2013-09-04

Obama till ankdammen

Barack Obama kom idag till Sverige. So what?

Obama gör mängder med statsbesök. När de går till länder som Kina, Ryssland eller Tyskland är de viktiga. När de går till länder som Sverige är de av typen artighetsvisiter, eller menade som näsknäppar riktade mot Ryssland.

Så nej, Obama är inte här för att studera miljöteknik. Vår grandiosa självbild till trots är Sverige inte särskilt världsledande på området, men om amerikanerna vore intresserade av vad vi har skulle de skicka experter och investerare, inte presidenten.

Och nej, Reinfeldts stöd är inte "viktigt för Obama", och nej, omvärlden är inte särskilt intresserad av Sverige. Troligtvis kommer inte rapporteringen utomlands om Sverige idag komma i närheten av den svenska rapporteringen om utlandets rapportering av Sverige.

Och ja, självklart tar Obama med sig koderna till Amerikas kärnvapen när han åker till Sverige. Trodde någon att USA tillfälligt övergav vedergällningsprincipen varje gång presidenten åkte utomlands?

Igår fattade Migrationsverket beslut om att tusentals syrier i Sverige får permanent uppehållstillstånd, och därmed även rätten att ta hit sina anhöriga. Detta beslut kommer få långsiktiga konsekvenser för Sverige, inte minst för de svenska kommunernas ekonomi och den ansträngda svenska bostadsmarknaden.

Istället fylls tidningarna av de provinsiella söderjournalisternas massiva rapportering om ett statsbesök vars mest långtgående konsekvens är att den svenske statsministern får sola sig lite i stjärnglansen. Ännu en triumf för den svenska kvalitetsjournalistiken, således.


DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, SvD14, SvD15, SvD16, SvD17, SvD18, SvD19, SvD20, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8, SR9, SR10, SR11, SR12, SR13, SR14, SR15, SR16, SR17, SR18, SR19, SR20, SR21, SR22, SR23, SR24, SR25, SR26

4 kommentarer:

 1. Om USA vet varifrån gasgranaterna sköts, då kan de med stor säkerhet också fastställa vem som förde befälet och som således är ansvarig.
  Då kan man inskränka sina åtgärdet till att ställa vederbörande inför Haagdomstolen istället för att skicka dödliga vapen mot Syrien.

  SvaraRadera
 2. Det låter i alla fall förnuftigt.

  Så fort usa tar aktiv ställning med insatser i en konflikt så vaknar hela svenska tyckareliten upp. Plötsligt är allt lätt igen. Tydligt. Välja sida blir som att dricka ett glas mjölk. Innan usa går in i en konflikt är allting väldigt otydligt och svårt. Vems fel är det? Osv.

  Kan man däremot individuellt peka ut exakt vilket förband som stod för angreppen och dessutom vilka befälen var vid tillfället. Ja då blir nog retoriken åtminstone några hekto knepigare.

  SvaraRadera
 3. skönt att Obama är på väg hem
  han kunde ha tagit reinfeldt och lööf med sig

  SvaraRadera
 4. @Tacessba

  ...och Löfven och hela Vänsterpartiet, de hade älskat den Maktfullkomlige Putin!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.