2016-01-15

Margot Wallströms dubbelmoral

Det finns mycket att säga om Kommunalskandalen, men vad som på många sätt särskilt sticker ut är Margot Wallströms agerande.

Den som letar efter en hyresrätt i praktiskt taget varje annan europeisk huvudstad än Stockholm kan i regel också snabbt och utan större problem hitta en sådan. I Sverige råder emellertid socialdemokratisk bostadspolitik, varför Wallströms utsikter att på konventionella vägar komma över en hyresrätt i centrala Stockholm var minimala.

Wallström valde då att utnyttja en möjlighet som är stängd för gemene man, nämligen att vända sig till ett av de mäktiga fackförbund som är en del av det till parti förklädda maktkonglomerat hon representerar. Strax därefter var Wallströms bostadsproblem lösta.

Att det hela kan röra sig om mutbrott är illa nog, men vad som framför allt stinker är dubbelmoralen. Margot Wallström representerar ett parti och en regering som med näbbar och klor försvarar den närmast planekonomiska bostadspolitik som har orsakat de långa bostadsköerna i Sverige.

Wallström anser sig emellertid vara för fin och betydelsefull för att själv stå i en sådan bostadskö, varför hon utnyttjade sin ställning för att gå runt den. Socialdemokratisk bostadspolitik, signalerar Wallström, är ingenting hon har för avsikt att omfattas av personligen.

Det hela är en synnerligen osmaklig uppvisning i dubbelmoral. Vad som gör Wallströms beteende ännu mer motbjudande är emellertid hur hon kategoriskt skyllt ifrån sig på sin hyresvärd. Kommunal har, menar Wallström, farit med osanning. Det "går inte att lita på" fackförbundet som gav henne en lägenhet när hon behövde en, utbrast tidigare idag en mycket indignerad Wallström. Vad som hänt är, betonade hon, inte bara "oacceptabelt" utan har dessutom "skadat" henne personligen.

Arrogansen i Wallströms röst och framtoning då hon skyllde ifrån sig gick inte att ta miste på. Med hela sitt väsen gjorde hon klart att blotta tanken att hon skulle ha gjort något fel var fullständigt befängd. Måhända är denna attityd också en viktig delförklaring till Margot Wallströms uppenbara problem att sköta sitt jobb.

Kanske är det helt enkelt så att Wallström ser sig själv som ofelbar. Att hon under sin tid i Arvfurstens palats utvecklats till ett diplomatiskt massförstörelsevapen har i Wallströms egen analys måhända ingenting med hennes egen gärning att göra, utan beror på andras fel och brister. Därför ser Wallström heller ingen anledning att ompröva sina strategier eller ändra sin uppenbart destruktiva retorik.

Sist men inte minst är det värt att notera hur fackföreningsrörelsen under de senaste dagarna ännu en gång visat sitt riktiga ansikte. Organisationer som berömmer sig för att vara en viktig del av civilsamhället visar sig i praktiken vara en servil och integrerad del av den socialdemokratiska maktmaskinen. Som grädde på moset har man dessutom med all önskvärd tydlighet visat att man inte drar sig för att låta de lågbetalda medlemmarnas medlemsavgifter bekosta förbundsledningens uppseendeväckande väl tilltagna förmåner.

Många har en väldigt idealistisk bild på facket, andra är med för att detta är någonting som förväntas av dem. Du som inte är en partilojal socialdemokrat men ändå är med i facket bör emellertid noga fundera över vem det är som främst tjänar på ditt medlemskap. Risken är överhängande att svaret på frågan inte är du själv, utan en maktapparat vars intressen allt annat än sammanfaller med dina egna.

Relaterat:
Svensk Tidskrift om Margot Wallströms dubbelmoral i skattefrågor

Läs även:
Motpol, HAX, Den sjätte mannen
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ab1

21 kommentarer:

 1. Det som slår mig med henne är hon verkar så osympatisk och egoistisk. Att slänga diagnoser är kanske elakt, men nån slags kombination av narcissistisk personlighetsstörning och psykopati verkar hon hon lida av. Alltid nån annans fel eller någon som missuppfattar henne. Nä, det blir bara fel när hon försöker, vad hon nu försöker med.

  SvaraRadera
 2. En del djur är mer jämlika än andra djur.

  SvaraRadera
 3. Lite brittisk understatement?

  "Måhända är denna attityd också en viktig delförklaring till Margot Wallströms uppenbara problem att sköta sitt jobb. "

  Tyvärr tror jag du kommer få vänta på att få skriva om sånt du förut skrev att du ville skriva om.

  Allt gott.

  SvaraRadera
 4. Margot betalade ingen inkomstskatt i Sverige under sin tid i Eu vad jag förstår
  trots att sossarna menar att det är häftigt att betala skatt.
  Att fixa en hyreslägenhet i Stockholms innerstad, som en vanlig inkomsttagare kan glömma,är naturligtvis också en självklarhet för den socialdemokratiska nomenklaturan.

  Inte nog med att Margot är totalt inkompetent som utrikesminister utan hon beter sig också som en pamp. Inte för att jag är förvånad utan hon följer en lång tradition av sossar som har en moral för sig själv och en annan för oss andra. Tänk t.ex på Laila Freivalds som officiellt var emot ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter men privat drev igenom en ombildning av sin egen hyresrätt.
  Hoppas att Margot tvingas avgå från utrikesministerposten !

  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärtom ska Margot vara kvar i regeringen, bättre sänke finns inte . Med Margot kan sosseriet sjunka ner till 10%,

   Radera
 5. Hej.

  Kamrat måste förstå att Högsta Partiledningen behöver tillgång till residens och boyta i paritet med sitt uppburna ämbete. Detta visar de dekadenta västerländska kapitalistlakejerna vilken översvallande uppskattning det klasslösa proletärerna visar sin ledning.

  Om inte Högsta Partiledningen kan bo ståndsmässigt kan den inte utföra sina uppgifter, och ingen vill väl missunna Kamrat Ledare en datja?

  Omvänt: det finns en anledning till att begreppet 'socialmoderater' vinner mark, eftersom partitopparna beter sig till förvillelse lika och att döma av sitt agerande har samma politiska åsikter.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera

 6. Om Wallströms dubbelmoral har du absolut rätt i. Det är direkt pinsamt. Och sätter en berömd socialdemokratisk Toblerone i ett helt annat ljus. SJälvklart borde hon, med sina miljoner, ltt ha kunnat köp en lägenhet, om så bara att ha den som övernattningslya. Förvånad att hon, som uppenbarligen vet att förmera varje krona, inte såg chansen att sedan kuna sälja samma lgh med vinst.

  Sedan det där om lägenheter. Jag vet inte riktigtvilka europeiska huvudstäder du menar är så lätt att få en hyresrätt i. De stora; London, Paris, Berlin, Madrid är det i alla fall inte. Tvärtom, i London t ex kan du visserligen om du anses vara en utsatt person få en risig "council flat" i ofta extremt risiga och kriminella områden. Studenter och andra utan ett makalöst fett bankkonto - eller en dylik lön - får hyra i andra hand till ockerpriser (på en helt avreglerad marknad, vilket är vad jag förstår det du förespråkar). Det är så dyrt att flertalet blir nödgade att dela lägenheter och hus och ofta rum - och får ändå betala vad en egen tvåa kostar i Stockholm.

  Någon gång måste du skriva om, i detalj, hur den bostadsvision du ser som lösningen på alla problem skulle kunna se ut. Jag har svårt att få ihop det, även om jag oerhört gärna skulle vilja tro att det är möjligt.

  K

  SvaraRadera
 7. K: Visst överdrev jag måhända en smula. Samtidigt är det inte med London Stockholm skall jämföras (vilket svenskar dock har en stor förkärlek att göra), utan med till exempel Köpenhamn, Oslo och Helsingfors.

  SvaraRadera
 8. Fnord: ja, vi jämför gärna med London eftersom det just i England finns denna totalt avreglerade bostadsmarknad som svenska liberaler förespråkar. Det funkar inte särskilt bra i England, om man nu inte struntar i alla som tjänar under en miljon om året. Det funkar jättebra för folk med över 5 miljoner om året. Det funkar superjättebra för de som har en fin central lägenhet som de inte själva behöver utan kan hyra ut till ockerhyror.

  Varför inte testa sin egen vision mot ett verkligt exempel?
  (och jag är fortfarande öppen för en riktigt bra, liberal bostadsmarknadsidé, men jag har inte sett den än)

  SvaraRadera
 9. För det första har London en befolkning ungefär lika stor som hela Sveriges. För det andra är London en världsstad, där det på grund av bland annat språket är väldigt attraktivt för förmöget folk från hela världen att köpa sig en bostad. Att jämföra med Stockholm är som att jämföra äpplen och päron (eller snarare äpplen och tuggummin).

  Därtill har jag aldrig påstått att det med den lösning jag förespråkar skulle finnas gott om billiga hyresrätter med attraktiva lägen i de större städernas stadskärnor. Detta är dock fullständigt naturligt. Det finns inte gott om billiga Ferarribilar som mindre bemedlade kan köpa heller.

  SvaraRadera
 10. Fnord, igen: Ja, prisnivåerna är högre, på alla plan, i London (bl a av Londons attraktion som du nämner). Men, det finns (väl?) inget som därmed säger att om samma avreglerade marknad bara skulle vara lite mindre, fast annars funkar på samma sätt, plötsligt skulle vara fullt fungerande? Hur menar du då? Istället bidrar just storleken till att det i London finns "submarkander", alltså staden är indelad i en mängd olika boroughs där skillnaden mot en annan stadsdel kan vara som natt och dag. De ryska oligarikerna köper hus för en miljard i Mayfair, vilket får medelvärdet på kvadratmeter att skjuta i höjden, men det påverkar faktiskt inte mer än marginellt priserna nere på 2 rum och kök i Putney.

  Liknelsen med en bil haltar lite också. En bostad tillhör livets absoluta nödvändigheter. En bil, åtminstone inte i en storstad, är inte en dylik. Du kan dessutom kan t ex hyra en bil för de dagar du behöver den. En bostad behöver man varje dag.

  Det som ditt svar tycks innehålla, mellan raderna, är att i din ideala värld får var man klara sin bostad bäst den kan. Missförstå mig rätt, i den bästa av världar vill jag också se individer som självständiga personer med ansvar för sina egna liv. Bostadssituationen är ett både extremt viktigt och intressant dilemma. Jag har inte heller svaret - jag tycker dagens omhändertagandepolitik är helt fel också. Samtidigt är jag pragmatiker - hur fungerar teoretiska visioner och ideologier i praktiken? Det är helt avgörande. Jag befarar en liberal värld där hälften av oss bor i slumliknande förhållanden (f ö något som finns också i London). Och även om London på olika sätt må vara anorlunda än Stockholm, är London trots allt närmare din och andra liberalers vision än någon annan europeisk huvudstad. Att då snabbt avfärda London som jämförelse, är att skygga för en möjlighet. Att titta på existerande verkligheter och dra lärdomar av vad som fungerar och vad som inte fungerar (och på så vis justera sin vision), måste väl vara en konstruktiv väg att gå?

  Ska också tillägga att jag läser allt du skriver och tycker du är helt fantastiskt insiktsfull, så se detta som ett bollande av tankar, snarare än kritik av dig.

  K

  SvaraRadera
 11. PS: vad synd det vore, tycker jag, om citykärnorna enbart blir rikemansreservat.

  K

  SvaraRadera
 12. Jo, givetvis är en bostad ett mycket mer centralt behov än en bil. En bostad i Stockholm innerstad är dock inget centralt behov, det är snarare att jämföra med en lyxprodukt.

  Vad mer är, det kommer i praktiken per definition alltid råda brist på bostäder i städernas centrala delar. Detta eftersom städerna är större än stadskärnorna, och eftersom nämnda stadskärnor i praktiken alltid är mer attraktiva än ytterområdena.

  I detta läge kommer marknaden också värdera de centralt belägna bostäderna högre än bostäder i ytterområdena. Man kan såklart försöka "åtgärda" detta genom att sätta marknadskrafterna ur spel. All historisk erfarenhet visar dock att detta leder till köer, svarthandel och ett strypt utbud, det vill säga just de problem som så uppenbart karaktäriserar den svenska marknaden för hyresrätter.

  SvaraRadera
 13. Jag kan hålla med om att om alla vill bo i den tämligen lilla innerstaden Stockholm har, är det en ohanterlig ekvation. En lösning jag haft i huvudet i flera år är att sluta bygga dessa s k sovstäder i förorterna, med sitt "funktionalistiska" tänk för lägenheter (det görs fortfarande, om än i snyggare lådor), med sina trista "offentliga utrymmen", ekande lekplatser och oinspirerade broilerträd. Eller för all del villaförorter också, som blir isolationistiska på ett helt annat sätt. Istället bygga mer stadsliknande, alltså med gator och butiker och andra arbetsplatser i bottenvåningen. Med krogliv, barer och kulturella institutioner, om än i mindre skala än i innerstan. Fler Aspudden, Midsommarkransen, Årsta centrum etc. Stadsdelar som kan bli sina egna "producenter" av vad vi kallar ett intressant, innehållsrikt liv. Idag finns ditt jobb och/eller dina intressen i innerstan, självklart vill du bo där då också. Att göra staden, med alla en stads nödvändiga ingedienser större, helt enkelt.

  Kanske är vad som skaver för min del det där med att applicera en ny ideologi på något som byggdes med någon helt annan tanke, och tro att det ska fungera med något slags magi och "marknadskrafter".
  K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl det som behövs, fler stadsdelar med sitt eget centrum.
   En slags decentralisering?

   Radera
 14. Instämmer till fullo med "K".

  SvaraRadera
 15. Det finns väl fortfarande en del ganska stora fria ytor i Stockholm?
  Djurgården, Gärdet, Rålamshovsparken och Tantolunden t ex. Om man där bygger tätt med 50-våningshus med små lägenheter kommer tillgångssidan i denna marknadsekonomiska ekvation att utökas rejält. Så vad är problemet?
  Ja, i alla fall om man endast ser allt som en fri marknad.
  Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 16. Bo Adolfsson: Vad du föreslår är precis det som måste göras om alla som vill bo i centrala Stockholm faktiskt också skall få en bostad där. Om man nu inte vill bygga dessa 50-våningshus får man dock antingen falla tillbaka på marknadsmässig prissättning eller fortsätta ungefär som idag.

  SvaraRadera
 17. Varför gnäller ni för?
  Wallström har ju besiktningsrätten till lägenheten men skall ju lämna den, har hon ju meddelat, så alla ni som vill ha lägenheten mejla till UD så blir det diariefört att ni står i kö till berörd boplats.

  SvaraRadera
 18. Hyresregleringar är inte den enda faktor att ta hänsyn till när vi jämför en huvudstad med en annan. Vad vi också måste ta i beaktning är byggregleringar som absolut _inte_ är frånvarande i UK/London. Jo, Sverige är sämre även på den punkten än vad UK är och vi ser resutlatet i våra storstäder.

  Men som "K" varit inne på - nej _alla_ kommer inte kunna bo inne i storstan - det finns helt enkelt inte plats om vi inte bygger på höjden... Så bygger vi inte på höjden kommer vi antingen ha skrattretande långa köer och svartkontrakt (som i Sverige) eller för dyrt för låginkomsttagarna (i en helt avreglerad hyresmarknad som inte bygger på höjden).
  /M

  SvaraRadera
 19. Ska vi gissa att mainstreammedia slutar rapportera denna "historia" inom några dagar?
  Om inte, då visar det att allt är en "planterad" läcka för att Sveavägen 68 ska kunna avpollettera Wallström (sedan Persons tid ansedd som S kronprinsessa) utan större kritik inom Rörelsen. Dvs en s.k. maskirovka (sovjetrysk specialitet för att skapa vilseledning).

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.