglarna. Och ingen av dem har vi röstat på.

  SvaraRadera
 9. Verkar som om EU sneglar på det system som Australien använder detta med att ha Hotspots, vilket vore det enda rätta. Det är humant både för migranter och för landets (Europas) befolkning.

  Sedan måste regeringen betydligt skärpa skrivningarna om vilka som äger rätt att få asyl, dvs ta bort den direkt skadliga formuleringen som M med bihang och MP gjorde 2010-2011 efter SD's inträde och medborgarna skulle straffas som röstade fel. De måste också ta bort SAMTLIGA undantag om anhörigförsörjning samt alla förmåner och rättigheter som illegala migranter får. Slutligen måste regeringen ta bort SAMTLIGA bidrag efter beviljat UT annat än för mat och lägerboende, enbart SFI och yrkesvalidering/-komplettering bjuder vi på så de själva skaffar försörjning av egen kraft. Viktigt då är att även strafflagstiftning synkas med utvisning direkt oavsett situation i hemland om det begås brott.

  Med dessa åtgärder så försvinner alla incitament för de ekonomiska migranterna och välfärdsturister att ta sig hit. Riktiga flyktingar är nöjda med skyddet från krigsfarorna, något som de får i sitt närområde. OK, dessa förslag är "drakoniska" men riket är i sådan situation att det krävs tuffa beslut. Hur svårt kan det vara att fatta detta, men lider man av godhetspsykos så är det svårt att ta in.

  SvaraRadera
 10. Det finns en uppenbar risk att antalet asylsökande i landet kommer att öka i och med att gränskontrollerna införts. //tompas11

  SvaraRadera
 11. Alla dessa människor som kommer till Sverige bär de på sjukdomar? TBC, STD et c är ex. Vad säger smittskyddsläkarna. Jag är själv läkare. jag har inte sett ngn diskutera detta. T ex är de flesta unga svenskar ovaccinerade då det gäller tuberkulos (BCG-vacc).
  Ch

  SvaraRadera
 12. Lars Åhlin: Nej, jag skriver att id-kontrollerna kan påverka och att det var just dessa som var det intressanta med gårdagens besked.

  SvaraRadera
 13. http://www.dagenssamhalle.se/kronika/orimligt-med-frivilliga-haelsokontroller-19929

  SvaraRadera
 14. Mycket väl sammanfattat! Fantastiskt när Löfven i framträda i Agenda ivrigt och nervöst förnekade att "EU måste ta sitt ansvar" direkt betyder "Sverige vill ta emot mindre flyktingar". Hur kan vi ha en demokrati när politikerna inte ens vågar uttrycka sina ståndpunkter i rationella termer?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.