2013-02-21

Naivismen triumferar

Att Sverige har västvärldens mest generösa regler för invandring - inklusive fri sjukvård och annan samhällsservice för människor som vistats illegalt i vårt land - tycks ha gått Vänsterpartiet förbi. När polisen upprätthåller svensk lag, genom att utvisa några av alla som vistas i landet illegalt, kallar Vänsterpartiet detta för konsekvensen av "en hänsynslös flyktingpolitik".

Denna sorts naivistiska inställning genomsyrar den svenska debatten. Västvärldens största invandring framställs som ogenerös och inte stor nog. Att invandringen numera uppgår till 111 000 invandrare om året tigs ihjäl. Migrationsverket demoniseras trots att de är ett lätt byte för personer som ljuger om sin bakgrund. Sist men inte minst är de illegala invandrarna inte "illegala", de är "papperslösa" - och när Polisen upprätthåller lagen genom att utvisa dem framställs detta som någonting skamligt.

En samhällsdebatt med denna sorts tvärtomspråk är inte frisk, den är sjuk. Och under tiden som denna pseudodebatt pågår ökar arbetslösheten trots att en kvarts miljon nya jobb har skapats, en ny lågutbildad och socialbidragsberoende underklass växer fram och välfärdspolitiken ifrågasätts alltmer.

Mot bakgrund av denna utveckling skulle det för en lekman framstå som naturligt om vänsterblocket försvarade arbetarklassens intressen, men så sker inte. Istället låter sig Vänsterpartiet indigneras av hur illegala invandrare utvisas, Miljöpartiet vill öka invandringen ytterligare och från socialdemokratiskt håll är det skygglapparna på som gäller. Likväl är det arbetarklassen som är utvecklingens första offer, och Svenskt näringsliv som är dess största påskyndare.

Ann-Margarethe Livh har säkert de bästa av avsikter. Men hennes naivism gör henne till ett verktyg för agendor som definitivt inte tjänar de intressen som hon tror sig kämpa för.

Dagens bloggtips: Merit Wager
SvD, Ab

4 kommentarer:

 1. v, mp och delvis borgare förstår inte att det är skillnad på legala och illegala immigranter. de inser inte att illegal immigrant innebär att en snubbe vistas olagligt på ett annat lands territorium. regeringen inser sedan inte att uppgörelsen med mp antagligen bryter mot eu lagstiftning men också motverkar incitamentet för den arbetskraftsinvandring de så ofta proklamerar för. till skillnad från Sverige har EU insett just att en förutsättning för en hållbar legal invandring (arbetskraft samt asyl) så är i princip nolltolerans för illegal invandring en förutsättning. bla har de ju gett frontex bra mandat och de försöker även agera i form av direktiv såsom återvändardirektivet samt direktivet om förbud att anställa tredjehandsmedborgare med då kraftiga böter för arbetsgivaren. EU har vettig insikt i frågan och det finns mycket material att hitta via google tex illegal immigrants frontex EU etc

  SvaraRadera
 2. På " Dagens Arena" kan man hitta säregna argument för illegalas rätt att förbli i landet: någon argumenterade för att de ca tio miljoner av den kategorin som vistas i Europa f n verkligen håller hjulen igång och utför tjänster som annars inte skulle bli utförda....stiligt,vederbörande vill alltså,i klartext ha en underklass av tjänstehjon -så att man själv kan ha det behagligt på alla de vis...

  SvaraRadera
 3. Och att se invandring som roten till allt ont, är INTE naivt? I min värld är det den mest vanliga, historiskt klassiska och mest felaktiga förenklingen, som brukar dyka upp när folk är i behov av enkla förklaringar och någon att rikta sitt hat alternativt sina egna personliga misslyckanden mot. Men jag har väl fel. JAG är nog naiv om jag inte inser att du har rätt!? Eller?

  SvaraRadera
 4. Invandrare har naturligtvis ofta använts som syndabockar. Detta är dock inte samma sak som att all invandringskritik automatiskt är fel.

  När arbetslösheten bland invandrare är väldigt hög, när 60 procent av socialbidragen går till invandrare, när invandrare börjar uppgå till hälften av de långtidsarbetslösa, när många är analfabeter, när kriminaliteten ökar, är inte detta för att någon letar syndabocker, det beror på att Sverige har uppenbara och högst konkreta problem med att integrera människor med utbildningsnivåer, sedvänjor och samhällssyner så olik den svenska.

  Att i detta läge likt en papegoja upprepa floskler om hur invandringen "berikar" är att uppenbart blunda för en högst konkret verklighet.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.