2013-11-05

Norges djupaste fjord

Svensk media tillhandahåller följande information om gårdagens bussblodbad i Norge:

  • Busslinjen kallas Valdresekspressen, och drivs av åkeriet Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap.
  • Händelsen inträffade mellan Årdal och sjön Tyin och bussen blev sedan stående nära Holsbruvatnet i Årdal.
  • Lærdals kommun, dår dådet inträffade, har omkring 2 200 invånare och ligger i länet Sogn og Fjordane.
  • Kommunen är belägen vid Lærdalsfjorden, som är en del av Sognefjorden – Norges längsta och djupaste fjord.

Gärningsmannen däremot beskrivs som "en man i 30-årsåldern boende i området".

Man kan såklart tycka det är ointressant att gärningsmannen var en asylsökande från Sydsudan. Men varför det i så fall är intressant att brottet inträffade vid Norges längsta och djupaste fjord och att busslinjen kallas "Valdresekspressen" övergår åtminstone mitt förstånd.


Uppdatering: SvD har nu valt att lägga korten på bordet, och slutat gå som katten kring het gröt. När gissningsvis de flesta svenskar ändå hade blivit på det klara med vad som hade hänt, och Norges statsminister dessutom har uttalat sig, skulle de väl framstå som idioter annars.

Problemet är bara att deras inledande försök att mörka därmed blir ännu mer uppenbart, vilket knappast lär ha förbättrat allmänhetens redan låga förtroende för journalistkåren. Det är svårt att inte se detta som ett bevis på att bloggar och alternativmedia fyller en viktig demokratisk funktion i dagens Sverige. Dessa blogginlägg har SvD även idag emellertid i stor skala valt att plocka bort från de aktuella artiklarna.

På SvD kan man i en faktaruta även läsa om ett tidigare mord på på samma busslinje. Där står "Februari 2003: En man knivmördade en busschaufför på Valdresekspressen. Han hade tidigare mördat en asylsökande på en flyktingmottagning i Fagernes." Att även mördaren var en asylsökande undviker man däremot att skriva ut.


DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SR1, SR2, SR3, SR4, Sk, NSk, LT