2013-10-07

Vänstern och slaveriet

Socialdemokraterna föreslår obligatorisk mönstring. Vänsterpartiet å sin sida går hela vägen och vill återinföra värnplikten. Detta är rätt magstarka åtgärder från två partier med väldigt hög moralisk svansföring.

Mönstring är i bästa fall en tvångsåtgärd. Värnplikt handlar om att tvinga människor att under månader eller år – och till en ytterst låg ekonomisk ersättning – utföra hårt kroppsarbete. Detta alldeles oavsett om de vill eller ej, och med hot om fängelsestraff för den som vägrar.

Detta skulle i alla andra sammanhang kallas för "slaveri", men nu benämns det istället – med en eufemism värdig självaste Kafka – för "värnplikt".

Jag är realist nog att inse att det ibland kan vara ett nödvändigt ont att tvinga unga människor i krig, även om de bara är vad som i andra sammanhang kallas "barn". Jag är också för ett stärkt försvar, och jag är intellektuellt hederlig nog att erkänna att detta mål kan vara svårt att nå utan tvångsåtgärder.

Det gör mig dock irriterad när man inte ser några problem med regelrätt slaveri, bara man eufemistiskt kallar det för "värnplikt" istället. Som om efterledet "plikt" i sig skulle legitimera en så drastisk inskränkning av människans frihet. Vem vet, det fanns kanske en och annan plantageägare som talade i termer av "bomullsplikt" också?

Det riktigt stora hyckleriet i sammanhanget är dock att mången vänsterpartist kallat det för "slaveri" att staten ibland ställer deltagande i arbetsmarknadsåtgärder som motkrav för att någon skall pengar. Däremot tycks samma parti inte se några problem att hota artonåringar med fängelse om de inte går med på att utföra hårt kroppsarbete under ett år praktiskt taget gratis.

Frågan om värnplikt är inte helt svartvit i den värld vi lever i. Men att ta lätt på denna form av grova inskränkningar i de personliga friheterna är om något att hålla sig med riktigt taskig "värdegrund". I synnerhet om man samtidigt viftar bort de moraliska problemen med att döpa om slaveri till "plikt".


DN1, DN2, DN3, SR, SvD

9 kommentarer:

 1. Med tanke på vilket skattetryck som vänstern vill ha så är de knappast främmande för slaveri.

  SvaraRadera
 2. Som jag brukar säga: Skatt är stulet arbete :)

  SvaraRadera
 3. Har inte vänstern varit emot att lägga pengar på försvaret? Nu vill dö ösa in en massa?

  SvaraRadera
 4. Jo, fast värnplikt verkar de gilla. "Folkförsvar", "alla skall ha det lika dålig" osv.

  Sen finns det skumma åsikter på högerflanken här också. Paulina Neuding är till exempel för återinförd värnplikt för integrationens skull. Att politikerna genomdrivit något över folks huvuden och sen misslyckats fatalt skall åtgärdas med att folk (män?) skall bestraffas med ett års slavtjänst. Fin människosyn!

  SvaraRadera
 5. Folkförsvar, Folkarmé, Folkhem osv. Peoples Republic of China. En doft av brunt och rött?

  Men är inte värnplikt ett "smart" sätt att minska ungdomsarbetslösheten? Massor av lediga platser på ubildningar skapas och yrkesaktiva dras undan från sina positioner för att ställa dessa platser till förfogande, med lite tur.

  Gör värnplikten "frivillig" och låt de som inte vill tvångskommenderas ut till vårdsektorn istället. Så slår man två flugor i en smäll.

  Förmodligen vansinnigt i en högkonjunktur kanske, men i dåliga tider så blir det väl kuckelimuck med obetalda tjänster lite här och där. Och snyggar upp statistiken direkt. (I högkonjunktur så blir det möjligen knäppigt att tvinga bort kompetenta ungdomar från arbetsmarknaden för att marchera fram och tillbaka på låtsaspremisser i årslånga pass.)

  SvaraRadera
 6. Ja du Anonym, du har nog helt rätt. Nu när vi mäter arbetslösheten på samma sätt som resten av Europa och inte kan sopa folk under mattan med diverse "arbetsmarkndspolitiska åtgärder" (Förbannat många bokstäver för det ynkliga innehållet i det ordet), så är detta ett utmärkt sätt att få det att se ut som att arbetslösheten sjunkit.

  SvaraRadera
 7. Allmän värnplikt är förmodligen ännu ett genidrag i kampen mot arbetslösheten!!

  Där kan man gömma ett större antal arbetslösa unga under ett år då de också kan hjärntvättas till att välja den utbildning som kommer att vara villkoret för att få någon som helst ersättning från samhället vid arbetslöshet efter skolan.

  Eller så är tanken att få ner statistiken .. det vete sjutton vad sin är det genialiska, men lita på att det är någon som tycker sig ha tänkt till .. ;-)

  SvaraRadera
 8. Förbättra statistiken, förmodligen, Sosseränderna går nog aldrig ur där. :)

  Förskollärare lär också vara ett bristyrke annars. Alla kanske skulle kallas till en förskolelärarmönsting också?

  Liksom, tänk intervju med någon utskottsordförande i SVT, som på fullt allvar kläcker ur sig att "vi ser det här med förskolelärarmönstring som ett sätt att stabilisera personalförsörjningen."

  SvaraRadera
 9. Att tokstollarna i vänstern önskar införa allmän värnplikt är inte så konstigt.
  Alla kommunistiskt styrda nationer undviker arbetslöshet och uppnår full sysselsättning. Det vill säga, alla har ett jobb och de som inte har det får ett ändå genom att genom tilldelning av plats i arbetsläger, pionjärläger, ungdomsläger eller som nu Vänstern föreslår, Allmänn Värnplikt!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.