2015-04-12

Gammlia, Försvarsmakten och den nationella neurosen

Beskedet att försvarsmakten har portats från det officiella nationaldagsfirandet i Umeå är på många sätt Sverige i ett nötskal.

Svenska politiker och debattörer har slagit knut på sig själva så många gånger att de tappat markkontakten. Den svenska nationaldagen har på senare år blivit till en uppvisning i nationell neuros. Den svenska nationaldagen har kommit att bli en föreställning som främst skall handla om invandrare och mångkultur. En dag då märkbart besvärade skribenter skriver den ena ängsliga krönikan efter den andra om varför de skall fira (eller inte skall fira) nationaldagen, och om den ändlösa Weltschmerz detta tycks åsamka dem.

I detta neurotiska klimat har såväl den svenska flaggan som svensk kultur och svenska traditioner alltmer kommit att ses som suspekta företeelser. Gammlia i Umeå har nu tagit denna neuros ännu ett steg längre genom att porta Försvarsmakten från sitt firande. Detta har de nämligen motiverat med att deras ambition varit att anlägga ett "mångkulturellt perspektiv" på firandet, och att Försvarsmaktens närvaro därför skulle kunna underminera deras ambition att få invandrare att känna sig välkomna.

Symptomatiskt nog är det inte några invandrare som föreslagit detta. Tvärtom är det neurotiska svenskar som har anlagt ett kolonialt perspektiv på de invandrare för vilka det i regel är självklart att hylla sina hemländers flaggor, kulturer och traditioner. Till detta uppmuntras också dessa invandrare av precis samma neurotiska svenskar som tycker samma beteende är suspekt om det istället är den svenska flaggan, den svenska kulturen eller svenska traditioner som hyllas.

Till detta drivs de av en vag, ogenomtänkt och ironiskt nog även väldigt kolonial önskan om att vara inkluderande. I själva verket blir resultatet såklart det direkt motsatta. I sin ofokuserade och fartblinda vilja att göra rätt har de lyckats snärja sig själva i en väv av självmotsägelser, krystade resonemang och kulturrelativism.

Resultatet blir att när en nyhet som Gammlias besked att porta Försvarsmakten från nationaldagsfirandet sprids, har de plötsligt inte längre ett enda hållbart argument på sin sida. Parallellt med detta har de lyckats med konststycket att ge klenbegåvade rasister och nazister med riktigt unken människosyn mängder av bra argument att använda mot dem. Vad värre är, dessa argument kommer inte bara att användas mot de neurotiska svenskar som låg bakom beslutet, utan även mot invandrare som aldrig har bett om att neurotiska svenskar skall göra sig till uttolkare av deras känslor.

Vad nationaldagsneurotikerna gör är med andra ord att kratta manegen för samma krafter som de ville bekämpa. Om detta vore ett fenomen som begränsade sig till en dag om året vore det hela inget större problem, men så är dessvärre inte fallet. Det genomsyrar samhällsdebatten, det genomsyrar politiken och det ledde under förra mandatperioden till att det parti alla sade sig vilja bekämpa växte till Sveriges tredje största.

Konsekvensen av detta blev att Sverige efter förra årets val fick en väldigt vänsterradikal regering, trots att en tydlig majoritet röstade mot en sådan politik. Detta kan mycket väl få till följd att nämnda parti i nästa val har växt till det näst största. I så fall kan partiet tacka alla som resonerat som Gammlia för detta. De kommer nämligen att ha gett partiet långt många fler nya röster än vad det någonsin hade förmått att vinna på egen hand.
DN1, DN2, DN3, Sk1, Sk2, Sk3, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, NSk6, LT1, LT2, LT3, Dag1, Dag2, SMP1, Re1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ex7, Ex8, Ex9, Ex10, Ab1, Ab2, SR1, SR2

7 kommentarer:

 1. Umeåpolitiker har nu ångrat sig, kritiken blev för mycket denna gång. Hur det sedan ser ut på Nationaldagen vet ingen än. Det är långt dit.
  Så bra skrivet, du träffar alltid mitt i prick för att använda en sliten klyscha.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag såg det. Men det spelar egentligen inte så stor roll, skadan är redan skedd. Och det hela är bara det senaste utslaget på ett mycket mer djupgående fel i samhället.

  ... och, tack! :)

  SvaraRadera
 3. Tycker det är lite humor att ingen verkar bry sig om vad de gissningsvis 99 procent som inte är flyktingar tycker.


  SvaraRadera
 4. Jag brukar inte kommentera på bloggar, men jag vill bara säga att jag läser allt du publicerar. Du skriver så himla bra, och lyckas sätt ord på de exakt de obehagskänslor jag får av politiken som bedrivs i Sverige just nu. Hoppas du fortsätta blogga, och att många fler hittar hit.

  SvaraRadera
 5. Det låter som ett dåligt skämt. Och visst är det så att dessa människor visar någon sorts kolonialt nedlåtande mot invandrare. Bara den som anser sig så mycket bättre kan klappa någon annan på huvudet. Usch!

  SvaraRadera
 6. Ursäkta helt off topic men kan inte låta bli efter att ha läst Tino Sanandaji som du länkat till.

  Hur kunde den ursprungliga artikeln publiceras i DN utan kommentar? När sådan propaganda får stå helt oemotsagd i riksmedia börjar det likna öststatsjournalistik.

  Och tack igen för bra blogg.

  SvaraRadera
 7. Jag portar feminister och andra trista tanter från mina fester!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.