2013-11-04

Tvenne finansministerkandidater

Dagens inrikespolitiska toppnyhet är att Anders Borg numera är korthårig.

Media väljer därmed att reducera en skicklig ekonom och politiker till ett objekt, som bedöms för sitt utseende.

Och nej, jag har inget emot rapporteringen om Borgs hästvans. Jag tror den i grund och botten har varit av ett slag som det i övrigt så uppiskade och polariserade svenska samtalsklimat mår bra av.

Det är bara det att hade det istället varit Magdalena Anderssons frisyr som diskuterades på samma sätt, hade det tagit hus i helvete. Läxan vi kan lära oss av detta är att allt behöver inte ses genom intersektionella dårfinksglasögon. Ibland är en cigarr bara en cigarr. Men för all del, vill man likt Kristin Lundell larma och göra sig till istället är Sverige såklart som vanligt the place to be.

Magdalena Andersson, som likt Borg är en duktig ekonom, visar sig däremot idag vara en allt annat än en trovärdig politiker. Tillsammans med Stefan Löfven har hon skrivit en debattartikel i vilken de hävdar att Sverige om sju år kan ha EU:s lägsta arbetslöshet, bara vi inte sänker världens högsta skatter och istället fortsätter med socialdemokratiskt more of the same.

I egenskap av såväl civil- som nationalekonom vet Magdalena Andersson naturligtvis mycket väl att detta är komplett nonsens, men det hindrar henne uppenbarligen inte från att skriva under. Men jag kan lova – lova! – att även om Socialdemokraterna vinner de två kommande valen så kommer Sverige inte ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det vill säga, såvida inte sossarna börjar föra en politik långt till höger om den nuvarande regeringens, men i så fall vore det kanske läge att öppet redovisa detta i så fall.

Jag tyckte det var kul när Magdalena Andersson blev ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna. I min enfald trodde jag att valet av Andersson skulle leda till en intressant debatt kring den ekonomiska politiken. Det visade sig att jag hade varit naiv, såklart, precis som det alltid gör när jag känner en gnutta optimism över den svenska politikens tillstånd.

I medieskuggan av Anders Borgs frisörsbesök publicerar idag för övrigt tre forskare en debattartikel i vilken de anklagar den svenska migrationspolitiken för att leda till människohandel. De har rätt såklart, men låt oss för Guds skull istället diskutera finansministerns avsaknad av hästsvans.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Re, DN, LT1, LT2

2 kommentarer:

 1. Andersson är precis som Löfvén, marionettdockor som styrs av en osynlig hand.

  Göran Holm, det tidigare kommunalrådet i Vellinge, svarade såhär på frågan en gång om han inte skulle satsa på rikspolitiken:
  "Bättre att vara kung i Vellinge än nickedocka i Stockholm."
  Arrogant och självgod, ja, men det ligger något i det, det ser vi ju varje dag!

  SvaraRadera
 2. Ja, är man smart men råkar sitta i S-ledningen krävs det nog att man utåt sänker sin IQ med tvåsiffriga tal. :)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.