2013-11-05

Norges djupaste fjord (2)

Svensk media tillhandahåller följande information om gårdagens bussblodbad i Norge:

  • Busslinjen kallas Valdresekspressen, och drivs av åkeriet Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap.
  • Händelsen inträffade mellan Årdal och sjön Tyin och bussen blev sedan stående nära Holsbruvatnet i Årdal.
  • Lærdals kommun, dår dådet inträffade, har omkring 2 200 invånare och ligger i länet Sogn og Fjordane.
  • Kommunen är belägen vid Lærdalsfjorden, som är en del av Sognefjorden – Norges längsta och djupaste fjord.

Gärningsmannen däremot beskrivs som "en man i 30-årsåldern boende i området".

Man kan såklart tycka det är ointressant att gärningsmannen var en asylsökande från Sydsudan. Men varför det i så fall är intressant att brottet inträffade vid Norges längsta och djupaste fjord och att busslinjen kallas "Valdresekspressen" övergår åtminstone mitt förstånd.


Uppdatering: SvD har nu valt att lägga korten på bordet, och slutat gå som katten kring het gröt. När gissningsvis de flesta svenskar ändå hade blivit på det klara med vad som hade hänt, och Norges statsminister dessutom har uttalat sig, skulle de väl framstå som idioter annars.

Problemet är bara att deras inledande försök att mörka därmed blir ännu mer uppenbart, vilket knappast lär ha förbättrat allmänhetens redan låga förtroende för journalistkåren. Det är svårt att inte se detta som ett bevis på att bloggar och alternativmedia fyller en viktig demokratisk funktion i dagens Sverige. Dessa blogginlägg har SvD även idag emellertid i stor skala valt att plocka bort från de aktuella artiklarna.

På SvD kan man i en faktaruta även läsa om ett tidigare mord på på samma busslinje. Där står "Februari 2003: En man knivmördade en busschaufför på Valdresekspressen. Han hade tidigare mördat en asylsökande på en flyktingmottagning i Fagernes." Att även mördaren var en asylsökande undviker man däremot att skriva ut.
Abuseanmält inlägg

SvD1, SvD2, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SR1, SR2, SR3, SR4, Sk, NSk, LT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

  • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
  • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
  • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
  • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
  • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.