2015-02-22

Om Norbergsbornas öppnade hjärtan


I torsdags sände Studio Ett ett reportage från Norbergs kommun. Reportaget var en skrämmande inblick i den verklighet som döljer sig bakom rikspolitikernas vackra tal om öppna hjärtan och föraktfulla ord om djungeltrummor. Det socialdemokratiska kommunalrådet Åsa Eriksson börjar gråta då hon i reportaget beskriver den verklighet kommunen har att hantera. Den respons hon fått av rikspolitiker då hon bett om hjälp beskriver hon som goddag yxskaft-svar i stil med "ni skall vara solidariska och generösa, ställ upp nu".

Kommunen har på kort tid fått ta emot 737 asylsökande. Detta låter kanske inte som särskilt många, men då kommunen vid årsskiftet hade 5 719 invånare innebär detta att dess befolkning på kort tid ökade med närmare 15 %. De nya kommuninvånarna har samma rätt till samhällsservice som de gamla, men av de nya kommuninvånarna saknar så gott som samtliga jobb.

Kommunerna kompenseras i viss mån för detta av staten, men långtifrån fullt ut. Antalet skolelever ökade på kort tid med 25 % – varav inga kunde svenska – vilket har lett till att man tvingats undervisa eleverna skiftvis under halvdagar. Enligt kommunens barn- och utbildningschef har detta inneburit att "vi" (vilket troligtvis syftar på den egna nämnden) ser ut att gå mot ett jätteunderskott, vilket enligt reportaget uttryckligen innebär att kostnaderna för äldrevård och de asylsökandes behov ställs mot varandra.

Det är såhär verkligheten ser ut. Bortom rikspolitikens högtidliga floskler är det avfolkningskommuner som Norberg och Ljusnarsberg som får bära det ansvar som rika kommuner som Stockholm och Täby duckar från, trots att det är i de senare kommunerna de mest hårdföra försvararna av Sveriges i en internationell jämförelse direkt extrema asylpolitik tenderar att bo.

I en kommun som Norberg har det sociala kontraktet brutit samman. I en avfolkningskommun med en kommunalskatt på 33,54 % tvingas invånarna ta konsekvenserna av den NIMBY-mentalitet som döljer sig bakom rikspolitikernas förmenta solidaritet och öppna hjärtan. Kostnaden för de asylsökande som Stockholmspolitikerna vill slippa på sin egen bakgård går ut över äldrevården av Norbergsbor som bott och betalat skatt i kommunen i årtionden.

Det är en ofta upprepad klyscha att man inte skall ställa grupper mot varandra, men detta är exakt vad de svenska rikspolitikerna tvingar Norbergspolitikerna att göra. Resultatet blev att över 20 % av de röstberättigade i kommunen röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2014. Röster som resterande partier i och med DÖ bestämde sig för att såväl tysta som sätta sig till doms över.

Talande nog tycks den uppoffring de redan högbeskattade Norbergsborna avkrävs av den allt mer verklighetsfrånvända rikspolitiken inte ha enbart med krig och förföljelse att göra. "We came here just to have a future" säger en eritrean i reportaget, och talar om sina landsmäns förhoppningar om utbildning och arbete. Om förföljelse och förtryck säger han däremot inte ett ord, vilket inte är särskilt förvånande.

Eritreaner som söker asyl i Sverige får automatiskt permanent uppehållstillstånd, alldeles oavsett om de personligen har asylskäl eller ej. Att en sådan ordning kommer utnyttjas av många som söker ett bättre liv, snarare än skydd från förföljelse, borde inte förvåna någon. Om svenska politiker verkligen månade om att ge personer på flykt från krig ett värdigt mottagande, skulle de inte låta dessa dela överfulla asylboenden med personer på jakt efter en högre levnadsstandard.

Relaterat:
Om asylmottagandet i Ljusnarsbergs kommun
Om asylmottagandet i Vindelns kommun
DN1, DN1, Sk1, Sk2, NSk1, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ab1, Ab2, Ab3

12 kommentarer:

 1. Fler kommer enligt utrednings gruppen i Stockholm, Många fler.

  SvaraRadera
 2. Förstår inte riktigt problemet.

  Kommunalrådet i Norberg tillhör de 87% som röstat för de öppna dörrarna, plånböckerna och hjärtana. Och nu är hon missnöjd?

  Kan det vara så illa att hon trodde sig kunna utföra samma stunt som vi, de godhjärtade på Södermalm, som kan låta kakhålet sladdra vilt men aldrig behöver tåla några konsekvenser?

  Det kvinnan i Norberg inte förstått är att det är fullständigt riskfritt för oss på Södermalm att uttrycka sympati med precis allt och alla. Det kommer aldrig att bli flyktingförläggning i Tantolunden, Björns Trädgård eller på Långholmen, vi poserar helt gratis med vår pompösa godhet.

  De kan inte posera på samma sätt i Norberg som vi kan på Södermalm eftersom det får direkt praktiska konsekvenser i form av verkliga flyktingar och läxan är förstås dyrbar. Men kommunalrådet hade kanske iskallt räknat med att poserandet skulle vara gratis och eländet skulle landa någon annanstans? Precis som vi gör?

  AKB kanske har rätt om lantisar?

  SvaraRadera
 3. Det är klart att grupper ställs mot varandra. Så är det ju i alla sammanhang.

  Jag tror att den som startade ett parti med en vettig migrationspolitik skulle vinna väldigt många röster. Den folkliga opinionen i invandringsfrågan har vänt, man hör inte längre ord som "nysvensk" utan man hör bara frågor som; kommer islamisterna att börja jaga mina barn? Hur ska det gå för de riktiga flyktingarna när resurserna tas upp till största delen av asylbedragare? Kommer jag att få korrekt vård om jag drabbas av stroke eller cancer? Vad händer om en allt större del, kanske snart majoriteten, av befolkningen har en helt annan kultur än den vi själva växt upp i och vill behålla?

  Om det startas ett parti som stoppar den helt galna migrationspolitiken så kommer vi att vara många som röstar på det.

  SvaraRadera
 4. Till signaturen anonym som efterlyser ett parti som stoppar den helt galna migrationspolitiken,det partiet finns redan,men har av en majoritet genom DÖ överenskommelsen precis som i diktaturer stoppats från inflytande.Den överenskommelsen löper till 2022 då har landet 2 miljoner nya invånare?

  SvaraRadera

 5. Känner bara stor sorg över att landets
  politiska elit kan behandla svenska
  folket på detta hänsynslösa sätt.

  SvaraRadera
 6. Jag måste hålla med Anonym nr 2 här. Kvinnan är socialdemokrat så vad fan hade hon väntat sig. Att någon annan kommun skulle drabbas?

  Det är väldigt enkelt att demonisera oss nationalister men då får man också ta smällen när man ignorerar våra varningar.

  SvaraRadera
 7. Off topic men du borde läsa detta sjuka alster av Jan G http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article20356005.ab Han säger helt öppet att svenska judar ljuger om sin rädsla.

  SvaraRadera
 8. Jan G är inte klok. Han vänder kappan efter vinden så fort det behagar. Det var väl han som följde SD en tid och konstaterade att SD inte är rasister: https://www.youtube.com/watch?v=tB9E9E-KPg0 för att senare sitta o spy galla över dem i nått annat program.

  Politik ÄR att ställa grupper mot varandra: fattiga mot rika, sjuka mot friska, stad mot landsbygd etc. etc.

  SvaraRadera
 9. Widegrens insatser som politiker i Västra Götalandsregionen var katastrofala. Därför förpassades hon till riksdagen. Den sjätte mannan, det gäller att ha realistiska förväntningar.

  SvaraRadera
 10. Jag har ett dimmigt minne att muslimska organisationer vände sig till FN för de ansåg sig vara så diskriminerade här?

  Dags för svenskar att göra detsamma. Kan inte Norbergs politiker göra det i stället att snyfta?

  SvaraRadera
 11. Ja, så har det blivit, och detta är normal numera.

  Det viktigaste är väl för alla politiker att inte råka säga något som låter rasistiskt.

  SvaraRadera
 12. Så genomtänkt och klok artikel. Sådant förekommer inte i rikspressen(DN, SVD,Expressen, Aftonbladet), men det finns dock ljuspunkter som GP. Jag försöker själv bearbeta DN genom direktkontakter med skribenter där och jag tror faktiskt att det bl.a. är så man måste göra för att få en rättvis, heltäckande skildring.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.