2012-11-15

När raketer faller mot dina barn

Antag att du bodde nära Sveriges gräns mot Finland eller Norge och att det en dag dagligen började komma raketer flygande över gränsen. Du skulle titt som tätt få avbryta vad du höll på med för att springa ned i skyddsrum, personer i din stad skulle bli skadade eller dö, oron för dina barns säkerhet skulle vara ständigt närvarande och en normal vardag skulle bli omöjlig.

Du - eller åtminstone de flesta svenskar i din situation - skulle snart kräva att regeringen ingrep, militärt om så krävdes. Så resonerar också den israeliska allmänheten, i synnerhet de som bor i samhällen nära gränsen till Gaza.

Detta perspektiv framkommer dock sällan. I svensk media har den senaste tidens palestinska raketattacker tonats ned, samtidigt som de israeliska svaren på dem har slagits upp stort och i kritiska ordalag. Så återigen, hur skulle du resonerat om det var din vardag, dina barn, ditt liv och din bostad som var måltavla? Måhända har jag fel, men jag tror inte din reaktion hade varit annorlunda än israelernas.

Och när de vänsterpartister och likasinnade som tycker att oroligheterna och orättvisorna i Palestina förtjänar långt mycket mer uppmärksamhet än oroligheterna och orättvisorna i Syrien, Sydsudan och Kongo arrangerar PR-jippon till båtkonvojer, kom då ihåg att Israel avbröt sin ockupation av Gazaremsan och överlät territoriet till Gazaborna. Skulle Hamas sluta beskjuta Israel med raketer skulle situationen normaliseras snabbt.
Pophöger, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD5, SvD6, GP1, GP2, GP3, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7