2015-02-01

Att inte öppet våga kritisera Breivik

I dagens DN återfinns en intervju med mamman till en dödad Daeshterrorist. Själv säger sig mamman vara emot både Daesh och att sonen anslöt sig till rörelsen, men hennes man är av motsatt åsikt. När även den döde sonens yngre bror åkte till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen var detta någonting han uppmuntrades till av sin egen pappa.

Vad som är anmärkningsvärt med intervjun är dock inte mammans berättelse som sådan, utan den utbredda acceptans för Daeshs massmord, slavhandel, folkfördrivning och slavhandel som framgår av intervjun. "Var stolt", sade hennes vänner efter dödsbeskedet, "ditt barn har kommit till paradiset".

Mamman har inte sagt emot, tvärtom har hon inför vänner, bekanta och andra muslimer i området spelat med. Att öppet ta ställning mot sonens beslut är enligt intervjun inte möjligt, till detta är området alltför splittrat och de krafter som sympatiserar med terrororganisationen alltför starka.

Efter Utøya har Anders Behring Breiviks etnicitet och religion åtskilliga gånger åberopats som argument i debatten om islamistisk terror. Att ständigt upprepa denna jämförelse vore relevant om det fanns bostadsområden i Norge och Sverige där grupptrycket gjorde att människor inte öppet vågade ta avstånd från Behring Breiviks terrordåd, men så är naturligtvis inte fallet. Att ständigt försöka relativisera islamismens bestialiska illdåd med att åberopa Behring Breivik är därför djupt intellektuellt ohederligt.

Vad intervjun visar är att det finns bostadsområden i Sverige i vilka stödet för terrorism, massmord, folkfördrivningar, våldtäkter och slavhandel är utbrett. Att politiker, journalister och opinionsbildare så länge har försökt skönmåla, relativisera och trivialisera denna verklighet istället för att ta tag i problemet är perverst.

Relaterat:
Myten om islamismen som promillerörelse
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Sk1, Sk2, Sk3, NSk1, NSk2, LT1, Re1, SVT1, Dag1, Dag2, Dag3, SMP1, SMP2, SMP3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ex1, Ab1, Ab2, Ab3

10 kommentarer:

 1. Håller helt med. En annan tanke jag själv haft, i samband med det upprepade 'det är islamofobi' att förvänta att muslimer ska ta avstånd, eller 'det har inget med islam att göra', är att hade det funnits tusentals (gammel)skandinaviska, kristna personer som betedde sig som enstöringen Breivik, skulle vi, (gammel)skandinaver, förstås ha anledning att ifrågastta både vår kristendomens budskap och den (gammel)skandinaviska kultur som fostrat detta. Att motsvarande inte görs - snarare tvärtom! - i den muslimska diasporan är oroväckande och djupt problematiskt. Det var självklart för (gammel)skandinaver över alla politiska fält att uttrycka kraftfullt avstånd till Breiviks gärning, det vore förstås klädsamt, och framförallt en oerhört viktig signal, om muslimer gjorde det samma om IS. Att de inte gör det är direkt oroväckande, och DNs artikel onekligen ett bevis för orons relevans - för HUR många s k 'moderata' muslimer bland oss det är som faktiskt stödjer massmördarna IS.

  SvaraRadera
 2. Det säga att manliga martyrer kommer till paradiset där de möts av 70 ljuva jungfrur. Vad gäller för kvinnliga martyrer?

  SvaraRadera
 3. Fnordspotting. Har du lagt märke till att det börjar bli rätt vanligt i gammelmedia med artiklar där rubriken och ingressen säger en sak ("snyftreportage") och artikeln en annan ("förortsjihad")?

  SvaraRadera
 4. Jag tror de flesta intelligenta journalister insett att det bara är en tidsfråga innan yttre eller inre händelser kommer tvinga fram drastiska politiska förändringar. Det kan vara en terrorattack från en hemvändande jihadist. Eller så säger våra grannländer upp visumfriheten för att vi inte har koll på vilka som flyttar till Sverige. Då gäller det att vara intellektuellt förberedd och veta vad man ska skriva nästa reportage om.

  SvaraRadera
 5. Karl-Olov Arnstberg (prof. i etnologi) har ett mycket intressant och (som vanligt) tankeväckande inlägg på bloggen "Invandring & Mörkläggning"med ett likartat tema som ditt, under rubriken Fredens religion?
  https://morklaggning.wordpress.com/2015/01/31/fredens-religion/

  Han tar i detta blogginlägg upp den viktiga skillnaden mellan vårt sekulära synsätt, baserat på vårt kulturarv med vad som är förhärskande inom islam där vi svenskar har särskilt svårt att förstå islams kollektiva karaktär samt individens förhållande till gud och Muhammed.

  Ett kort citat från Arnstbergs text med parallell till ditt inlägg:
  "När muslimska terrorhandlingar begås måste du inte applådera utan du kan hålla tyst, men du kan inte protestera aktivt därför att då är du en avfälling. Detta är huvudanledningen till att muslimer nästan aldrig tydligt demonstrerar gentemot olika muslimska illdåd".

  /ICH

  SvaraRadera
 6. Glömde tillägga att Arnstberg ser mycket mörkt på den ut/avveckling som nu sker i Sverige liksom i övriga västvärlden. Han avslutar det ovan citerade blogginlägget med följande rader:

  "Stridigheterna inom islam handlar inte om att vara för eller emot de religiösa dogmerna utan om hur dessa ska tolkas. Om islam tillbads av små grupper av svärmare och sekterister, skulle västerlandet inte ha några problem med att värja sig. Det som gör islam farligt är just dess bas av hängivna och fredliga muslimer. Det är därför ytterligare en etnocentrism att dra en gräns mellan fredliga muslimer och terrorister/jihadister. De bekänner sig till samma religion och är ingenting annat än olika slags kugghjul och delar i det gigantiska religiösa maskineri som islam utgör.

  /ICH

  SvaraRadera
 7. Ja du fnord.

  Nu kommer alliansen som koncept rasa ihop.

  Folkpartiet, de dårarna.

  Birgitta Olsson skröt på Twitter om att hon utsett Mona Sahlin till ja Gud vet vad.

  Mona och Birgitta är ju feminister.

  Jan Björklund visar tendenser till hårdare invandringspolitik.

  Olsson blir vansinnig, hur skulle det påverka Mona och vad har Olsson för förväntningar från Mona i framtiden.

  Med Olsson som partiledare i fp kommer de in i en socialdemokratisk regering, undrar vilken ministerpost olsson blivit lovad?

  Vilka jävla pajaser.

  DÖ är redan överspelat även för en allianstrogen med dessa jäkla folkpartister.

  /henrico

  SvaraRadera
 8. Lita. Aldrig. På. En. Folkpartist.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker Johan Westerholm formulerat det elegant: Ni förtjänar endast mitt förakt, inget mer. Adress tant Batra och tant Sahlin. Men jag skulle gärna vilja tillägga väljarkåren, de här lättlurade, politiskt indifferenta idioterna som är dumma som djur.
  Som aldrig tänker en självständig tanke. Som bara upprepar en massa
  klyschor som de hört. Herregud, alltså,vilket underbetyg för demokratin. Man brukade förr säga att vissa u-länder inte var mogna för demokrati. Är Sverige det?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.