2012-01-06

Flygplats eller boskapsmarknad?

Efter elfte september har flygplatser blivit ställen åtminstone jag våndas inför att besöka.

Inte nog med flygbolagens dåliga service, bortslarvade väskor, överbokade flighter där hemresan kan frysa inne och skall "reconfirmas". Inte nog med Ryanairs "självbetjäning" eller "Internetbokningsavgifter" som tas ut för att beställa resan på det enda sätt som står till buds. På flygplatserna blir numera passagerarna också behandlade som boskap på väg till slakt, med säkerhetskontroller, metalldetektorer, vätskeförbud och numera även "nakenscanning" (det vill säga exponerade för joniserande röntgenexponering) till förbannelse.

Allt detta görs i säkerhetens namn, och det kunde jag kanske leva med om det faktiskt skyddade mig som resenär eller folket i byggnaderna på marken, men det gör det inte. Att en norrman utan problem har kunnat flyga 200 gånger beväpnad med en kniv av samma sort som användes av kaparna den elfte september är ett ganska uppenbart tecken på detta.

Ett annat är att risken med explosiva vätskor på planet, när det kommer till kritan, inte tas på större allvar än att tax freeförsäljningen av sprit får fortgå som vanligt. Att vem som helst kan köpa en flaska vodka på flygplatsen och sedan använda den som en molotovcoktail på planet (eller för den delen slå sönder samma flaska och använda glasbitarna som knivar) bekymrar uppenbarligen inte säkerhetskonsulterna. Om någon däremot skulle råka få med sig en flaska shampoo i handbagaget...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycklighet. Kommentarer löper stor risk att hamna i papperskorgen om de är sossiga, hätska, foliehattiga, besserwissriga, vilseledande, överdrivet långa, trollande eller faktamässigt tveksamma.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

  • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
  • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
  • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
  • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
  • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.