2013-11-05

Arpi, Aftonbladet & tårtan (uppdaterad)

En gång i tiden skrattade jag när Bosse Ringholm blev tårtad.

Det är ingenting jag säger med stolthet, men det är någonting jag säger med ärlighet. Bosse Ringholm var den snustorre finansministern som använde ord som "tobakist". Bosse Ringholm var den snustorre finansministern som besvarade varenda fråga på en presskonferens med att Inga-Britt Ahlenius hade "uttryckt intresse för ett annat uppdrag". Bosse Ringholm var den snustorre finansministern som hade fått hoppa av gymnasiet efter att han fått underkänt i matematik.

Det var svårt att inte någonstans tycka det var lite roligt, när en sådan person blev tårtad.

Så vad finns det att säga om tårtningen av Jimmie Åkesson? Ptja, den var alldeles klart en fuckup av rang för hans personskydd. Jag tror också den var ytterst obehaglig för Åkesson själv. Det är lätt att skratta åt någon med mosad tårta i hela ansiktet, men på bilderna av såväl Ringholm som Åkesson ser de väldigt skärrade ut efteråt. Den sortens obehag skall ingen behöva utstå, politiker eller ej.

Vad som skiljer fallen Ringholm och Åkesson åt är att hotbilden mot Åkesson lär vara avsevärt mer konkret. Vad mer är, så skedde denna tårtning samma dag som polisen meddelat att andra sverigedemokrater hade utsatts för hot av betydligt allvarligare slag, inklusive en sprängladdning som detonerats på en bil.

I detta läge är en tårtning av Åkesson, hur välmotiverad man än råkar tycka att den är, ett exempel på väldigt dålig timing – för att uttrycka det milt. Detta hindrar inte Aftonblaskan från att brista ut i karnevalstämning med bildreportaget "Tårtattacker vi minns". Att kalla detta för smaklöst vore en underdrift.

Utan att veta alla detaljer, är jag rätt säker på att trakasserierna av och hoten mot SD-politikerna i Västsverige har varit av ett bra mycket mer konkret slag än de som drabbat Aftonbladets journalister. Jag betvivlar dock att Åsa Linderborg lär dra igång nån Granska skiten-kampanj med udden mot AFA den här gången. Jag betvivlar också att Jan Helin eller någon i motsvarande ställning kommer dra igång nån käck hashtagskampanj à la #demokrati på Twitter. Men för all del, motbevisa mig gärna.

Någon som däremot ännu en gång förtjänar ett särskilt omnämnande är SvD:s Ivar Arpi. Han uttrycker idag glasklart och reservationslöst vad varje demokrat värd namnet borde säga en dag som denna.


Uppdatering 1: Mediegunstlingen Kawa Zolfagary och hans "Slutpixlat" bagatelliserar och skämtar om tårtningen av Åkesson. Man anklagar dessutom Kent Ekeroth för att "skattetrixa" då han som privatperson inte vill betala skatt för donationer till Avpixlat.

Skitsnyggt. Verkligen. Måste vara djävligt praktiskt när verkligheten är så satans svartvit och man med gott samvete kan känna sig så God och Helig.


Uppdatering 2: Jonas Sjöstedt twittrar: "Oacceptabelt att kasta tårta på Åkesson, liksom alla former av hot eller våld mot SD. Rasism ska bekämpas med demokratiska metoder." Sjöstedt kallar med andra ord å ena sidan det inträffade för "oacceptabelt", men passar å den andra på att kalla Åkesson för "rasist" på samma gång. Den sortens villkorade avståndstagande hedrar inte Sjöstedt.
Abuseanmält inlägg

Anybody, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, DN1, DN2, DN1, SR1 LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, Sk7, SMP1, Re1, Re2, Re3