2011-12-11

Låt inte klimatet få störa julstämningen

Å ena sidan, skriver tidningarna, står vi inför sämre tider där tillväxtprognoserna är usla och många riskerar bli av med sina jobb eller att få fortsätta gå utan. Å andra sidan, skriver samma tidningar, är resultatet av klimatmötet tomma ord som inte förbinder någon till något, och vi förfasas lite till mans över olje- och flygbolagens fortsatta härjningar.

Well, här kommer några bombnedslag for everyone concerned:

Det är vi som förstör miljön när vi jagar tillväxt och lösningar på skuldkrisen som skall möjliggöra densamma. Det är vi som förstör miljön när vi tar bilen till jobbet istället för att cykla eller åka kollektivt. Det är vi som förstör miljön när vi flyger till exotiska destinationer på vår semester. Det är vi som förstör miljön när vi shoppar kubikmetervis av onödigt krimskrams och kinesiska blinkande blyleksaker för att arrangera den bästa julen någonsin, och för att traditionsenligt slå ännu ett försäljningsrekord i julhandeln, utan att tänka på vad denna utveckling egentligen innebär.

Vi kan inte sätta vårt hopp till att politikerna skall lösa problemet åt oss om vi inte ställer krav på politikerna att lösa problemet. Vi kan inte sätta vårt hopp till att politikerna skall lösa problemet åt oss om vi, när det kommer till kritan, tycker att löneförhöjningar, billiga flygresor, den senaste iPhone-modellen, karavaner av stillastående bilar på tomgång med en passagerare i varje och berg av julklappar är viktigare.

Vore det inte skönt att istället säga, nu har vi en bra standard, låt oss nöja oss med den och från och med nu ta ut alla effektiviseringar i minskad arbetstid istället för höjd lön och tillväxt? Och om inte, hur tror du att en ständigt ökande julklappstillverkning, ett ständigt ökande flygresande eller en ständigt ökande energiförbrukning skall kunna upprätthållas när vi bränt upp all olja och allt kol? Vindkraft och etanol från all världens jordbruksmark kommer inte räcka till att upprätthålla den standarden vi har vant oss vid då, var så säker.