2015-12-13

Att kalla en spade för en stavmixer

I en artikel i Svenska Dagbladet berättas om en irakisk asylsökande som tagit sig till Sverige "för att fly undan IS framfart i Irak". Efter några månader av "ensam tillvaro" på ett asylboende i Pajala, och efter att regeringen meddelat att regelverket för anhöriginvandring skall skärpas, har han dock nu bestämt sig för att åka hem igen.

"Hem" innebär i sammanhanget (detta nämns i förbigående i texten) den irakiska staden Basra. Vad som däremot inte nämns är att Basra är en shiitisk stad, därtill en sådan så långt ifrån Daeshkontrollerat territorium man kan komma i Irak.

Läser man mellan raderna blir det uppenbart att det är drömmen om ett bättre liv, inte krig eller förtryck, som fått mannen i fråga att söka asyl i Sverige. Av hans berättelse att döma florerar i Irak ett antal direkt felaktiga bilder av Sverige som ett land av mjölk och honung. Att dessa inte visade sig stämma gör att han nu känner sig "lurad".

Artikelförfattaren kommenterar emellertid inte med ett enda ord det faktum att vad som beskrivs är ett solklart fall av asylbedrägeri. Tvärtom, den asylsökande mannen beskrivs snarare i termer av ett offer. Detta rör sig knappast om något olycksfall i arbetet, utan är snarare regel när svenska journalister rapporterar om dylika fall. Hur cynisk och avtrubbad jag än har blivit, kan jag inte någonstans fortfarande låta bli att förundras över detta.

Reagerar man inom journalistkåren inte över denna form av vilseledande agendajournalistik? Tycker man detta är vad det egna skrået bör egna sig åt? Saknar man den helt den rudimentära analysförmåga som krävs för att se den asylsökande mannens berättelse för vad den är? Reflekterar man aldrig över sambandet mellan artiklar som denna och det låga förtroendet för den egna yrkeskåren?

Huruvida fall som det som beskrivs i artikeln är en minoritet eller en majoritet är jag fel person att uttala mig om. Det är dock ingen särskilt långsökt gissning att det rör sig om tiotusentals fall årligen, och därmed årligen också kostar de svenska skattebetalarna tiotals miljarder kronor. Att såväl de politiska debatterna som de fördjupande nyhetsreportagen om detta fortfarande, höstens dramatiska migrationspolitiska utveckling till trots, lyser med sin frånvaro är absurt.

I ljuset av detta blir regeringens kategoriska motstånd till informationskampanjer i de asylsökandes hemländer än märkligare. I det aktuella fallet har den asylsökande mannens vistelse i Sverige inte bara kostat de svenska skattebetalarna mycket pengar.

Han har därtill helt i onödan riskerat sitt liv på Medelhavet. Han har med allra största sannolikhet betalat människosmugglare stora belopp för hjälp med att ta sig in i Europa. Nu har han därtill tvingats vända sig till sin familj för pengar till flygbiljetten hem. Förutom människosmugglarna finns bara förlorare i sammanhanget.

Det riktigt ironiska i sammanhanget är kanske dock det faktum att artikeln i Svenska Dagbladet faktiskt är ovanligt tydlig. Den utelämnar central information, den vilseleder och den lindar in budskapet, men när det kommer till kritan är den trots detta närmast revolutionerande i sin rättframhet. Detta säger ganska mycket om det sorgliga tillståndet för den svenska journalistiken.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, Exp1, Reg1

13 kommentarer:

 1. Utlänningar är olika. Märkligt nog kan man bli kallad rasist om man påpekar det. Även asylsökande är olika. Vissa har legitima skäl att söka asyl. Andra har inte det.

  Därför har man bestämt att alla har rätt att få sin asylansökan prövad. Nu har vi under ett par år haft fri invandring. Den som har sagt sig vara från Syrien har fått stanna. Den som har sagt sig vara ett litet barn har fått stanna.

  Nu har vi slösat bort alla våra asylplatser
  Nästa steg är då att stänga gränserna och inte ta emot några asylsökande.

  Hur smart var det här?

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Man ser inte bjälken i det egna ögat? Med vilket jag menar vår journalistkår: vi undersåtar har en obehaglig tendens att rösta som vi vill, inte som vi borde, och därför måste vår information vara sådan att vi gör som vi skall. Så om man låter bli att kunna något om något, och låter bli att lära sig hur man lär sig, och låter bli att titta efter, så kan man fokusera hela sin varelses energi på värdegrunden och känna sitt öppnade hjärta svalkas av det goda samvetets vindar.

  Vi onda och elaka troll, tomtar och tursar får hålla till godo med verkligheten sådan den är, men så beter vi oss inte som journalister, vilka likt ett överårigt blöjbarn visar upp sin produktion till allmänt beskådande.

  Jag såg för övrigt en tweet i spalten bredvid din text, som handlade om hur man från statlig nivå skall tvinga fram Kaplan-slum i alla kommuner. Det vore läsvärt med en längre text om detta, för även om ämnet dykt upp då och då tror jag inte att det förlorar på att uppmärksammas igen. Om det är okej (för att härma statsministern) med önskningar före jul.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 3. Kan som insatt i ämnet bekräfta att majoriteten av de ensamkommande är ekonomiska migranter. Massor kommer idag från ej krigförande områden men utnyttjar sin rätt att söka asyl. Då asylprocessen i Sverige är lång kan det ta upp till ett år innan ett avslag meddelas och medför att en "falsk flykting" ofta kostar skattebetalarna drygt en miljon.

  SvaraRadera
 4. Och det finns folk som undrar varför journalister har lågt förtroende?

  SvaraRadera
 5. Din betraktelse över den oärliga och/eller inkompetenta svenska journalistkåren är lysande!

  En urballad journalistkår som inte förmår rapportera sant, relevant och konsekvensneutralt.
  En journalistkår som aktivt medverkat till att skapa dagens kaos. Journalister som med agendasättande journalistik drivit politikerna framför sig och som därmed har del i skulden att människor drunknat i Medelhavet. En journalistkår som inte förtjänar förtroende bara djupt förakt.

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte heller detta att journalister och andra proffstyckare vill få det att framstå som om människor som bara flyttar ht för att få ett bekvämare liv är riktiga flyktingar. Genom att bira till att människor kan få asyl på felaktiga grunder bidrar man ju också till att människor som flyr på riktigt från förföljelse såsom av Daesh på sikt inte kan beredas plats i Sverige, våra resurser är ju trots allt inte oändliga.

  SvaraRadera
 7. Märkligt med just SvD, ex-konservativt gammelmediaorgan. Som har både Arpi och Gudmundsson i sin ledarskribentkader, dessa bland de ytterst få frispråkiga tidningsjournalister som finns i Sverige. Men samtidigt parallellpublicerar SvD skriverier av typisk, nu iaf aningen vacklande åsiktskorridorskaraktär.

  Kan en tidning vara schizofren?

  SvaraRadera
 8. Fnord, finns anledning att även ta uppgiften om att den återvändande betalar själv för hemresan med en viss nypa salt:

  http://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/For-dig-som-ar-vuxen-och-har-sokt-asyl/Om-du-far-avslag-pa-din-ansokan/Atervanda-sjalvmant.html

  SvaraRadera
 9. Det är och skall vara täta skott mellan ledarredaktion och nyhets-och kulturdelen. Fast på DN bedrivs det agenda på känt manér över hela linjen. Jag avsåg som en förklaring till SvDs nyhetsjournalister (och även kulturditon)som tycks lika goda och vänster som journalister överlag. Minns när SvD:s Tove Lifvendahl fann det nödvändigt att opponera mot sin egen kulturmedarbetare Viola Bao på ledarplats.

  Dick Erixon har på sin blogg ondgjort sig flera gånger över svensk nyhetsjournalistiks benägenhet att inte rapportera utan istället bedriva opinion och välja infallsvinkel så att läsaren inte skall riskera att behöva tänka själv.

  I Fnordspotters drapa mot SvD idag skulle man kanske kunna säga att de rapporterar utan att lägga till eller dra ifrån. Men kritiken är rättvis. Att inte kunna ställa en rimlig följdfråga eller att bara köpa offerberättelsen rakt av är inte god journalistik.

  Det blir en sorts journalistikens motsvarighet till centerpartisten Johanna Jönssons olika känslosamma framträdanden. Att känna, beröras utan att göra några avvägningar för vad kalaset får kosta alla lojala undersåtar som betalt världens högsta skatter i hela sitt liv. Jag fruktar att vi om låt säga 10 år bittert kommer att skörda frukterna av Goda Människors spel med våra resurser. Det finns säkert en och annan God individ som då kommer att förbanna sin egen godtrogenhet och dumhet.

  SvaraRadera
 10. En till. Meningslöst få stanna ett år.

  http://www.op.se/jamtland/ostersund/ayman-kom-i-tid-att-bara-fa-stanna-i-ett-ar-ar-meningslost

  SvaraRadera
 11. Sent in i tråden, men jag vill verkligen hålla med, kära fnordspotter.
  Media ha helt slutat rapportera om sånt som flertalet torde tycka är intressant. Just nu pågår i Göteborg ex den första rättegången någonsin i Sverige mot två is-resenärer från Göteborg. Åtalet innehåller videos där de åtalade påstås skär halsen av offer, en av de åtalade som återvänt påstås vara ett vårdpaket som sitter i rullstol utan att kunna tala efter att ha blivit skadad i Syrien. Han har anställt sin fru som assistent på heltid vilket inte hindrar paret att åka på semester till Indonesien som åklagaren har lagt fram bilder ifrån där mannen inte alls verkar helt förlamad. På det svarar försvaret att åklagaren " inte är läkare". Ok, min fråga är...Vilka, förutom vi som läser GP, har hört om det här fallet? Mig veterligen har det stått noll i riksmedia, fast nyhetsvärdet torde vara enormt. Men.....det ju fel nationalitet på gärningsmannen. Hade det handlat om en svenskt som rest till Ukraina dock... Då hade vi inte fått läsa om annat i veckor. Dessa dubbla måttstockar står mig upp i halsen.
  Mvh
  pellafant

  SvaraRadera
 12. "Eftersom passet ligger på botten av Medelhavet [...]"
  Slänga passet gör man endast om man fått order om det. Uppenbarligen har smugglarna all information och kontrollerar hela processen. Inte de flyende (eller "flyende", beroende på hur cynisk man är), inte någon nationell regering, inte EU.
  Man önskar sig som vanligt att "någon" skulle ta ansvar. Det är illa när EU fungerar lika dåligt som Sverige.

  SvaraRadera
 13. Ok, idag blev is-göteborgarna dömda i tingsrätten och till och med dn var tvungna att skriva några rader. De insåg väl att det skulle se för konstigt ut annars. Men ligger set högst upp? Nix. Långt ner, imorgon är det nog borta. Varför följa upp en sån här historia.....bäst att skriva lite mer om Trump istället, suck.
  pellafant

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.