2015-01-14

Om Lisa Bjurwalds okunnighet

"GP blir konservativ" skriver Lisa Bjurwald idag i Medievärlden. Vad som har föranlett Bjurwalds text är att Göteborgs-Posten har rekryterat – den enligt Bjurwald "SD-omhuldade" – debattören Alice Teodorescu som chef för sin ledarredaktion.

Att Bjurwald försöker ifrågasätta Teodorescus plats i åsiktskorridoren genom att på detta sätt klumpa ihop henne med Sverigedemokraterna är minst sagt uppseendeväckande. Teodorescu har nämligen flera gånger sagt sig vara för fri invandring. Att Bjurwald därtill kallar Teodorescu för "konservativ" gör det hela ännu märkligare då Teodorescus åsikter är betydligt mer liberala än konservativa.

Ännu mer intressant blir det av att Bjurwald i sin artikels första mening kallar sig själv för liberal, trots att hon strax därefter talar sig varm för identitetspolitik och kvotering. Detta förklaras dock av att Bjurwald har varit ledarskribent på Dagens Nyheter. DN kallar sig förvisso för liberal, men dess ledarskribenter ger påfallande ofta uttryck för synnerligen måttligt liberala reservsosseåsikter av Bengt Westerberg-karaktär.

Att Bjurwald på detta sätt går till angrepp mot Teodorescu bör gissningsvis ses i ljuset av att Teodorescu förespråkar en intellektuellt hederlig samhällsdebatt i allmänhet och invandringsdebatt i synnerhet. Bjurwald må se sig själv som någon som står för de liberala upplysningsidealen, men genom sin artikel gör hon det sorgligt tydligt att hon varken är insatt i vad Teodorescu står för eller vad liberalism innebär.
DN1, DN2, DN3, DN4, Sk1, NSk1, LT1, LT2, SMP1, SMP2, Re1, Re2, Re3, Re4, Re5, NT1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, SR1, SR2, SR3

8 kommentarer:

 1. Du gör en lite väl snäll bedömning av Bjurvalds motiv. I mina ögon är Bjurvald mest en sådan där figur som mest av allt vill sätta fula etiketter på folk som inte håller med henne till punkt och pricka. Kort sagt, en fanatiker om så i light-version.

  //Rick

  SvaraRadera
 2. Din analys är helt riktig. Dock benämner sig Alice Teodorescu själv konservativ.

  SvaraRadera
 3. Bjurwald är bara avundsjuk och bitter på Teodorescu, precis som Pascalidou, för att de själva framstår som amatörer när "Teo" fattar pennan. Hon är, tycker jag, en av de vassaste debattörerna, helt orädd och rak i kommunikationen.

  SvaraRadera
 4. Thomas Lagerberg: Har hon sagt det? När och var?

  SvaraRadera
 5. Det fanns med i hennes egen beskrivning av sig själv, på hennes bloggsida, fram tills ett par veckor sedan.

  SvaraRadera
 6. Jag kan nästan ta gift på att det var "liberal debattör" det stod, inte "konservativ".

  SvaraRadera
 7. Här säger hon sig hur som helst vara liberalkonservativ ser jag. Well, jag protesterar inte.

  SvaraRadera
 8. Glöm adrig att när Hillary Clinton utnämndes till USA:s utriksminister så skrev Lisa Bjurwald i en ledare i DN att "DN välkomnar USA:s första kvinnliga utrikesminister" Hon blev väldigt snopen när ett flertal läsare hörde av sig och undrade vad Condi och Madeline Albright hade tyckt om den saken...... Efter detta går Lisa internt under namnet "DN:s första kvinnliga ledarskribent."
  Detta sagt (skrivet) för att visa Lisas kunskapsnivå. Alice är toppen!!!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.