2013-12-19

Kärrtorp, Kärrtorp, Kärrtorp

Kärrtorp har toppat nyhetsrapporteringen i några dagar nu, särskilt i Dagens Nyheter, och vad som hände i Kärrtorp är naturligtvis fördjävligt. Poängen är att det är i princip ingen som tycker något annat, och de som gör det lär inte ändra sig på grund av några manifestationer. Manifestationer mot nazism är ungefär lika meningsfulla som manifestationer mot Hells Angels, Original Gangsters och svininfluensan.

Men där så gott som alla är eniga om avståndstagandet mot nazismen, ser det väldigt annorlunda ut med vänsterextremismen. Dess illdåd bagatelliseras och hamnar långt ned i nyhetsflödet, trots att SÄPO bedömmer att hotet från vänsterextremismen är större än hotet från högerextremismen. När det kommer till Expressen väljer man till och med att öppet samarbeta med våldsbejakande vänsterextremister.

"Polisens passivitet hotar demokratin", skriver idag ett antal journalister på vänsterkanten i en debattartikel på SvD. Men hur ser det egentligen ut i verkligheten?

Å ena sidan har vi Kärrtorp. Det vanliga människor blev utsatta för där är naturligtvis oacceptabelt, men såvitt jag förstår blev även en av av de attackerande nazisterna knivskuren under tumultet, vilket så att säga tyder på att händelseförloppet inte var riktigt så svartvitt som DN beskriver.

Å den andra sidan har vi ännu en distriktsordförande för Ung vänster som tar ställning för vänsterextremismen. Vi har ett flertal bombdåd mot sverigedemokrater. Som grädde på moset fick en bloggande kritiker av den förda försvarspolitiken idag se sig ofrivilligt outad av en ytterlighetsvänsterrörelse.

Alla dessa nyheter – inklusive bombdådet – har endast blivit till små notiser långt ned i nyhetsflödet, medan Kärrtorp har genererat krigsrubriker i flera dagar. Men när sverigedemokrater är de politiker som oftast utsätts för våld eller hot om våld, vari ligger det demokratiska hotet egentligen?

Lästips: Richard Swartz (DN), Dick Erixon
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4

7 kommentarer:

 1. Det är intressant att få veta att Expressen låtit hacka Disqus. Nu kan ju ingen vara anonym på nätet eftersom Expressen känner människorna bakom Disqussignaturerna. Nästa vecka kanske någon annan grupp anses värd att klandra och då vet ju Expressen precis vilka de skall hänga ut! Kanske de som använder Disqus borde söka sig till en annan tjänst. Det minsta vi bör tänka på är att byta signaturer på Disqus.

  SvaraRadera
 2. Disqus har stängt igen det aktuella säkerhetshålet. Alla gamla konton är väl att betrakta som körda om de har varit kopplade till någon e-postadress som avslöjar innehavarens identitet, men nya konton bör vara "säkra".

  Naturligtvis finns inga garantier för att inga fler säkerhetshål finns, men det gör det ju inte med andra tjänster heller. Läxan här är väl att vara försiktig med vilka e-postkonton man använder i såna här sammanhang.

  Sen ligger väl väldigt många pyrt till ändå, om nån nu verkligen ger sig fan på att snoka reda på vem man är. Det finns så många olika sätt man kan avslöja information om sig själv på. Tyvärr. Och det är inte så mycket man kan göra åt extremister, oavsett om de befinner sig till vänster eller höger, men däremot bör alla tydligt säga ifrån när etablissemanget börjar stödja dem eller samarbeta med dem.

  SvaraRadera
 3. Peter Nicklasson20 december 2013 00:49

  Nättidningen TheLocal.se skrev ju att Researchgruppen kan ha upp emot 29 MILJONER kommentarer dokumenterade...
  "There were millions of Disqus users whose identity is at risk of exposure, said Fredriksson, responsible publisher (ansvarig utgivare) for the Research Group (Researchgruppen, who said his group's database contained a total of 29 million comments from Disqus users around the world."
  Att ingen som använt sitt Disqus-konto kan känna sig säger avslöjades också.
  "While the thrust of the research focused on far-right sites in Sweden, data was also collected from news sites elsewhere in the world, including CNN, The Telegraph, ABC News, and The Jerusalem Post, as well as from mainstream Swedish news site such as Svenska Dagbladet, SVT Debatt as well as The Local."
  Länk: http://www.thelocal.se/20131212/millions-of-disqus-comments-leaked-to-swedish-group

  Egentligen är detta OCKSÅ en journalistisk skandal att inga svenska medier - utöver den lilla nättidningen The Local.se (som vänder sig till utländska medborgare som arbetar här i första hand) - ens nämnt dataarkiveringens verkliga omfattning...
  Gissar att svensk media i så fall fått en kraftig opinion emot sig.
  Ruttet är bara förnamnet!

  SvaraRadera
 4. Intressant. Japp, en skandal, fast med undantag för SvD:s ledarsida så är mitt förtroende för svensk "journalistik" numera så lågt att ingenting egentligen förvånar mig längre.

  SvaraRadera
 5. Gå in och titta på SVT Play på dagens Gomorron Sverige med intervjun av Federlay och en av initiativtagarna till Linje 17 (Den är nog inte upplagd ännu). Federlay tycker jag, trots hans svängning i FRA frågan i riksdagen, har en väldigt sund inställning till det hela. Den andra personen sitter och försöker trolla bort fakta, att han m.fl. tillhör borderline-vänstern, dvs. de som ligger i grå-zonen mot de autonoma terroristerna. Han tycker att vi inte sak fokusera på vänsterns våld utan på nazisternas, trots att Säpo anser att vänstervåldet är det största hotet mot demokratin.
  Värt att notera är också de två journalisternas svarta blickar över att han sitter och hycklar så öppet med detta.

  SvaraRadera
 6. Tog mig en stund att hitta detta, men när jag letade hann jag med att se såväl två hipsters som personliga favoriter som Fredrik Virtanen och Ursula Berge....

  Well, Linje 17-killen var medlem i något rättshaveristiskt vänsterparti och han började yra förvirrat om att man inte fick "relativisera" nazisternas våld med små obetydliga våldsyttringar (t ex bomber i bostäder) på vänsterkanten.

  Vad skall man säga? :P

  SvaraRadera
 7. Den mest sanningsenliga beskrivningen av False Flag aktiviteterna i Kärrtorp:

  http://detopaverkadesinnet.blogspot.se/2013/12/flashback-linje-17s-demonstranter.html

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.