2013-11-07

Oseriöst (s)nömos

Mikael Damberg och den numera närmast ökände Ilmar Reepalu går idag i en debattartikel till angrepp på regeringen. Det grundläggande budskapet är att allt fler fastnar i socialbidragsberoende. Och att detta är regeringens jobbpolitiks fel.

Så låt oss ta en titt på två intressanta fakta från verkligheten. Ni vet, den där som finns kvar alldeles oavsett hur mycket man abuseanmäler detta inlägg.
 1. 60 procent av socialbidragen går till invandrare.
 2. 43 procent av de långtidsarbetslösa i Sverige är utrikesfödda.
Damberg och Reepalu må hävda att arbetslösheten skulle minska om man gjorde det mindre lönsamt att arbeta, av att höja världens högsta skatter och av slappare regler för utbetalningar av allehanda bidrag. Verkligheten talar dock ett helt annat språk.

Damberg och Reepalu har dock rätt i en sak, regeringens politik har ökat problemen. Inte för att jobbpolitiken varit misslyckad, men för att regeringen i samarbete med Miljöpartiet ytterligare ökat den redan rekordstora invandringen.

Om Damberg och Reepalu vill kritisera regeringen har de således goda skäl att göra detta, men problemet är att de inte nämner invandring en enda gång i sin artikel. Tvärtom är det regeringens i grund och botten väldigt lyckade jobbpolitik de väljer att kritisera. Kritiken går således inte att ta seriöst.

"Sedan regeringen vann valet 2006 har 218 av Sveriges 290 kommuner dessutom tvingats höja kommunalskatten" skriver Damberg och Reepalu. Det är kanske läge för invånarna i dessa 218 kommuner att ta sig en funderare på vad dessa skattehöjningar har behövts till.

"Vi socialdemokrater har därför satt upp ett mål som är viktigare än alla andra: Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020" skriver Damberg och Reepalu. För att ha den minsta chans att nå detta utopiska mål måste Sverige slå in på en politik som ligger långt till höger om den nuvarande. Förutsatt att detta inte är vad Socialdemokraterna tänker gå till val på, är således även denna målsättning fullständigt oseriös. Damberg och Reepalu förtjänar varsin dumstrut.


SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN, NSk, SMP

2 kommentarer:

 1. Är det verkligen folk som ids abuseanmäla din blogg? De inlägg som jag läst brukar, trots att de delar ut en och annan mer eller mindre välförtjänt känga ibland, vara läsvärda. Även länkarna som bifogas brukar vara mycket tänkvärda.

  Har du för övrigt lyssnat på Kalibers reportage om det lönedumpande fifflet och utnyttjandet av immigranter inom skönhetsbranchen? I reportaget framgår bl.a. att folket som erbjuds att komma hit inte bara får relativt dåligt betalt, de får även betala för arbetstillstånd: "Ett arbetstillstånd för 22 000 dollar. Det motsvarar närmare 140 000 kronor svenska kronor. Med en lön på 6500 kronor, så innebär det att man måste jobba nästan två år för att få tillbaka sina pengar." och "- Om du vill komma hit och jobba och få hög lön då ska du jobba svart. Då betalar du inte skatt och när tillståndet går ut då ska du återvända hem. Eller så kan du stanna kvar här och gömma dig. Det går också bra." http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/268752?programid=1316

  Jovars, att stanna och leva i Sverige utan papper tills det kommer en ny flyktingamnesti är kan nog tänkas fungera för en del. Man har ju ändå hyfsad tillgång till vård, skola och omsorg - även om man är papperslös och arbetar svart.

  Som utav en händelse råkade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson kommentera arbetskraftsinvandring och ljusskygga arbetsgivare i Ekots lördagsintervju nyligen: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/273887?programid=3071 . Lyssna t.ex. 26 minuter och 12 sekunder in i programmet (jag rekommenderar f.ö. att man lyssnar på hela intervjun). I ett annat stycke nämner reportern något om att det från gränsmyndigheterna rapporterats om att en grupp unga, lättklädda tjejer från Kina kommit in i Sverige med arbetstillstånd för att arbeta som skogshuggare i Norrland... Jo tack. Ungkarlarna i Pajala lär bli besvikna om de inte kommer upp några käcka, lättklädda, unga skogshuggartjejer från fjärran östern.

  Personligen funderar jag på om Sverige faktiskt skapat en bakdörr in till resten av Europa som utnyttjas av människohandlare och för att föra in illegala immigranter/papperslösa/annat folk som inte kan, eller vill, ta sig in den "normala" vägen.

  Nåväl, Anders Danielsson hävdade även (22min. 20 sek. in i intervjun) att Sverige kommer att få brist på arbetskraft och att Sverige står inför ett demokratisk stup. Motsägs inte det scenariot till en del av denna artikel: http://www.unt.se/uppsala/demografisk-bomb-avfardas-som-myt-418732.aspx .
  Hursomhelst, i dagsläget så finns det i alla fall ont om arbeten för immigranterna så varför gör man inte som förut (t.ex.på 60-talet, då Sverige faktiskt behövde arbetskraft) och anpassar intaget efter behovet? Som det är idag så förefaller det som att en påfallande hög grad av immigranterna hamnar i s.k. utanförskap av olika orsaker.
  Med tanke på den senaste tidens stora flyktingströmmar från Syrien så skulle det även t.ex. vara intressant att höra en uppföjning på om hur lång tid det tagit för flyktingarna från den tidigare Irak-konflikten att etablera sig i Sverige. De tidigare reportagen (från 2008) var nämligen en aning alarmerande: "Men det ser inte ut att bli lätt om man ser på situationen för de irakier som varit i Sverige i 10 år. Arbetslösheten bland dom är skyhög, 73% av kvinnorna och 60% av männen födda i Irak saknar sysselsättning enligt SCB.
  " http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=3243684

  SvaraRadera
 2. Intressanta länkar, tack för dem.

  Ja, här haglar abuseanmälningarna kan jag säga. Och Twingly väljer i de flesta fall att ta bort blogglänken direkt. Gör mig heligt förbannad, men inte så mycket man kan göra.

  Försöker i alla fall att tydligt illustrera hur vanligt förekommande problemet är. Förhoppningsvis öppnar det ögonen för en och annan hur låg takhöjden i det svenska debattklimatet är.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.