2014-06-30

Nazismen och mediedramaturgin

Det blev en jättenyhet när Svenskarnas Parti i lördags höll tal i Almedalen. Detta ledde bland annat till TV-sänd debatt om huruvida inskränkningar i grundlagsskyddade rättigheter borde göras.

Inför EU-valet skrev Cecilia Malmström och Birgitta Ohlsson en debattartikel med titeln "Hög tid att inse att nazismen återigen mobiliserar i Europa". I denna användes just Svenskarnas Parti som exempel på situationens påstådda allvar.

Skrapar man lite på ytan är det emellertid en helt annan bild som tonar fram. Enligt SvD var det "ett 20-tal sympatisatörer till partiet" som lyssnade då ledaren för Svenskarnas Parti höll tal. I EU-valet fick partiet färre än tusen röster (olika siffror är i omlopp, själv får jag det till 890), vilket som jämförelse var ungefär tio gånger fler än vad "Satanistiskt initiativ" fick. I riksdagsvalet 2010 var väljarstödet lika blygsamt.

Varför blir då tusentalet idioters åsikter till en toppnyhet? En kvalificerad gissning är att det beror på att det passar den rådande mediedramaturgin som hand i handske. Det passar Johan Croneman då han jämför vår samtid med tiden före första världskriget. Det passar den svenska vänster som har svårt att ta avstånd från det politiska våld som AFA och Revolutionära Fronten står för. Det passar de ledarskribenter som har svårt att stå upp för demokratins principer när demokratin inte entydigt levererar de resultat samma ledarskribenter önskar.

Svenskarnas Parti blir då en bogeyman att skrämmas med; en fond för den egna godheten; en ondska som rättfärdigar den egna kompromisslösa hållningen, den egna radikaliseringen, de egna demokratiska felstegen och övertrampen.

Det är inte en särskilt långsökt gissning att detta bidrar till att den redan högst påtagliga polariseringen tilltar ännu mer. Svenskarnas Parti får mer uppmärksamhet än de hade kunnat drömma om, samtidigt som allt fler känner sig manade att sälla sig till de krafter som vill bemöta detta hot från den motsatta ytterlighetsflanken. Det är win-win för extremisterna, men en stor förlust för oss övriga.

Lästips: Kalle Anka intar Almedalen
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Dag1, Dag2, Dag3, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, LT1, LT2, Av1, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, SR1, SR2, SR3