2015-12-17

Det svenska samhället har ruttnat inifrån

Kriminella gäng i Göteborg tjänar ofta 20 000 kronor i månaden genom att hyra ut en enda lägenhet på den svarta marknaden, enligt ett reportage i TV4-Nyheterna igår.

Att det finns en stor svart bostadsmarknad i Sverige är ingen nyhet, och inte heller förvånande givet den planekonomiska bostadspolitiken. Vad som gör TV4:s reportage så remarkabelt, är att den kvarts miljon kronor som kriminella gäng i deras exempel årligen drar in på endast en lägenhet utgörs av skattepengar. Skattepengar som Göteborgs kommun villigt betalar ut, trots att de är fullt medvetna om vad pengarna går till.

Det hela är perverst. Svenska politiker har haft årtionden på sig att åtgärda dylika missförhållanden, men man har inte brytt sig. Man har inte reformerat bostadspolitiken, man har inte ändrat lagarna, man har inte skärpt straffen, man har inte kartlagt problemen, men har inte avskaffat EBO, man har inte förändrat den kravlösa migrationspolitiken (annat än i ännu mer kravlös riktning) och man har inte gett rättsväsendet de verktyg det behöver. Crazy cat lady-doktrinen har varit överordnad allting annat. Om konsekvenserna av detta har har blivit att skattepengar regnar över grovt kriminella, ja då har man ryckt på axlarna och resonerat att det är smällar man får ta.

Detta är vad det svenska välfärdssamhället har utvecklats till. Svenskarna tillhör världens i särklass högst beskattade folk, men den sjukvård, utbildning och omsorg dessa skattepengar bekostar håller en i en internationell jämförelse påfallande låg standard. I stället går pengar till att finansiera politikers vulgärchauvinistiska stormaktsdrömmar, till fuskare, till kriminella och till kverulanter som utan att skämmas sjukskriver sig på grund av konflikt med chefen eller för obetald TV-avgift.

Den svenska staten har på en och samma gång blivit till medelklassens överförmyndare och till en dörrmatta som inte förmår säga nej när curlingbarnen gapar och skriker. Samma svenska rättsväsende som inte ingriper mot de kriminella som mjölkar socialen på miljonbelopp, förmår inte stå emot när tidningarna publicerar snyftreportage eller när Twitterdreven går. I stället omtolkar de osjälvständiga domstolarna ständigt, genom prejudicerande domar, svenska lagar till en kravlös allt åt alla-filosofi.

Det svenska samhället har ruttnat inifrån, och det är i mångt och mycket det svenska välfärdssamhället som är anledningen till detta. Delar av det socialdemokratiska välfärdssamhället ägde måhända en gång viss legitimitet, men den tiden är över. Vad vi har idag är institutionaliserad stöld, ett klientelistiskt system av bananrepubliksklass.

Många konservativt lagda svenskar försvarar idag detta system. De kritiserar förvisso vissa avarter, men överlag är folkhemsbygget något de förhåller sig både positiva och nostalgiska till. De kritiserar formerna för behandlingen och de har måhända åsikter om behandlingens omfattning, men när det kommer till kritan är de rörande eniga om att stora mängder blodiglar även fortsättningsvis bör bita sig fast i deras kroppar.

Det är hög tid att släppa denna sentimentala syn på folkhemmet. Folkhemmet har kuvat det svenska folket. Folkhemmet har fått även de svenskar som kallar sig för borgerliga att älska den bur i som socialismen har spärrat in dem i, och därtill gjort dem livrädda för världen utanför samma bur. När staten, väl medveten om vad den gör, låter de skyhöga skatter svensken betalar gå till att göra kriminella till mångmiljonärer, är det knappt längre någon som ens reagerar.

Detta kan inte definieras som något annat än ett politikens Stockholmssyndrom. Folkhemsprojektet har slagit sönder svenskarnas självkänsla, det har bestulit dem på deras frihet och det har berövat dem deras värdighet. Ironiskt nog är det idag Sveriges mest kontroversiella parti som är de varmaste förespråkarna av samma folkhem. Till och med när svenska folket gör uppror, gör man det på folkhemmets villkor.
DN1, DN2, DN3, GP1, Exp1, SR1

18 kommentarer:

 1. Kära fnordspotter, du har så rätt. Folkhemmet är inte längre en myrstack där alla kämpar för en större helhet, det är ett kadaver och det myrorna gör nu är att bära bort likmaskarna. Snart finns inget kvar utom en hög ben som minner om det som var.
  Misantropiska hälsningar
  Pellafant

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Jag tror att vi som läser din blogg (dagligen i mitt fall) undrar vilka tankar du har om vad, hur, och vem som kan åtgärda det du identifierar som problem. Både då på konkret nivå som det fall av institutionaliserad korruption du beskriver idag, men även på djupare nivå: de idéhistoriska komplex som gjort att vi är där vi är.

  Jag skriver detta för jag vill minnas att du vid tidigare tillfälle nämnt att du känner dig tjatig när du tar upp SD, invandring, och därtill hörande problematik. Jag är rätt övertygad om att det finns människor i riksdagspartierna som nogsamt håller koll på alla möjliga bloggar, och om man utgår från att min aning är sann öppnas ju möjligheten för att så frön så att säga. Det kan ju faktiskt vara så att de (-partisterna) är så insnöade i sina egna mallar att de inte kan uppamma kreativa lösningar.

  Tänd ett ljus istället för att förbanna mörkret, för att fylla dagens kvot av klyschor.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 3. Ja, man kan inte annat än hålla med. Finns ingen som kommer att ha kraft att ändra detta. Det kommer fortsätta utför tills det blir ett nytt Grekland av Sverige. Eller värre. Det enda man kan göra själv är att se till att rädda sig själv och se till att man blir så skadeslös som möjligt.

  SvaraRadera
 4. Starve the Beast

  SvaraRadera
 5. Det har länge varit lönsamt och relativt riskfritt att vara kriminell i Sverige så länge man ser ut som en vanlig sosse på ytan. De flesta som har fingrarna i syltburken och har hållhake på varandra. Politrukerna krävde tjänster av farsan i utbyte mot offentliga uppdrag för 50 år sedan. Då var det relativt harmlöst jämfört med hur det har utvecklats. Follow the money.

  SvaraRadera
 6. Rikard: Ja, jag känner mig tjatig när jag skriver inlägg efter inlägg om invandring. Det känns, ärligt talat, som en del av min själ förtvinar och dör varje gång jag harvar om migrationspolitiken, i stället för att skriva om saker jag tycker är intressant och roligt. Men samtidigt känner jag att jag måste skriva om den så länge rådande vansinne fortsätter.

  När det kommer till vad och vem som kan åtgärda problemen? Ptja, låt mig börja med att säga att jag i mångt och mycket bloggar för mig egen skull. Jag känner att jag måste lätta på trycket, helt enkelt. Detta väl sagt så, ja, min blogg blir idag läst på en hel del intressanta ställen, och givetvis vill jag göra vad jag kan för att plantera de frön du talar om.

  Jag vill också bidra till att motbilder till att de många direkt vilseledande utsagorna som har dominerat nyhetsflödet får spridning. Många (idag gissningsvis dock betydligt färre än tidigare) har helt enkelt ingen koll. De tror på skrönorna om asylinvandring som en vinstaffär och så vidare. Det är på många sätt förståeligt, givet det genomslag agendajournalistiken har fått, men ändå väldigt kusligt.

  Jag gör vad jag kan, helt enkelt. En del har uttryckligen sagt att jag har öppnat deras ögon, så helt förgäves har det uppenbarligen inte varit.

  SvaraRadera
 7. Hej.

  Till bloggägaren:

  Tack för svar. Jag känner igen mig i din beskrivning: en motbild behövs mot den massiva och allomfattande propaganda-demon som hemsöker landet. Ända nere i den djupaste begreppsmässiga roten, där grunddefinitionerna till de begrepp vi använder för att konstruera mer avancerade o/e abstrakta tankar, pågår tankekontrollen. Det är möjligt att den samlade effekten av analytiska och kritiserande bloggar blir en vital eroderande kraft som nöter bort sörjan av slarvigt och medelmåttigt tänkande bland allt för många av oss.

  En person i min närmaste krets kallar det för att så frön; de mest ideologiskt insnöade fanatikerna kommer vi inte åt, men kollegor, anhöriga, bekanta i affärs- och föreningsliv är väl värda att vinna, om så 'bara' för principen om självständigt tänkande. Det är skrämmande många som bara konsumerar politik via slaskpressen och stats-TV.

  Att fatta pennan är att förklara krig, har jag hört.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 8. För att folkhemmet ska fungera måste alla öra sitt bästa i alla lägen - t.ex. inte sjukskriva sig för att man är trött eller tycker att chefen är dum.

  För övrigt tycker jag det är fruktansvärt att Sverige sade nej till att skicka JAS-plan mot IS. Den humanitära stormakten har i och med detta verkligen visat sitt rätta ansikte - den struntar fullkomligt i att det pågår ett folkmord, den har fullt upp med att putsa på sin gloria och sjunga första sopran i änglakören.

  SvaraRadera
 9. Har också under en lång tid känt en ökad desperation över sakers tillstånd i Sverige. Tack Fnordspotter och alla andra som kämpar i motvinden. Tyvärr så smiter jag med svansen mellan benen och flyttar utomlands nästa år. Har barn i yngre skolåldern och vill ge dem ett en bättre chans i livet. Ajöss och tack för fisken.

  SvaraRadera
 10. Det finns ju ändå, apropå konversationen ovan mellan Dig och Rikard några kommentarer att göra.
  Som kommunfullmäktigeledamot för SD under fyra år, men numera inte, så har jag några synpunkter:

  SD kan ses på tre plan
  1 partiledning: skickliga om man så vill
  2 distrikts- och kommunledning: ofta (men med några stora undantag) arbetslösa a-lagare från början av 2000-talet med enda merit att vara lojala mot partiledningen och tjänstgöra som är en propp till skydd för partiledningen.
  3 fotfolk

  Jag tycker väldigt illa om framförallt skikt 2, men jag kommer ändå att rösta på dem om det vore val idag därför att jag tycker om skikt 3.

  Jag saknar förståelse för de som tycker att Sverige har havererat (såsom fnordspotting m.fl.) eller sådana som vill runda problemen (såsom ledarsidor m.fl.) eller sådana som saknar fokus (såsom 6mannen m.fl.) som ändå uppenbarligen vill vänta X antal år och se vad som händer.

  En gång under min karriär som ingenjör lärde jag mig av en äldre förman att man skall stå för sina åsikter även när det är obekvämt och ta parti för någon som är god men inte perfekt.

  Du och Ni är inte trovärdiga.

  fd moderat

  SvaraRadera
 11. Det borde vara och är redan troligen redan olagligt att indirekt medverka till kriminell verksamhet av detta slag. Socialtjänsten skulle alltså polisanmälas för främjande av brottslig verksamhet. Något för SD i Göteborg.

  SvaraRadera
 12. Återigen ett enormt bra inlägg. Tack!

  SvaraRadera
 13. En av insiktsfullaste inläggen jag läst om på flera bloggar

  SvaraRadera
 14. Ett samhälle ruttnar inifrån då politiker och media döljer och förvränger sanningen för att rättfärdiga den förda politiken. Alla såra samhällen ruttnar förr eller senare.

  SvaraRadera
 15. Visst är samhället tokigt. Vi vanliga och då även de kriminella kan samla in och lagra personuppgifter och om de skulle bli avslöjade kommer samhället eventuellt att säga FY!. Men samhället får inte ha de personuppfgifter som skulle behövas för att bekämpa kriminaliteten i samhället. Detta visade sig tydligt när en åklagare behövde domstolsbeslut för att få ta del av samma information som ett porrföretag kunde köpa av våra teleoperatörer. Är detta förnuftigt? Jag anser att samhället skall få stor möjlighet att lagra uppgifter om oss. Uppgifterna finns ju lagrade av andra. Vi är ju tvingade att lämna ut våra personuppgifter om vi skall kunna leva i samhället. Prenumererar vi på en dagstidning måste vi uppge personnummer, mobilnummer, fast telefoni och email. Detsamma gäller när vi handlar på svenska postorderföretag, när vi köper biljetter på internet, när vi bokar en resa, och så vidare. Sedan kan olika företag genom "samarbete" samköra sina respektive dataregister för exempelvis marknadsföringsåtgärder. Jag förstår faktiskt inte varför DN behöver mina telefonnummer, mitt personnummer och min emailadress, jag vill ju barra läsa deras papperstidning! Om någon deltar i en medicinsk eller liknande studie lagras deras etnicitet, det finns en variabel som heter ETHNIC som förväntas vara ifylld när amerikanska myndigheter skall granska en studie. Godkänns inte studien kanske produkten inte får säljas i USA. Google, operatörerna och andra internet-företag kan följa vad vi gör på internet och genom kloka gissningar har de säkerligen redan kartlagt alla med internettillgång i hela världen. Om någon vill oss något ont kan de bara samköra eller leta i icke-offentligtägda dataregister och så vet de det mesta om oss. Varför skall då inte samhället få samla in och lagra liknande uppgifter och varför är etnicitet så känsligt när vi med liten risk för fel kan gissa rätt när vi tar del av uppgifter från olika dataregister. Det vi behöver är inte förbud som det offentliga måste följa, men som kan negligeras av andra. Vi behöver en lagstiftning som bestraffar de som använder personuppgifter på icke-godkänt sätt. Det skall vara rimliga kännbara straff och det får inte vara straff med olika nyanser av fy!.
  Efter detta ställer jag mig frågan hur det skall vara möjligt för seriösa laglydiga företag och myndigheter att hålla ordning exempelvis på bostäder när de inte får ha rimliga dataregister medan de kriminella kan bygga upp sina egna register utan att behöva ta hänsyn till lagar och andra regler. Det är ju självklart att de kriminella ligger ett steg före och då förstår de flesta att det är lätt att ta över bostadsområden och exempelvis styra lägenhetsöverlåtelser.

  SvaraRadera
 16. Återigen fenomenala poetiska rader:
  (med en briljant slutkläm,
  hur lurade alla är :-)

  Kom att tänka på vad man lär sig i etologi,
  att den som ger ett djur mat visar underkastelse,
  Lärdom, ge aldrig en babianhane en banan, då tror
  han att du är hans servant, och i en vargflock äter alltid
  alfahonan först, och sedan går det vidiare i rangordning,
  alla flyktingar som arbetar på flyktingboenden tror inte
  att det är sant, att Svenskar springer omkring och serverer
  de nyanlända mat, utan motprestation, och menar att Sverige
  förstört dessa individer på ca två veckors undfallenhet.
  De har sas växt upp under helt andra förhållanden, att det enda
  som gäller är den som slår hårdast och ljuger bäst, utan den insikten
  har man i många miljöer inte så goda överlevands-chanser, och det är lite detta
  Svenskar inte förstår, mer än indirekt, eftersom vi väljer att bosätta oss med
  likasinnade och behåller det Sverige vi är vana vid hemma, och så åker vi till jobbet och arbetar med välfärd.

  Eftersom debatten nu identifierat, med hjälp av Helene Lööf, som är normalt funtad, har listat ut genom dagens välskrivna DN-artiel att förändringen är osynligg, och bara kan observeras av eliternas språk och val av ord, vilka nu dessa är, så är det svårt att inte bidra till den semantiska stacken. S.W

  SvaraRadera
 17. Textens high-lights i alternativ form.
  (behöver ej gå publikt, en uppskattande
  vink till en insiktsfull och sannolikt
  helt korrekt socialpsykologisk analys.
  S.W

  1000 år av Svensk fördärvlig uselhet

  Det är perverst -
  samhället har ruttnat inifrån
  Crazy cat lady-doktrin
  på lån är värst
  skatter regnar över kriminella,
  är de smällar Svenskar kan beställa.

  Världens högst beskattade folk,
  Välfärdens finansierade skolk
  vulgärchauvinistisk politisk stormaktsdröm
  fuskare kriminella kverulanter i strid ström

  utan skam sig alla sjukskriver
  med rätt åt var åt en alla driver.
  ädelt tal att vara solidarisk
  humanitärt exemplarisk

  Staten som medelklassens förmynderi
  dörrmatta och dilettanteri.
  Rättsväsende tolkar "självständigt" rätt
  på alla osakliga och partiska sätt
  folkets fria vilja talar
  underkastelsens berg och dalar
  genom att prejudicera normen
  inför den stats-indivuella stormen
  av allt åt alla-filosofi.

  Det svenska välfärdens skattesamhälle
  är grund för allas kostnadsfria uppehälle.
  Socialistisk demokratisk stat med legitimitet
  en kopia av borgerlig nationell homogenitet
  den tiden är för länge sedan obsolet

  Institutionaliserat bedrägeri
  av arbetsskygg socialaristokrati
  med drömar om överklassens säteri
  ett klientelistiskt system av kleptomaner
  lovar guld och gröna bananer
  en klass av bananrepubliksdemokrati
  alltmer kontroll och förmynderi
  ett unversellt debattklimat av angiveri

  lovar grön framtid med utedass
  av pr-finansierad parnass
  ute i svensk urskogs-TERRAss

  SvaraRadera
 18. De konservativa försvarar systemet.
  Folkhemsbyggets nostalgiker slipper problemet
  De kritiserar form, omfattning och behandling
  när det kommer till kritan gäller förvandling

  Världen förträngs
  sinnet förvrängs
  önskedrömmen förstärks
  tilliten brännmärks

  Socialsiter och libertarianer
  ger oss samma berättelse
  undrar vilka mål och medel och lianer
  som ändar med förskräckelse

  av eget anletes arbete och kapital
  lämnas till framtiden över ett tomt skal
  under hållbarhetens miljöpartiideal
  hård beskattning är korrekt
  om det går till näringslivskollekt

  blodiglar i oändliga mängder
  suger kraft i anletets svett och längder
  när ingen vill vara närande
  där godhetsidealet är tärande

  fortsättningsvis biter sig alla fast
  i märg, knopp och kropp
  i vår gemensamma trygghetslast
  anpassad i en svunnen tid
  för folket av frihet utan strid

  Folkhemmet har folket kuvat
  och libertarianerna förändring ruvat
  Det är tid att bryta upp
  med en demokratins statskupp
  släng ut det gamla och unkna
  låt anarkismens ordning prunka
  sentimental syn och retrospektiv
  tillit tro och lojalitet på driv
  tack vare eliten importerade nya perspektiv.

  Sveriges borgerliga Folkhemselit
  har baxat Fält och skit ända hit
  att älska folkets nya opiater
  kränkthetens rättighetens dryga later
  Dygder om redbarhet och pålitlighet
  har policyprofessionens transformation
  till Orwellsk redlöshet och oduglighet
  genom värdegrundens information

  bur som socialismen skapat
  har kapitalismen ogenerat kapat
  nu har vi spärrat in nationen
  genom att släppa in frustrationen
  av den värld vi länge flytt
  genom vår geografiska undanflykt
  därtill gjort oss rädda
  för både världens och vår egen kultur
  som vi nu ska samma i gemensam bur.

  När staten, omedveten om vad den gör,
  med nationen som göder världens rikaste rike
  plötsligt faller samman utan någontings like
  höjs de skatter folket betalt
  för frihet och skydd

  kriminella i alla länder
  kan verkligen två sina händer
  Alla människor måste vara lika
  även om man inte färdats väl hos oss
  så ställer alla ändå upp

  utan krav på motprestationer
  för så borde det vara i alla generationer

  världen borde vara som Svea
  knappt någon kan väl reagera
  Staten utan finansiell reva
  alla är med på politikens bondfångeri
  bara vi förtränger förestående haveri
  enär alla blir rika på att debitera
  kommunal välfärd från EU subsidiera


  Stockholmssyndrom i politiken
  ger nationen sista spiken
  vi älskar staten och myndighet
  som skänker tröst för egen syndighet
  Folkhemet har vi slagit sönder
  Centerpartiet det samma med alla bönder
  svenskarnas självkänsla
  är väck och uraktlåten
  då ingen

  politiken har bestulit folket på resurser
  utöver detta nationella konkurser
  Resten har borgarna realiserat ut
  för att kompensra med Rut.
  stöld av frihet och egenmäktighet
  berövande av folkets själva värdighet.

  Sveriges kontroversiella parti
  är ironiskt inget alternativ
  inte ens ett konspirativ
  utgör blott en flykt en sorti

  förespråkarna av folkhemsMecka
  Har ändrat inställning på en vecka
  och ändrat kurs
  inför uppdagad konkurs

  rosa och grön Manchesterliberalism
  en dos anarkosocialism
  grundad på välfärdskapitalism
  verkade fungera
  under loppet av en hel månads-era

  våra ny revolutionärer
  förespråkar linjen sossereaktionärer
  går hem i alla sfärer
  Eftersom det vilar på den grund
  den store ledaren beskrev sömnigt osund

  In kommer LOs nya ledare och gör samma vision
  jag lovar, det kommer att bli Sveriges mission
  med hög migration kommer socialistisk transformation

  När svenska folket nu gör uppror,
  är det drömmen efter folkhemmets nya storebror.

  Fritt tolkat av orginaltextens suveräna spot
  någon mer poetiskt lagd borde kunna redigera professionellt.
  det är faktiskt lite episkt

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.