2015-12-11

En humanitär (S)tormakt med fingrarna i syltburken

Socialdemokraterna är hårt trängda. Å ena sidan pressas man av den radikala vänstervåg som härjar i en liten men väldigt tongivande del av den svenska ankdammen. Å andra sidan pressas man från det diametralt motsatta hållet av verkligheten.

Detta är till stor del självförvållat. Under de åtta år som partiet Socialdemokraterna befann sig i opposition, ägnade sig maktkonglomeratet Socialdemokraterna aktivt åt att elda på den begynnande radikaliseringsvåg som till slut blev det monster vi har att hantera idag.

Detta framstod säkerligen som rationellt för socialdemokrater där och då. I den egna självbilden hade gränserna mellan Partiet och staten suddats ut, och Partimedlemskapet fyllde i mångt och mycket samma funktion för möjligheterna till att göra karriär som i Sovjetunionen. När man plötsligt förvägras den regeringsmakt man så länge hade tagit för given, inte bara under en mandatperiod utan två, framstod också den brända jordens taktik som rationell.

Efter valet 2010 gick det dock inte som man hade tänkt sig. Samtidigt som socialdemokratiska tidningar och tankesmedjor gapade och skrek om ett nyliberalt systemskifte, avslutade regeringen Reinfeldt sitt reformarbete. I stället gjorde regeringen den radikala nyvänsterns postmoderna irrläror och vanföreställningar till sina, vilket fick Socialdemokraterna att svara med ännu mer av samma mynt.

Ett race to the bottom inleddes, vilket först resulterade i en polarisering så hätsk att vänner bröt med varandra, och därefter med att båda sidor förlorade valet 2014. Det var en stukad höger, en stukad vänster och ett väldigt stukat Sverige som fick försöka hanka sig vidare efter detta svenska ödesval och det budgetkaos som följde.

Tecknen på tillnyktring blev förvisso allt fler under 2015. Det var emellertid först när verkligheten drabbade Sverige med full kraft under hösten, som vuxenvärlden återigen började göra avtryck i samhällsdebatten på allvar.

Inom Socialdemokraterna har man sent omsider börjat se verkligheten för vad den är. Det monster man bidrog till att skapa under åren i opposition, utgör dock nu ett stort hinder för partiet. Man har inte bara välkomnat den radikala vänsteraktivismen (i form av Miljöpartiet) in i regeringen. Man har därtill släppt in den radikala vänsteraktivismen in i det egna (i övrigt väldigt avideologiserade) partiet.

Det är en närmast omöjlig sits. Å ena sidan krymper nu de resurser som är tänkta att köpa partiet röster i snabb takt. Å andra sidan har man att hantera de krafter som hävdar att samma resurser är oändliga. Krafter som man under flera år gjort allt för att både stärka och fånga upp.

Rent praktiskt yttrar sig detta i att regeringen nu ägnar sig åt ett desperat och valhänt men ytterst osmakligt fulspel. Å ena sidan går man gång på gång till attack mot Danmark. Å den andra för man aktivt en politik vars syfte är att få Danmark att lägga om sin politik.

I den mån regeringen över huvud taget erkänner detta, åberopas en naiv och verklighetsfrånvänd förhoppning om att Danmark skall börja föra en mer "generös" asylpolitik som skäl. Det verkliga syftet är dock ett helt annat, nämligen att få Danmark att införa precis de id- och gränskontroller som landets politiker öppnade för idag.

Om Danmark gör slag i saken försätter detta Socialdemokraterna i en väldigt bekväm situation. De danska politikerna kommer i så fall att tvingas utföra grovjobbet åt sina svenska kollegor, samtidigt som de senare då kommer att vara fria att fortsätta smutskasta sina kollegor på andra sidan sundet.

Detta är ett ytterst patetiskt agerande från ett alltmer patetiskt socialdemokratiskt parti. Det säger dock väldigt mycket om hur genomfalsk de svenska politikernas bombastiska retorik om Sverige som en "humanitär stormakt" egentligen är.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SR1, Ab1

8 kommentarer:

 1. Håller med dig i din analys av Socialdemokratin men även Moderaterna borde skämmas när dom igår försökte göra avbön från den flyktingpolitik som Reinfeldt drev tillsammans med Mp. Både Kinberg Batra och Tobias Tobé var en del av regeringen Reinfeldt och riktade ingen kritik mot regeringens flyktingpolitik så länge Alliansen hade makten.Nu,sent omsider,så kommer kritiken.

  Centern verkar ju också ha tappat fotfästet fullständigt och driver samma extremistiska flyktingpolitik som MP.
  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Bra analys!
  Hur ska Sverige ta sig ur denna låsning utan att krackelera?

  SvaraRadera
 3. Katten på råttan,råttan på repet Merkel i Tyskland hurrar hon får sin önskade del av asylströmmarna.

  SvaraRadera
 4. Mycket bra analys. Prestige, tunnelseende, fantasilöshet, hybris, lättja ... allt sammanfaller till sämsta möjliga utfall för både landet och Rörelsen.

  Apropå Danmark minns jag ett Aktuellt för kanske 15 år sedan, när man intervjuade någon dansk politiker om att Danmark nu sänkt alkoholskatten ytterligare, och Sveriges politiker var upprörda över hur lätt det skulle vara för svenskar att få tag i billig sprit.
  Det var rent pinsamt att höra reportern säga "men man brukar väl hjälpa grannländerna med sådant här?"
  Politikern sade helt korrekt att "Svensk alkoholpolitik får Sverige faktiskt sköta själva."

  SvaraRadera
 5. Det är skamligt hur svenska politiker och journalister har hånat Danmark och spelat humanitär storasyster. Sverige borde istället lyssna, försöka förstå och lära sig av hur andra länder hanterar migrationsfrågorna. Då kanske landet hade kunnat få en mer human politik, både mot riktiga flyktingar och den egna befolkningen, om än inte blivit en "stormakt".

  SvaraRadera
 6. Hej.

  Kul att se att det är fler än jag som kan se hur vidrigt både socialdemokrati och borgerlighet agerat, både sitt egna land och folk men även mot de lycksökare som folkvandrar in i Europa.

  Varken SVMp-ligan eller (mes)alliansen får min röst tills de talar om hur mycket invandringen får kosta. Än så länge är det fortfarande inget borgerligt parti som vill tala om vad deras politik kostat, vad den får kosta, och varför moderaterna och Miljöpartiet inte anpassade mottagningssystemet och regelverket efter den fullt förutsägbara effekten.


  Kamratliga, hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Om man gillar öppna gränser, låser man ytterdörren då? Varför? Den är ju gränskontroll i mikroformat. Ds

  SvaraRadera
 7. Analysen är bra, eller snarare "berättelsen" för den har ju faktiskt
  littererära kvaliteter. Fastnade särskilt för:

  "Reinfeldt(s) reformarbete...gjorde .....
  den radikala nyvänsterns postmoderna irrläror och vanföreställningar till sina, vilket fick Socialdemokraterna att svara med ännu mer av samma mynt.

  Ett race to the bottom resulterade i en polarisering så hätsk att vänner bröt med varandra och att båda sidor förlorade valet 2014.

  Det var en stukad höger, en stukad vänster och ett väldigt stukat Sverige"

  Jo, de gick hand i hand i jakten mot Rosenbad, och drog undan mattan för framtdiden, men det var nog inte viktigt då. Trots allt var det inte totalkaos när Persson lämnade över 2006, men i opposition, så verkar partiet S ha förvildats en smula under de olika matintrigerna efter Persson, och var nog inte helt regeringsfähiga 2014, det vara för många brustna illusioner 1994 - 2006 som nu äntligen skulle realiseras och den nya politiska elit som tagit över är ju födda på 70- och 80-talet och har lite andra glasögon, man ser i första hand vad man kan sno åt sig själv, och sedan allt man kan göra med köttgrytan, och så upptäcker de att grytan inte längre år matnyttig eller full med råvaror. Det finns ine plats för en enda real reform, inte ens att ta bort stupstocken, så de kommer att få bromsa och spara, men det vill ju ingen, så alla håller sig undan.
  och då backar man in i framtiden, eftersom om fartyget är läck, ska alla man till pumparna, och inte som nu, alle man springer till kommandobryggan för att glänsa.
  Kanske spelar ngt "det började som en skakning på nedre däck" på vaktmästeriet på partikansliet :-) S.W

  SvaraRadera
 8. Det uttalade syftet med politiken är att det skall sprida sig till alla länder i Europa. Under tiden tar Sverige på sig den så effektiva offerkoftan. För vem kan kan kasta skit på ett offer. Smart och effektivt. Återigen är Sverige en humanitär stprmakt där alla kan yvas över hur bra vi är och hur dåliga alla andra är. Det är precis samma taktik som mobbare använder. Gör de andra dåliga så framstår du själv i god dager.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.