2012-01-02

Bojkotta Swedish Match!

Regeringen har höjt skatten på snus - igen. Swedish Match parerar genom att minska innehållet i snusdosorna med 10 procent:

"Efter skattehöjningen kostar en dosa snus ungefär lika mycket som ett paket cigaretter. För att vi inte ska övervältra hela snusskatten på våra konsumenter har vi valt att minska vikten på innehållet i våra produkter", säger Patrik Hildingsson på Swedish Match.

Inte vältra över hela skatten på våra konsumenter. Det låter ju bra, eller hur? Detta hindrar emellertid inte Swedish Match från att samtidigt ändå höja(!) priset på snus. Enligt Hildingsson beror det bland annat på att företaget mött en "ökad konkurrens". Intressant, eller hur? Annars så föreskriver ju konventionell marknadsteori att en ökad konkurrens skall sänka priset! I fallet med Swedish Match gäller tydligen helt andra marknadskrafter än de som gäller alla övriga produkter. Eller?

Sanningen är såklart att principen om tillgång och efterfrågan gäller även för Swedish Match. Vad som egentligen har hänt är att företaget kallt räknar med att kunna höja vinsten och få det som att se ut som det är regeringens fel att priset gått upp.

Som tur är finns det ett enkelt sätt att gå runt detta - bojkotta Swedish Match och gå över till Granit! De säljer redan - i min åsikt - en bättre produkt, och detta till ett lägre pris.

8 kommentarer:

 1. Håller med dig fullständigt, det här är andra gången de ändrar vikten på dosan för att en prishöjning "inte ska kännas" för konsumenten, Vadå jag köper ju fler dosor pga detta tror ni inte att jag märker det - puckon!. Tyvärr tycker jag inte att Granit är tillräckligt bra - jag funderar på att göra eget lösviktssnus istället. 8-10 spänn per dosa är skillnad mot över trettio för portionsdosan. Har polare som börjat och efter att testat deras så är jag övertygad att detta är den smartaste vägen att gå. Ska ge en känga åt regering/riksdag då det vore bättre att snusa än att röka så varför jaga snusare - får ni inte ihop budgeten, lr?

  SvaraRadera
 2. Har gått över till Granit.Billigare, och t.o.m bättre.
  En konstig sak är att media alltid tycks prata om portionssnus. En dosa lössnus från Swedish Match, kostar ca 6kr mer än vad ett paket cigg gör.
  Regeringen fortsätter med sina floskler om folkhälsan. Detta stämmer inte, då dom höjer skatten på snus mer än på cigg. Dessutom bortser dom totalt från det faktum att snuset är bättre för både folkhälsan och miljön.
  Mig veterligen har ingen dött av "passiv snusning".

  SvaraRadera
 3. Köper mitt snus här.
  http://snus2.se/

  Lägsta-pris för portion : 15,90 kr

  SvaraRadera
 4. Granits originalportioner är också 0,9gram. Deras white är bara 0,8gram.

  SvaraRadera
 5. Har precis upptäckt LD. Billigare och godare än Granit, dessutom sänker de inte vikten på sitt lössnus.

  SvaraRadera
 6. Har gått över till LD lössnus, en bättre produkt som dessutom alltid känns färskare (fuktigare) 1 stock för 335:-, Naturligtvis är jag också på väg att göra eget snus, odlade upp ca 16 plantor i somras som nu väntar på att malas och bearbetas :)

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Jag har testat det mesta i snusväg på marknaden och konstaterar att Swedish Match Ettan håller en mycke hög kvalité, tillsammans med Fiedler & Lundgren Lucky Strike inga andra snussorter slår dessa två enligt min mening, har snusat i över 40 år och har även tillverkat snus på samtliga snussatser som finns att tillgå på svenska marknaden.(dock inte uppnåt samma kvalité)
  Vilket svineri att minska vikten till 0,9 detta hoppas jag verkligen att kunderna regerar mot.
  Swedish match börja först med att sänka vikten från 50g på lössnus till 45 g och nu sänker dom till 42g per dosa.
  Att falsk våg och vikt förekommer i Heroin och dylika drog sammanhang förstår man ju men i snus då har man verkligen gått över gränsen.
  Känn er blåsta, nu blir det Lucky Strike portion extra strong för min del, där håller man vikten 1g per portion och är ett mycket bra snus.
  Mikael

  SvaraRadera
 8. Miguel Vårgårda
  Bor i ett snusens mekka, då JTI tobak har sin fabrik här. Tyvärr e de slut på gulddagarna då man kunde be en kompis om en stock då å då. Känner att det kommer massa "Lågprismärken" på marknaden, men man får oftast vad man betalar för... slängde en halv stock av en sort som kostar 199/stock, säger allt =) Har börjat med snussatser från swedmax sen ett halvår, ger ett alldeles utmärkt snus. När man vant sej tycker man köpesnus e mesigt ... Snusat i 30 år och tröttnat på å betala för all övrig sjukvård, eller varför man nu straffas. Har börjat kolla på övriga leverantörer av hemkokt, å just nu har jag en sats av prillans grova i ugnen, spännande.. Måste dock säga att det luktar skit i 2 dygn när man fermenterar sitt snus, men allt har sitt pris// Lycka till mina vänner!!!!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.