2012-01-21

Juholt fick deras fulla stöd - och avgick


Att historien Juholt slutade med att han först fick det verkställande utskottets oreserverade stöd och därefter valde att avgå är ganska talande. Hela denna turbulenta tid har präglats av falskspel och att de tunga namnen vägrar tala klarspråk. Likväl har många ofta passat på att kritisera honom ändå, efter att ha försvarat honom har de passat på att subtilt och mellan raderna framföra förödande kritik. Men då endast så inlindat och vagt att de dagen efter har kunnat slå ifrån sig alla anklagelser om kritik som absurda.

Medieuppgifterna om att Juholt gick med på att avgå mot att han först fick det verkställande utskottets stöd verkar välunderbyggda, och i så fall var såklart avgången ett storslaget sista exempel på detta. Att detta är genomskinligt som en glasruta tycks inte bekomma de inblandade, inte ens när de politiska kommentatorerna öppet hånskrattat åt det politiska spel som pågått.

Det fanns såklart ett inslag av mediedrev mot Juholt. Alla hans misstag blev toppnyheter direkt, även i de fall de säkerligen hade fått passera relativt obemärkt förbi om de bara hade blivit yppade av någon annan partiledare. Juholt fick förmodligen också delvis klä skott för den nya politiska verklighet Socialdemokraterna idag har vaknar upp i. De har ännu inte riktigt insett att de inte längre är Partiet med stort P, att regeringsmakten inte längre kan tas för given eller att perioder i opposition inte längre kan avfärdas som enstaka historiska parenteser. I ett sådant läge är det såklart alltid bekvämt att utse en syndabock istället för att påbörja en smärtsam självrannsakningsprocess.

Klart är dock att Juholt däremot begick alldeles för många misstag och att det som skedde idag förmodligen var oundvikligt. Utan Juholt så kommer den svenska politiken bli avsevärt mycket tråkigare, men den kommer förhoppningsvis i gengäld bli bra mycket vassare. En regering utan en fungerande opposition kan snabbt drabbas av hybris och fartblindhet, alldeles oavsett partifärg.

Att SVT drabbades av tekniska problem som de inte lyckades lösa förrän denna historiska presskonferens redan var över var för övrigt under all kritik. SVT:s tycks ha stora problem på detta område och just "tekniska problem" lägger påfallande ofta ett löjets skimmer över Aktuellt och Rapports direktsändningar.

SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Ab, Ab, Ab, Exp, Exp, Exp, Exp, Ab, SR, SVT, SVT, SVT, SVT, SVT, SVT