2015-08-24

Tondöva bubbelpolitiker


Regeringen lät idag (som av en händelse samtidigt som det rådde panik på världens börser) meddela att bränsleskatten skulle höjas ännu mer än tidigare aviserat. Efter detta besked var ett faktum försatte Grön Ungdom ingen tid när det kom till att gnugga in budskapet lite extra hos alla de landsbygdsbor vilkas skatt nu kommer att höjas, bland annat för att finansiera innerstadsbornas skenande ränteavdrag.

Att Miljöpartiet fick sin vilja fram var inte nog för Grön Ungdom. De behövde gotta sig i sin seger, trots att denna seger skapar högst reella problem för de människor som lever långt från välutbyggd kollektivtrafik, surdegshotell och skäggoljeboutiquer.

Grön Ungdom bidrog därmed, förmodligen utan att själva förstå det, till att vidga klyftorna mellan såväl stad och land som mellan politiker och väljare ytterligare. De bidrog därmed till att tonläget på debattforum och i alternativa medier nu blir ännu mer oförsonligt. De bidrog därmed till att göra den redan toxiska atmosfären i Sverige värre.

Samma tondöva bubbelmentalitet kunde vi se prov på i gårdagens Agenda. Till detta program hade Morgan Johansson bjudits in för att debattera invandringspolitiken med Sverigedemokraterna. Johansson tackade emellertid nej, varför Sverigedemokraternas Richard Jomshof istället fick möta Vänsterpartiets Christina Höj-Larsen.

Samtidigt som Höj-Larsen anklagade sin motdebattör för att vara en naiv drömmare gjorde hon aggressivt klart att hon själv minsann stod med båda fötterna på jorden. Medan den vänsterpartistiska bidragspolitiken skulle få invandrare i jobb, utvecklade Höj-Larsen överlägset sitt resonemang, var Sverigedemokraterna bara intresserade av att gynna Bert Karlssons affärsverksamhet.

Såväl Höj-Larsen som hennes partivänner ansåg säkerligen att hon vann debatten. Den genomsnittlige tittaren, däremot, såg inte helt osannolikt i Höj-Larsen en raljant och konfrontatorisk vänsterpartist vars argument mest bestod av nonsens. Vad mer är, påfallande många icke-sverigedemokratiska tittare såg gissningsvis också i hennes motdebattör en förhållandevis vältalig politiker vars resonemang överensstämde långt mycket bättre med deras egna erfarenheter.

Sannolikt jublade man inom Sverigedemokraterna när beskedet att det var Höj-Larsen och inte Johansson som Jomshof skulle möta kom. Höj-Larsen lyckades igår med allra största sannolikhet att genom sina icke-argument, och genom det känslostormande sätt hon presenterade dessa icke-argument på, få ännu ett antal svenskar att ta steget över till Sverigedemokraterna.

Inuti den vältempererade och ljudisolerade politikerbubblan är man emellertid inte längre kapabla att förstå varken detta eller hur många landsbygdsbor upplever utspel som Grön Ungdoms som en spottloska i ansiktet. Inuti denna bubbla har man dunkat varandras ryggar så ofta och länge att man inte längre förstår hur tondövt den egna retoriken klingar utanför.
DN1, DN2, DN3, DN4, Ex1, Ex2, Ex3, SvD1, Ab1, Ab2, Ab3

5 kommentarer:

 1. Yes, nu börjar allmogen bli riktigt förbannad.
  Dock fortsätter MainStreamMedia sina vänstervinklade reportage.
  Förmodar att vänsterpartisten inte bor i ett multikultiområde.
  Om så vore fallet så skulle det förvåna mig.
  Många aspekter på invandringen mörkas.
  Nationalekonomen Tino har vid ett fler tillfällen visat att
  även om invandrarna kommer upp till samma förvärvsfrevkens som svenskar så ledar invandringen till att nuvarande välfärdsmodell sprängs pga att invandrarna på aggregerad nivå tjänar ca 40% av svenskarnas lön.
  Det kommer inte finns deg att finansiera sosseSverige.
  Och detta mörkas medvetet.
  Givetvis.
  Ex vis en ledare i DI som förespråkade fler låglönejobb.
  Visst såna kommer modell $5 jobb.
  Ledarskribenten nämnde dock inte att låglönejobben kommer inte kunna finansiera nuvarande omfördelningsmodell vi har.
  Dvs av 40% betalar och 60% får bidrag sett i en livscykel.
  Det är inte något SD-organ som hävdar detta utan återfinnes bl.a. i SOU 2003-Långtidsutredningen.
  Men allmogen gives icke någon kunskap om effekten av invandringen.
  Att sosseSverige försvinner.
  Jag brukar inte hålla med Daniel Suhonen. Dock i ett avseende nämligen att Reinfeldts primära bevekelsegrund för invandringen var/är att knäcka sosseSverige finansiellt.
  Jag fattar inte hur sossarna kan fortsätta i Reinfeldts spår.
  Kanske så trivialt som "What´s in it for me?" - Brysselknäck mm

  SvaraRadera
 2. Grön Ungdoms språkrör Tovatt bor i Stockholms innerstad så han skiter väl fullständigt i de som bor på landsbygden.Han tror väl att alla kan ta tunnelbana,pendeltåget,buss eller möjligen cykel till jobbet och affären mm.

  Han menade i ett tweet att bensinen har aldrig varit så billig som nu så därför är det ok att staten snor åt sig mera pengar den vägen. Är det någon som tror att MP och S kommer sänka skatten om priserna höjs på drivmedel ? Skulle inte tro det.S har väl aldrig någonsin sänkt en skatt som dom har infört och för MP är det ju en våt dröm att få sätta åt bilisterna.
  Sedan är det ju anmärkningsvärt att Sossarna som gick till val på att inte höja bensinskatterna nu har gjort det två gånger !
  Fast å andra sidan har ju inte pajasregeringen uppfyllt särskilt många andra löften heller.Fridolin skulle som bekant rädda skolan på 100 dagar.Nu har det snart gått 365 dagar utan resultat.
  Pelle2

  SvaraRadera
 3. Ställa om? Ställa av, snarare.

  Vad gäller V/SD-debatten, så håller jag med dig. Han Jomshof har ju egentligen utseendet emot sig; det räcker med en liten lakritsbit under näsan så ser han ut som Adolf, vilket är fel association att ge i det partiet. Men att som gräsrot, som i tidningar matats med vilka rabiata rastister SD-topparna är, se denna debatt där en aggressiv vänsterpartist matchas emot en lugn och vänlig sverigedemokrat, är att ställa det budskapet på huvudet. Intrycket av debatten var att SD tänker med huvudet, och V med hjärtat. Och riktigt så galen att jag väljer en obetänksam känslomänniska att styra mitt land, det är jag inte.

  SvaraRadera
 4. Vad ska man säga om det här? Lite dåligt uppdaterad kanske om sd:
  http://hokmark.eu/det-ar-samhallets-forutsattningar-och-inte-vardagens-liv-politiken-ska-styra-over/

  SvaraRadera
 5. Hans Odeberg,att du tycker han ser ut som Adolf beror på din avsaknad av popkulturell allmäänbildning. Jomshof är synthare och spelar i ett hyfsat erkänt band på synthcenen i Sverige. I de kretsarna är en sådan frisyr normal och populär.

  Så lägg inte dina para-patologiska (Ja, jag menar att det i princip är en psykisk sjukdom när man slentrianmässigt associerar allt man inte förstår till nazism och Hitler utan att ha någon kunskap om vad det egentligen är man ser) Hitler-associationer Jomshof till last, tack.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.