2013-05-23

Röda kränkta spån

Vi kunde igår läsa i Aftonbladet att "högern gör sig dum om Husby".

Med detta menas att det är en klassproblematik som ligger bakom den samhällskollaps som vi ser i förorterna. Påstådda nedläggningar påstås ha drabbat invånarna hårt, och även om det verkar lite si och så med sanningshalten i detta är det en syltburk som få personer på vänstersidan tycks kunna hålla fingrarna borta från:

"Husby står i själva frontlinjen för Alliansens förändringar av Sverige. När ungdomsarbetslösheten skenat, a-kassan slagits sönder och människor utförsäkrats bor många som drabbats där. Liksom när banken, lunchkrogen och folktandvården lämnat och vårdcentralen, posten, barnmorskan och ungdomsgården dragits in." (Aftonbladet)

Eller med andra ord: Det är inte västvärldens största invandring som är problemet, det är inte det faktum att antalet uppehållstillstånd som utdelas per år har nått den absurda siffran 111 000 som ligger bakom. Ej heller har invandrares överrepresentation i brottsstatistiken eller det faktum att var fjärde invandrare från Nordafrika har tagits av polisen för brottslighet någonting med saken att göra.

Eller?!

Skulle det kunna vara så att det finns kulturella faktorer?

Är inte det faktum att när invandrare från östra Asien - med bildningsmässigt och ekonomiskt identiska förutsättningar som invandrare från Mellanöstern - är underrepresenterade, snarare än överrepresenterade i brottslighet, ett tecken på att den omhuldade klassanalysen inte räcker?

Skulle inte det faktum att man i länderna i Nordafrika och Mellanöstern har en lång tradition av lojalitet mot familjen och klanen, snarare än staten, kunna vara värt att undersöka i sammanhanget? Skulle inte kulturella skillnader i synen på utbildning, religion och individens roll i samhället ha någonting med saken att göra?

Sist men inte minst finns det förstås samhällen utan särskilt många invandrare, men med precis samma problem med arbetslöshet som Husby, till exempel i Blekinge, Norrlands inland och gamla brukssamhällen i Bergslagen. Hur ofta ser vi våldsamma upplopp i dessa?

Men nej, låt oss bortse från allt detta. Det är sociala problem som ligger bakom oroligheterna, det är klassklyftor, diskriminering och rasism som har orsakat problemen. Att problematisera det hela längre än så tycks vara skadligt för den egna världsbilden. Därtill skulle det såklart vara att "fiska i grumliga vatten" att ta upp invandringens roll i sammanhanget.

Det är således bekvämare att låta skygglapparna sitta kvar, att tala om den strukturella rasismen i samhället, att skylla på högerpolitiken, att förfasas över polisens språkbruk och metoder och - såklart - att förfäras över hur SD försöker utnyttja situationen. För säkerhets upplåter man dessutom medieutrymme åt Rami Al-Khamisi från Megafånen att basunera ut sin förvirrade världsbild.

De svenska skattebetalare som betalar notan för de 111 000 uppehållstillstånden om året borde skämmas, är budskapet.


DN: djupanalys av upploppens orsaker (klicka för större bild)SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, SvD14, SvD15, SvD16, SvD17, SvD18, SvD19, SvD20, SvD21, SR, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, Ab1, Ab2

3 kommentarer:

 1. Kulturella och traditionella skillnader. Jag kommer att tänka lite på den ekonomiska krisen i EU. Ett av de första länderna att få EUs långa näsa lagd i blöt var ju Lettland. Ett extremt tufft ekonomiskt stålbad som beordrades av manchett-kirurgerna på EUs ekonomi avdelningar. Vad jag förstår betydligt tuffare åtstramningar i den offentliga ekonomin för Lettland än det "tvingats på" grekland och italien. Många skolor och vårdinrättningar fick dras in eller läggas ner. På obestämd framtid. Extremt tuffa villkor speciellt för de som redan hade det lite kärvt.

  Har vi sett några upplopp och kravaller där? Marcherande protesterande 55 åringar som får pensionen något försämrad? Gapande och skrikande dagarna i ända på nyhets sändningarna. Nej inte vad jag vet. Några individreportage om ensamstående mammor som tvingades jobba i sverige med barnen kvar hemma och liknande. Men kraveller, icke. Troligen har det kulturella orsaker såväl som politiska kanske. Som nordeuropeer med sovjet-erfarenhet så höjer man blicken över den egna bekvämligheten om man måste.

  (Eftersom man utan knot har svalt EUs beska medicin så är landet förbi den värsta ekonomiska sitsen, även om det är rejält knapert för letterna fortfarande).

  Annars är jag ju lite mer tveksam till kulturella skillnader när det gäller husby-kravaller och liknande. Jag tror det spelar in, men ganska begränsat. Det är ganska slumpmässigt. Tilltalar småungar i 14-årsåldern och lite yngre. Plus en del rötägg i något högre åldrar. De triggar upp varandra. Speciellt om massmedia hjälper till. Det hela blir en cool grej. Djupare än så är det nog inte. Liknande ligistgängsupptåg har alltid funnits. Även om det nu verkar lite tydligare kategoriserbart.

  För media är det underbart. Dramaturgiskt, politiskt, socialt, bildmässigt osv. Alla växlar kan läggas in. Men det hela är mest bara ynkligt från alla håll.

  För att stödja din tes så har det ju förekommit stenkastning och provokationer tidigare mot bussar, polis och ambulans just i områden med låg svensk etnicitet.

  SvaraRadera
 2. (I detta ämne är det bäst att vara anonym, när man begär lite ansvar av föräldrar till testosteronstinna tonåringar, som tillåts vara ute om nätterna.)

  Inbördeskriget har kommit till Stockholm.
  I morgonsofforna småler programledarna krampaktigt, för att dölja sin rädsla.

  Journalisterna letar efter anledningar att skuldbelägga det svenska samhället:
  Vi har inte behandlat flyktingarna tillräckligt väl. Tvärtom: vi har behandlat dem så illa, så att ungdomarna måste fortsätta kriga här i Sverige!

  Var skall jag söka asyl, för att slippa inbördeskriget i Stockholm?

  SvaraRadera
 3. Titta hur det ser ut i dom flesta av menaländerna,rätt olikt vår svenska mentalitet och får man sen uppbackning av ett ´´förstående´´ media som ältar orsaker men aldrig det personliga ansvaret så kommer det bara att fortsätta hur mycket resurser man än pumpar in.(av våra krympande medel)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.