2012-01-07

Guld - lika osäkert som börsen

Guld har blivit en populär investering i spåren av den stora osäkerhet som skuldkrisen medför. När guldpriset ständigt tycks öka samtidigt som börsen har blivit en usel och högst osäker investering, kan det förföriskt skimrande guldets framstå som en god investering.

Guldpriset har dock varierat våldsamt genom historien. Den som köpte guld 1973 fick visserligen se priset på sin investering öka i flera år, men hade vid en försäljning år 2005 gått plus minus noll. Den som investerade i guld 1980 hade efter mer än 30 år inte vid ett enda tillfälle kunnat sälja med en reell vinst. Och kom ihåg att världsekonomin 1980, precis som idag, präglades av många års kris, och börsen var en usel investering för den som ville skydda sina tillgångar.

Guld är en investering lika osäker som börsen. Och vid en börskrasch så skulle en gammal sanning göra sig påmind, guld går inte att äta. Människans fascination för guld går visserligen väldigt djupt och man kommer säkert fortfarande att kunna byta guld mot mat, men knappast till något som motsvarar dagens priser.

Klicka på diagrammet för en större version

1 kommentar:

  1. Allt har sin tid, aktier och fastigheter har haft sin tid, nu är det guldets tid ett antal år till och därefter konverterar man till aktier och fastigheter när dessa rasat "färdigt", enkelt! /Ron Paul

    SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

  • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
  • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
  • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
  • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
  • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.