2013-01-08

Södertäljebluffen gick hem

Precis som jag för några dagar sedan misstänkte börjar det nu skrivas i tidningarna på teman som "övervåld", "omänsklig ammunition" och "eskalering av våldet". Det tog några dagar längre än vad jag trodde, men nu kommer kommentarerna som ett brev på posten, särskilt efter det kommit fram att automatvapnet i fråga var en attrapp. "Han var ju så snäll", säger släktingarna som inte hade en aaaning om vad den skjutne rånaren var kapabel till, trots den digra uppsättning tidigare domar som återfinns på hans meritförteckning.

Well. Poängen var att folk skulle tro att det var ett äkta vapen. Det trodde den kanske för livet traumatiserade guldsmeden, det trodde den livrädda allmänheten och det trodde också polisen. Vad som skedde var helt enkelt att den bluff som rånaren iscensatte lyckades över förväntan! För min del önskar jag mig definitivt inte ett Sverige där folk springer omkring med automatvapen - alldeles oavsett de är äkta eller ej - i stadskärnor mitt på ljusan dan, och kommer därför inte gråta några tårar. Att göra det förefaller mig snarare som något direkt motbjudande och okänsligt mot alla brottsoffer att göra.

Mitt i allt detta dras också det faktum att den svenska polisen dödar fler än sina nordiska kollegor upp, varpå man försöker förklara detta. Att de inblandade var invandrare från väldokumenterat problematiska områden och att invandringen till Sverige är avservärt mycket större än till våra grannländer nämns emellertid inte med ett ord.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SR1, DN1, DN2

3 kommentarer:

 1. Du skriver precis som jag tänker.Så skönt att det finns förnuftiga människor här på nätet.skulle man bara läsa vad media skriver så hade man tappat allt hopp.

  SvaraRadera
 2. Det retar mig något enormt att det finns folk som anser att "jamen den var ju inte riktig" på något sätt skulle vara förmildrande. Det handlar inte om att någon på 'skoj' promenerar genom stan med en attrapp under armen (förr kunde hemvärnsmännen ha sina vapen på ryggen på väg till/från övning, men de tiderna är förbi) och bara det hade nog minst gett böter. Denna attrapp användes i ett rån.

  Hur f-n tänker en del ....

  SvaraRadera
 3. Det hade varit bra om den Norska polisen hade varit beväpnad och hade haft förmågan att sätta några skott i Breivik innan han hunnit mörda så många barn.

  En medalj till polisen som skötte sitt jobb och skyddade oss.

  Bill

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.