2015-01-16

Fridolin och den postmoderna skolpolitiken

Då regeringens okrönte populistkonung Gustav Fridolin i morgontidningen fick syn på en radikalfeministisk partsinlaga förklädd till journalistisk, satte han det ekologiska och koffeinfria kaffet i vrångstrupen och bestämde sig för att det var hög tid för lite gammalt hederligt ministerstyre. Sagt och gjort, för att rida lite på den där vänstervågen som valet med all önskvärd tydlighet visade inte existerade utanför Södermalm och kulturskribenternas huvuden kallade Fridolin läromedelsproducenterna till möte.

Vad postmoderna feminister – insnöade som de är på teorier om egots vibrationer och patriarkatets sociala konstruktioner – inte förstår är att människan är en biologisk varelse. Ett djur, närmare bestämt ett flockdjur, som råkat begåvas med en ovanligt stor och avancerad hjärna. Det är först under den sista bråkdelen av vår arts historia som vi – tack vare marknadsekonomin, teknikutvecklingen och tillväxten – har kunnat börja unna oss lyxen att frigöra oss från detta biologiska arv.

Idag kan vi unna oss att tycka att skillnaden mellan kön och genus är en viktig samhällsfråga. Idag kan vi kosta på oss att tycka det är fördomsfullt att utgå från att en person utan vare sig penis eller Y-kromosom skulle vara en kvinna. Idag kan vi såväl producera som problematisera barnböcker och vi kan lägga tid och resurser på att animera dansande könsorgan och sända ut dem trådlöst i etern så att våra barn kan se dem på TV.

Allt detta är emellertid nya företeelser. Före det överskott som möjliggjorde allt detta uppstod var livsvillkoren betydligt kärvare. Kampen om mat för dagen var så angelägen att diskussionen om toaletter för det tredje och fjärde könet kom i skymundan. Människor var dessutom så upptagna med att förhindra att deras barn dog som flugor att det aldrig fanns tid att låta deras uppfostran genomsyras av genusperspektiv. På denna tid var – även om detta kan vara svårt att förstå för en art director i en ljus och fräsch vindsvåning på Södermalm – människan på ett helt annat sätt än idag slav under sitt biologiska arv.

Vad detta innebar i praktiken var att vi sällan överskred de könsroller naturen hade gett oss, att det var den starkes rätt som gällde och att de flesta härskare och andra prominenta personer var män. Jag är genuint tacksam över att vetenskapen och marknadsekonomin har gett oss goda möjligheter att – om vi själva så önskar – frigöra oss från detta vårt biologiska arv. Dessvärre är det en försvinnande liten andel av tidigare generationer som också fått njuta av denna lyx.

Miljöpartiet och deras vänner inom den postmoderna nyvänstern vill emellertid inte kännas vid detta. Historien skall korrigeras, lik skall väckas och inte bara retroaktivt skolas i genusvetenskap, utan också tvingas lära sig att stora delar av den vokabulär de begagnade sig av då de levde inte längre är gångbar, innan de får fortsätta sin vila. Levde gårdagen inte upp till dagens värdegrund måste gårdagen korrigeras. Ger vetenskapen inte de resultat man önskar måste naturlagarna skriva om. Miljöpartiets sköna nya värld är här.

Läs också: Den sjätte mannen, Toklandet, Ekvalist
DN1, DN2, DN3, SvD1 SvD2, SvD3, SMP1, Re1, Re2, Ex1, Ab1

5 kommentarer:

 1. Lysande Fnord!

  Allt detta har för länge sedan redan beskrivits av Orwell i boken 1984. Vem trodde att det skulle kunna bli verklighet?

  Läs den! (för alla som inte redan gjort det).

  V

  SvaraRadera
 2. Bra Fnord,så här tokiga blir folk när dom har det för bra.

  SvaraRadera
 3. Ja,Fridolin är verkligen en populistisk pajas och postmodernist.
  Han har,såvitt jag vet, inte åstadkommit ett skit under de 100 dagar han sa sig behöva för att fixa den svenska skolan.
  Det enda han har gjort är att skapa en för lärarna förnedrande video och att komma ut som historierevisionist.
  Vilken dåre !
  Pelle2

  SvaraRadera
 4. Är det bara jag som får vibbar av rektorn som kallar upp vanartiga elever till expeditionen för en uppläxning?

  SvaraRadera
 5. Bättre än så kan det inte uttryckas Fnord!

  Att tro att man kan retuschera historien så att den blir humanistisk, jämlik och anständig visar att man inget förstått av historien.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.