2015-12-10

Vapenvila

"Det var ett misstag [...] att inte hantera invandringsfrågan i regeringsställning". Så kommenterade idag Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé sitt partis omläggning av dess migrationspolitik.

Det är bra att Tobé är självkritisk. Det är ännu bättre att Moderaterna på sistone (som ett av väldigt få partier) har börjat hantera frågan på ett vuxet sätt. Om fler politiker vore villiga att såväl erkänna sina misstag som omvärdera sin inställning, skulle detta säkerligen göra underverk för den svenska samhällsdebatten.

Det är dock svårt att värja sig från känslan att det är någonting som skaver. Den nya moderata linjen är inte följden av att Alliansen förlorade valet eller att Fredrik Reinfeldt avgick som partiledare. Tvärtom, den nya moderata linjen är blott ett par månader gammal. Innan dess framstod Anna Kinberg Batra som en Reinfeldtklon som mekaniskt stoppade in ordet "öppenhet" (med vilket avsågs fortsatt extrem migrationspolitik) i var och varannan mening.

Det krävdes att asyltrycket på Sverige närmade sig volymer som, omräknat till på årsbasis, motsvarade en halv miljon människor för att Moderaterna skulle tänka om på allvar. Därtill krävdes att Sverigedemokraterna närmade sig ett väljarstöd på 20 %, och det krävdes att den decemberöverenskommelse som man in i det sista försvarade med näbbar och klor dog.

Att Tobé i sitt utspel hänvisar till en av Moderaterna beställd opinionsundersökning, då han förklarar omläggningen av partiets politik, är talande. Han hade kunnat hänvisa till grundläggande matematiska samband, han hade kunnat motivera omläggningen på högst rationella grunder och han hade kunnat låta sitt resonemang bottna i skenande utgiftsökningar.

I stället hänvisade han till nämnda opinionsundersökning, och utvecklade därtill resonemanget med paralleller till hur brittiska Tories har bemött UKIP. Det är ingen särskilt smickrande bild som framträder. Det tycks, kort sagt, i första hand vara strategi och taktik som ligger bakom omläggningen, inte övertygelse eller omsorg om Sverige.

Detta väl sagt är Moderaterna nu, till följd av nämnda omläggning av politiken, den mest konstruktiva kraften i svensk politik. En proteströst på Sverigedemokraterna var fullt befogad i valet 2014, men om det är en kraftig omläggning av migrationspolitiken man önskar är det nu Moderaterna man bör ge sitt stöd. Såvida inte de övriga partierna i nästa val har omvärderat sin inställning till Sverigedemokraterna och så länge partiet inte ser ut att få egen majoritet, kommer en röst på Sverigedemokraterna då endast att gynna Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Det finns goda skäl att vara såväl misstänksam mot som förbannad på Moderaterna, efter vad Fredrik Reinfeldt valde att göra mellan 2010 och 2014. Situationen är nu emellertid så allvarlig att vi inte har råd att låta oss styras av hämndbegär. I nuläget är det mest konstruktiva man kan göra att svälja stoltheten och ge Moderaterna sitt stöd, alldeles oavsett vad man tycker om de moderata rikspolitikernas kappvändande som sådant. Tiden för hämnd är definitivt inte nu.

Läs även:
Motpol
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Exp1, SVT1, Ab1

23 kommentarer:

 1. Förutsatt att man tror på denna vändning under galgen. Vad säger att om de inte får exakt så många röster de vill ha, att de inte gör en till uppgörelse med MP för att straffa folk som röstade "fel" igen?

  SvaraRadera
 2. Hämnd är en rätt som ska serveras kall, 2018 är den tillräckligt kall.

  SvaraRadera
 3. Håller inte med.
  Om det kommer en ny undersökning som visar att 51 procent tycker vi ska förslava alla kortare 170 cm kan vi alltså förvänta oss att moderaterna hakar på.

  Ett parti ska stå för en politik och självklart lyssna på väljarna, men att svänga 180 grader på grund av en undersökning är faktiskt vidrigt om det inte kommit fram helt nya fakta. Och några sådana ser inte jag.  SvaraRadera
 4. Stöd nu ja, men en röst 2018? I helvete heller.

  SvaraRadera
 5. Så vad gör vi proteströstare nu? Jo, vi återupptar medlemskapet i M, ger oss in partiarbetet och försöker påverka så mycket som vi bara nånsin kan. Vi måste se till att vi får fram värdiga och orädda moderater som inser det allvarsamma läget i Sverige och kan stå pall i såväl känslo- som mediestormar,typ Finn Bengtsson. Får vi inget gehör eller sviker oss partiledningen -ja, då kan vi ju göra som i förra valet, rösta SD.

  SvaraRadera
 6. Jag har ju röstat med fötterna med min utlandsflytt och avundas verkligen inte er som måste välja mellan dom där slaskpartierna. Hade jag bott kvar i Sverige så hade jag nog röstat blankt, köpt ett hagelgevär plus en gård på landet och förberett mig på att försvara mina intressen på egen hand.

  Vad Sverige behöver förr eller senare är nog en sanningskommission (typ som i Sydafrika efter apartheid fast tvärtom...) Man måste inte döma diverse politiker och journalister till fängelse eller liknande. Men innan landet kan läka så undrar jag om dom inte måste träda fram en efter en och be om förlåtelse för vad dom har gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för att jag tror det är realistiskt men jag tror att stenhårda straff är det enda som kan förhindra att detta beteende snart poppar upp igen.

   Radera
 7. Jag vet att du inte gillar när man bara kommenterar den del av din bloggpost som handlar om SD. Men ändå: Visst har du rätt i att en röst på SD är bortkastad om SD:s tillväxt får som enda effekt att övriga partier (minus M och KD, möjligen) cementeras i sin uppslutning kring Mp:s asylpolitik.

  Men det går också att vända på resonemanget: Det blir helt omöjligt för alliansen, i synnerhet M och Kd, att med något bibehållet väljarförtroende avstå från att med SD:s stöd bilda regering för att genomföra sin egen politik. Att stödja SD innebär att bidra till att tyngdpunkten i en allmänborgerlig politik förskjuts något i socialkonservativ riktning, vilket alla sanna SD-väljare önskar.

  För övrigt reagerar jag som Du, Fnordspotting, på Tobés uttalande. Bra att M ändrat sig, sorgligt och pinsamt att de gör det med hänvisning till opinionssiffror.

  SvaraRadera
 8. Måste säga att jag fascineras av hur många som tycker det är värt att låta Miljöpartiet och sossarna få förnyat förtroende, bara för att jävlas med ett M som faktiskt har omvärderat sin politik. Många tycker uppenbarligen det är värt att offra hela samhällsekonomin, bara för att hämnas på några politiker. Sila mygg och svälja kameler, någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad är det som tyder på att M menar allvar och att deras "nya" politik gäller även efter valet? De säger redan nu att det är "en paus" eller är "tillfälligt". Dvs. de säger själva att de inte avser hålla denna linje. Skulle jag helt neutralt bedöma deras uttalanden så skille jag tolka det ungefär som det som Romson säger, vi tar en kort andhämtningspaus och sen kör vi igång igen med full fart. Förstår faktiskt inte varför jag då ska ge dem min röst.

   Radera
 9. Men vad blir Alliansens linje? Blir det M:s eller C:s linje? C tog nyligen beslut på att man ska kunna söka asyl på ambassader runt om i världen, t ex Turkiet. M ska avvisa vid gränsen. Faktum är att avståndet i denna fråga är större mellan M och C, än mellan S och MP.

  Så vad blir då Alliansens linje i frågan, det är det intressanta.

  SvaraRadera
 10. Betänk även att en röst på M är en röst på Ask som justitieminister *burr*

  SvaraRadera
 11. Seeing is believing. När M i handling genomfört sin nya asylpolitik. När M släppt sin barnsliga beröringsskräck för SD. När M bidragit till att kraftigt strama åt asylflödet. Då, men först då, kan de möjligtvis vara värda min röst igen.

  SvaraRadera
 12. Jag vågar helt enkelt inte lita på Nya Moderaterna längre. M och AKB har mycket att bevisa, innan jag vågar lägga min enda röst på detta partiet igen. Reinfeldt, hans syltryggade partikollegor och efterföljaren AKB, har förbrukat precis allt förtroendekapital som Moderaterna mödosamt byggt upp under många år. Partiet saknar i dagsläget trovärdighet på migrations-, försvars- och kriminalpolitiksområdet. En omvändning under galgen - mitt under skenande flyktingkris - räcker helt enkelt inte.

  SvaraRadera
 13. Det kanske inte handlar om hämnd utan om att man helt enkelt inte vill rösta på politiker som har en så fruktansvärt dålig integritet att de ena dagen kan stå och säga att IS-terrorister är offer och rabbla "öppenhet"som ett mantra och nästa dag vill ha en hårdare invandringspolitik än Sverigedemokraterna. Om Moderaterna hade stått upp för en vettig invandringspolitik innan det blev politiskt korrekt att göra det hade jag kanske litat på dem, men nu gör jag det inte.

  SvaraRadera
 14. Kära Fnordspotter
  Det går inte att lita på ett parti som ändrar sig pga en opinionsundersökning. Jag vill ha bättre förklaringar än så, och gärna en ursäkt. Faktum är att hela M ledningen måste bort.,Finn Bengtsson kan gärna bli partiledare istället, bara politikerbroilerma försvinner. Innan dess vägrar jag rösta på dem.
  Mvh
  pellafant

  SvaraRadera
 15. Det handlar inte om hämd, det handlar om förtroende. Jag litar helt enkelt inte på moderaterna. Om de kan omvärdera sin på invandring, kan de väl rimligtvis ändra sin syn på samarbete med SD...

  SvaraRadera
 16. Vem ska man tro på när allt är såhär och ingenting vi nånsin med nåt menar? Det är svårt att skapa förtroende för en kappvändare. Om M upprättar ett juridiskt bindande dokument lagom till valet 2018 så kan säkert förtroendet klättra en del. Annars blir det svårt att ta nånting seriöst från folk med dubbla bottnar, en för sig själv och en annan för alla andra.

  SvaraRadera
 17. Den avgörande frågan för min del är, är detta på riktigt? Jag är fortfarande tveksam, men det är ju ett tag kvar till 2018, så jag kanske ändrar mig. På längre sikt, och på intet sätt begränsat till migrationspolitiken, så måste m bli det man historiskt sett var, d.v.s. ett parti som orkade och kunde argumentera för sin linje utifrån värderingar och sakargument snarare än opinionssiffror.

  Dessutom återstår för en eventuell borgerlig regering frågan, vad gör man med centerpartiet? Jag kan inte se annat än att ett sd-samarbete är enda möjligheten för moderaterna att få stöd för en politik som hänger ihop, centerns gör det nämligen absolut inte.

  SvaraRadera
 18. Om moderaterna också förklarar att Decemberöverenskommelsen var ett misstag så ska jag på allvar fundera på att rösta på dem. Till dess vågar jag inte lita på att de kokar ihop något annat odemokratiskt, speciellt som Anna Kinberg Batra framförde ett konstigt förslag i den riktningen för en tid sedan.

  SvaraRadera
 19. Hur skall jag kunna lita på moderaterna? De är slut helt enkelt. Partiet som en gång stod för konservativa värderingar har anammat vänsterns identitetspolitik, genustrams och klimatalarmism. Det här är något som pågått i små steg under lång tid.

  Det vi sett i höst är bara den naturliga konsekvensen av en ideologisk kursändring som pågått i nästan två decennier. Folk lämnade inte moderaterna endast på grund av asylpolitiken. Många gjorde det för att de inte längre kände igen sitt parti i en mängd frågor.

  SvaraRadera
 20. Det spelar ingen roll om Alliansen eller de rödgröna får majoritet 2018. De blir ändå tvungna att föra en mycket restriktiv asylpolitik. Alla frihetsgrader har redan gått upp i rök. Arbetet måste gå ut på att se till att ALLA nuvarande riksdagsmän/kvinnor i de etablerade partierna försvinner från valbara platser och att endast vettiga och respekterade människor kommer i fråga i fortsättningen. För SD:s del gäller det att äntligen rekrytera kandidater som inte kan avfärdas som virrpannor. Sådana har hittills inte vågat ställa upp men till 2018 har läget blivit så illa att de säkert går att hitta.

  SvaraRadera
 21. Jag har inte tagit ställning till nästa val ännu men Moderaterna själva tycks fortfarande bekväma med att sitta still och låta S + MP förstöra landet. Mycket prat, lite verkstad.

  SvaraRadera
Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.