2015-06-30

En game changer? Kanske!

Reaktionerna på Ebba Busch Thors almedalstal lät inte vänta på sig. Skolgårdsmobbarvänstern upprepade sina vanliga epitet och invektiv, kränkta av att högerdebattörer förespråkar högerpolitik samtidigt som de själva inte förmår ta avstånd ens från politiskt våld. Borgerliga debattörer som PJ Anders Linder, PM Nilsson, Adam Cwejman och Tove Lifvendahl hyllade Busch Thors insats. "En stjärna är född", utbrast Dagens Industri.

Min egen reaktion var något annorlunda. När jag följde Busch Thors tal tyckte jag det kändes en smula utstuderat och plastigt. Efter att ha funderat lite mer på saken slog det mig att denna reaktion förmodligen bottnade i en overklighetskänsla. Att höra en högerpolitiker förespråka en rakryggad högerpolitik som faktiskt tar strid med de vänsterradikala strömningar som förgiftat det svenska debattklimatet är helt enkelt något vi har blivit väldigt ovana vid att höra.

När det kommer till jihadismen var Ebba Busch Thor glasklar. Hon satte inte bara ord på den avsky de allra flesta känner, hon undvek därtill att fastna i den postmoderna kulturrelativism som i stort sett samtliga andra partier gått ned sig i. Hon varken bortförklarade, relativiserade eller bagatelliserade den islamistiska terrorn. Ej heller föreslog hon någon av de vanliga infantila åtgärderna som förtur till bostäder. Terrorismen skall bekämpas och bestraffas, var Ebba Busch Thors reservationslösa besked.

Lika glasklar var Busch Thor när hon pratade om identitetspolitik och kvotering. Resonemangen om å ena sidan, å andra sidan lyste med sin frånvaro. Busch Thor markerade inte bara sitt villkorslösa avståndstagande till dessa bägge fenomen, hon gav dessutom utmärkta exempel på varför de leder fel. Busch Thor påpekade därtill att de avregleringar av arbetsmarknaden (som, enligt en önskedrömmande Stefan Löfven, inte är nödvändiga) är nödvändiga för att fler skall komma i arbete.

När det kommer till invandringspolitiken var Busch Thor inte lika klar. Hon valde sina ord med omsorg och intygade att hon stod bakom en invandringspolitik liknande dagens. Hennes hållning i frågan kunde därför uppfattas som platt, men det var det inte. Busch Thor förespråkade nämligen en omläggning av politiken som, enligt henne själv, kan leda till att färre asylsökande söker sig till Sverige. Busch Thor valde därmed att utmana den svenska samhällsdebattens kanske mest infekterade tabu.

Det är inte säkert att Busch Thors nya linje räcker. Det är inte ens säkert att Kristdemokraterna förmår hålla fast vid denna linje. Det är emellertid fullt möjligt att Johan Westerhom har helt rätt när han kallade Busch Thors tal för en game changer. Den svenska politiken blev definitivt en smula mer intressant ikväll.

Läs även:
Motpol, Dick Erixon, Johan Westerholm
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ab1, Ab2, Ab3, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, SR8

5 kommentarer:

 1. Problemet är väl bara att Ebba aldrig kommer att göra slag i saken. Om hon får möjlighet att rösta för ett av sina förslag så kommer hon att lägga ner rösterna om det finns risk att hennes förslag vinner.

  Jag ser därför inte poängen med att lyssna på oppositionen överhuvud taget.

  SvaraRadera
 2. Som man säger i Turkiet: "Om min faster hade mustasch vore hon min farbror." (Fast de säger inte "mustasch"...)

  Har röstat på KD tidigare och skulle gärna göra det igen. Väldigt gärna, när Busch Thor har markerat tydligt mot identitetspolitiken.

  Om ... det inte vore för DÖ. En röst på KD i förra valet var i själva verket en röst på Mp.

  SvaraRadera
 3. Underbart att någon någon gång tar bladet från munnen och står upp för det goda på riktigt!

  SvaraRadera
 4. Min farhåga är att hon kommer mötas av stort internt motstånd. Såg ni de närmast häpna blickarna från övriga KD-toppar när hon tog upp idén om Jas-plan mot IS? Väldigt försiktiga applåder.

  Å andra sidan: om KD börjar locka väljare och stiger i opinionen, lär gräsrötterna svälja det mesta. Det är ju så politik fungerar. Ebba Buschs Thor framgång kommer därmed avgöras av hur partiet går i opinionen och hur det går i valet 2018. För att ha chans att växa måste hon fortsätta vara modig. Det finns ingen mening med att fega nu när partiet krälar kring 3 procent.

  SvaraRadera
 5. Kanske en kvarts game changer.

  En halv game changer hade det varit om KD föreslagit att drastiskt minska volymerna.

  En hel game changer hade det varit om övriga Alliansen hade slutit upp bakom minskade volymer.

  Möjligtvis kan KDs utspel stoppa flödet av borgerliga väljare till SD en smula men det är nog bara på marginalen.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.