2016-05-24

It's the problemformuleringsprivilegium, stupid

Den som är ute efter att leta fel hos Moderaterna behöver inte leta särskilt länge.

Partiet dras fortfarande med uppenbara trovärdighetsproblem efter Fredrik Reinfeldts fyra sista år som statsminister. Den formellt upphävda decemberöverenskommelsen står i praktiken lika stark som någonsin. Omläggningen av partiets politik satt inte bara långt inne, den var länge dessutom alldeles för trevande.

Anna Kinberg Batra kan näppeligen sägas ha tagit väljarna med storm. Partiets återkommande kritik av regeringen Löfven i frågor där denna visat sig vara mer handlingskraftig än vad Alliansregeringen någonsin var är närmast skrattretande. Frågetecknen om hur partiets nya linje skall kunna jämkas med det ångvältsrationalistiska Centerpartiets dogmatism är många. Och så vidare.

Detta väl sagt har partiets agerande under det senaste året ingett en smula hopp. Partiets retorik avviker idag kraftigt från den kamikazelinje Fredrik Reinfeldt gick till val på 2014. I den söndertriangulerade grå massa som utgör den svenska riksdagen utmärker sig idag Moderaternas utspel i regel som de mest verklighetsförankrade.

I och med detta har partiet lyckats återbygga något av det förtroendekapital som gick förlorat mellan 2010 och 2014. Man är ännu inte i närheten av att reparera den skada Fredrik Reinfeldts högmod åsamkade partiet, men sett ur partiets synvinkel går utvecklingen nu åt rätt håll.

Det krävs dock idag endast ytterst lite för att det förtroende man återvunnit återigen skall gå förlorat. Den ilska och misstänksamhet Fredrik Reinfeldts dikeskörning gav upphov till bland väljarna är fortfarande massiv. Det förtroende man lyckats återvinna hänger på en väldigt skör tråd, och måste vårdas väldigt omsorgsfullt.

Tidigare ikväll lät riksdagsmannen Hanif Bali meddela att han inte längre hade den moderata riksdagsgruppens förtroende att fortsätta som ansvarig för partiets integrationsarbete. Motiveringen som angavs var att han nyligen gått emot partilinjen i riksdagsvoteringen om huruvida vad som pågår i Levanten är ett folkmord eller ej.

Det är naturligtvis fullt möjligt att det faktiskt var just detta som föranledde petningen av Bali (det vore i så fall definitivt inte första gången som partiledningen gjorde processen kort med en riksdagsledamot som vägrat rätta in sig i ledet). Det ligger dock nära till hands att misstänka att vad som avgjorde Balis öde snarare var det Aftonbladetanförda drev som i helgen drabbade den frispråkige riksdagsledamoten.

I slutändan spelar det för Moderaternas del ingen större roll vilken den egentliga anledningen var. Beslutet att avpollettera Bali kommer av många misstänksamma väljare ofrånkomligen att uppfattas som att partiledningen till slut valt att gå de rabiata vänsterdebattörer som länge arbetat för att få bort honom till mötes.

Dessa skenheliga vänsterdebattörer gör sig praktiskt taget dagligen skyldiga till långt mycket värre övertramp än vad de anklagar debattörer som Bali för. För dem är deras rätt att tillämpa dubbla måttstockar någonting så självklart att de till synes aldrig över huvud taget reflekterat över det groteska i detta.

Att vänstern gör vad den kan för att smutskasta högern är dock i grund och botten inget förvånande. Vad som är både förvånande och beklämmande är däremot att den svenska högern sedan lång tid tillbaka accepterar detta. Den svenska högern har gått med på att spela efter de mest ohederliga av vänsterdemagogers spelregler.

Av denna anledning är Moderaternas behandling av Hanif Bali ett närmast osannolikt klantigt självmål, alldeles oavsett vad som faktiskt låg bakom. Signalen man skickar ut är att man ännu en gång böjer sig för den hycklande vulgärvänstern. I och med detta ger partiet inte bara vänsterdemagogerna grönt ljus att fortsätta sina smutskastningskampanjer. Vad värre är, man väljer dessutom att ännu en gång äventyra de redan djupt misstänksamma väljarnas förtroende.

Detta, moderater, är fullständigt idiotiskt. Så länge ni accepterar att spela efter vänsterns spelregler kommer ni aldrig någonsin att vinna kampen om problemformuleringsprivilegiet. Vad mer är, ni har inte råd att äventyra det lilla förtroendekapital ni lyckats återvinna det senaste året.

Ni. Har. Inte. Råd.

Läs även:
Motpol, I otakt, Ingångsvärden, Anybody's Place
DN1, SvD1, Exp1, Ab1

6 kommentarer:

 1. Ledande Moderater säger sig vilja samarbeta med extremisterna och islamisterna i MP och dom sparkar de enda som vågar ställa sig bakom kravet att klassa IS som folkmördare. Dessutom jamsar dom , som sagt var, med vänstern när dom klagar på Högerns retorik när vänstern själva är dom värsta dyngspridarna i debatten.

  Kommer förmodligen aldrig mera rösta med M. Åtminstone inte som den nuvarande ledningen är kvar...
  Hoppas att ingen annan gör det heller för dom förtjänar inte vårt förtroende.Detsamma gäller naturligtvis för V,S och MP och förmodligen även de andra partierna...
  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Det är intressant att iaktta hur politiken förändrats de senaste decennierna.
  Ideologierna är döda, endast den politiska karriären återstår.
  Vi är många som med glosögon står och fånstirrar på spektaklet utan att fatta någonting. Våffö gör di på dette vise?
  Är det vi som är lite lantligt demokratiskt naiva eller är det våra makthavare som blivit Stockholmsskärpta globalistiska karriärister?
  Eller är det både och? I alla händelser känns våra makthavare inte speciellt förtroendeingivande eller som någon man skulle känna sig trygg hos då det blåser kallt.
  Känslan av hemlöshet har blivit den dominerande för många av oss.

  SvaraRadera
 3. Hanif Bali är kanske inte Moderaternas mest diplomatiske riksdagsledamot, men han är uppskattad och populär, kanske just därför. Möjligtvis är han populärare än AKB, och därför ett hot mot henne. Nu tror jag att Hanif Bali inte är mogen att bli partiledare just nu, men utesluter inte att han i framtiden kan leda Moderaterna. Det är synd att partiet inte inser att de behöver politiker som vågar sticka ut och kan ta en smäll.

  SvaraRadera
 4. Notera att även Niklas Wykman, som också röstade för Kd:s motion, fick lämna sin plats i skatteutskottet och sin position som skattepolitisk talesman för moderaterna.

  Tydligen har vi alla missat passusen i moderaternas valmanifest inför valet 2010 där moderaterna lovade att skydda ISIS och andra terrorrörelser för smädelser i riksdagen.

  Eller har AKB fått löfte av Wallström att få sitta med i FN:s säkerhetsråd om (o)turen skulle vara framme och Sverige skulle bli invalt i rådet?

  /Professor Pelotard

  SvaraRadera
 5. Även Finn Bengtsson röstade för att benämna ISIS aktiviteter för folkmord. Han har uppenbarligen inte drabbats av partiets bannbulla. Det kan bero på att han redan blivit av med alla uppdrag han kan sparkas från eller har han uppnått rollen av partiets certifierade dissident. Även där finns det föregångare.

  /Professor Pelotard

  SvaraRadera
 6. Skämmes banne fan är det första jag tänker på när jag hör om avpolletteringen av Hanif Bali. Någon vågar stå på sig och blir utsparkad? Ok.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.