2013-10-09

SSU, Lampedusa & liken som glömdes bort


Abuseanmält inlägg


I Nigeria sköts för ett par veckor sedan 40 studenter ihjäl av islamistorganisationen "Boko Haram". En vecka tidigare dödades 78 människor i ett islamistiskt självmordsdåd mot en kyrka i Pakistan.

Dessa två dåd genererade några enstaka artiklar i svenska tidningar. Artiklar som hamnade långt ned i nyhetsflödet. Offren förblev anonyma människor som dog långt borta. Människor vilkas öden inte hade så mycket med oss att göra.

När en förlisning utanför Lampedusa resulterade i dödsoffer blev reaktionerna väldigt annorlunda. Dessa människors död var värda att ta på allvar. Dessa människors död förväntades göra oss upprörda. Dessa människoöden förväntades vi personligen bli berörda av. Dessa döda människor gavs ansikten, gavs en familj och en historia.

Skulden för dessa människors död läggs på EU. Det är inte kriminella och cyniskt profiterande människosmugglare som bär ansvaret. Det är inte politikerna i de länder de lämnat som bär skulden. Det är inte de vuxna människor som av ekonomiska skäl lämnat det fredliga Ghana och gett sig av med sina familjer på en livsfarlig resa som hålls ansvariga för att deras barn har drunknat.

Cecilia Malmström hoppas åtgärda situationen med ett asylcenter utanför EU, trots att många av båtarnas passagerare över huvud taget inte är flyktingar. SSU kräver å sin sida att flyktingar skall kunna söka asyl på svenska ambassader, trots att Sverige ensamt redan tar emot över nio procent av samtliga asylsökande i i-länderna.

Nästa år förväntas emellertid enbart antalet syriska flyktingar uppgå till fem miljoner. Samtliga dessa – ja, strikt talat samtliga 22 miljoner syrier för att vara exakt – är enligt Migrationsverket berättigade till permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Frågan som ofrånkomligen inställer sig är huruvuda SSU:s utspel bara är ett cyniskt och populistiskt utspel? Om inte så är det enda rimliga förklaringen att SSU fullständigt saknar verklighetsförankring.


Källa: UNHCR

DN1, DN2, DN3, SR1, SR2, SR3, SR4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9

3 kommentarer:

 1. Får mig att tänka på filmen Mars Attacks där Marsianer anländer till jorden i en stor mängd rymdskepp.Det anordnas väkomsttal,ceromonier,massor av folk samlas för att hälsa dessa främlingar välkommna,man sänder upp fredsduvor som blev dom första att bli nerskjutna. Man ska inte blåögt tro allt gott om människorna det räcker med att se vad som sker i omvärlden.Grymheter utan dess like.

  SvaraRadera
 2. Om Erik Ullenhag skulle få spela en av medlemmarna i välkomstdelegationen så hade denna scen blivit riktigt, riktigt vacker.

  SvaraRadera
 3. Oavsett om SSU, Folkpartiet eller andra politiska organisationer, verkar sakna verklighetsförankring eller inte så tror jag inte en sekund på att ett eventuellt avslag på en ansökan på ett europeiskt konsulat eller ambassad skulle hindra folk från att i så fall även illegalt försöka ta sig till Europa. Folk från relativt fattiga och/eller osäkra områden kommer att fortsätta strömma till Europa så länge de tror eller upplever att livet i Europa är bättre än hemma. Inte ens ekonomiska flyttbidrag verkar få immigranter från fattiga länder att återvända enligt vissa uppgifter: http://www.theguardian.com/world/2011/mar/28/new-europe-spain-graduates-emigrate . Situationen i Spanien och Italien verkar dock inte vara lika illa som i Grekland, än.

  Problemet är således, förutom vissa religiösa och kulturella krockar i medborgarnas vardag, att det är dåliga tider även i Europa, med massarbetslöshet och ekonomiska kriser. Det är inte direkt arbetskraftsbrist i alla länder och framförallt inte i medelhavsländerna dit migranterna primärt anländer. Jag befarar således att den sociala och ekonomiska oron kan sprida sig och vi även får våldsamma politiska omvälvningar i Europa på lite längre sikt om inte det ekonomiska läget förbättras radikalt. Men det är tur att vår beredskap i Sverige är god ;-).

  Politikerna ifråga ska dock ha ett erkännande för att de att de så tydligt arbetar för en ultraliberal immigrationspolicy och således kan man inte anklaga dem för att vilseleda sina väljare. Vi får ju faktiskt den politik som majoriten röstat för. Därför är det viktigt att folk verkligen går och röstar när det väl gäller. Din röst räknas den med.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.