2015-09-02

En förpestad atmosfär

Igår, ungefär samtidigt som Niklas Orrenius blev föremål för trakasserier och mordhot, spreds en bild på Twitter som påstods visa hur en känd vänsterdebattör kastade ägg på en barnvagn. Att det var omöjligt att urskilja någonting sådant på bilden tycktes inte spela någon roll. Den delades ändå, inklusive av namnkunniga debattörer som borde ha vetat bättre.

Det är tragiskt och rent ut sagt för djävlig att vi har fått ett debattklimat där rykten, osäkra uppgifter och partsinlagor inte bara okritiskt delas och tas för sanning, utan därtill leder till trakasserier och mordhot. Orsakerna till att det ser ut på det sättet är emellertid betydligt mer komplexa än vad många av de debattörer som de senaste dagarna fördömt Julia Caesar förmår att ta in.

Den förpestade atmosfären beror inte bara på rasister och näthatare. Att atmosfären i Sverige på kort tid har kunnat bli så förpestad som den blivit beror även på att många helt andra, inte sällan uppburna, personer är mer än villiga att dra sitt strå till stacken.

Atmosfären förpestas när socialliberala opinionsbildare påstår att en debattör som Johan Ingerö "bekräftar haveristers världsbild". Atmosfären förpestas när skribenter på röda ledarsidor gång på gång inte bara ägnar sig åt personangrepp, utan därtill anklagar sina kollegor på Svenska Dagbladet, Expressen och Dagens Industri för att vara rasister eller att gå rasisters ärenden.

Atmosfären förpestas när alarmisters påståenden om att Sverigedemokraterna är fascister och "Sveriges mest aktiva terrororganisation" upphöjs till sanning av respekterade tidningar och ledande politiker. Atmosfären förpestas när Expressen och Aftonbladet inleder samarbeten med organisationer sprungna ur våldsvänstern. Atmosfären förpestas också när landets största tidning på ledarplats försvarar sabotage mot demokratin.

De välartikulerade men ytterst plumpa anklagelser som namnkunniga debattörer idag i allt högre omfattning slänger sig med problematiseras sällan. De är emellertid inte sällan precis lika osakliga och illvilliga som många av de påhopp som ryms under benämningen "näthat". De är förvisso mer sofistikerade, men de kan vara lika nedbrytande, lika okonstruktiva och göra precis lika ont. Båda sorter spär på hatet och ilskan. Båda sorter får de inblandade att gräva sig allt djupare ned i skyttegravarna.

Idag valde Expressen att röja Julia Caesars identitet. Det hade måhända varit ett rimligt beslut om tidningen konsekvent hade stått för konsekvensneutralitet och om någon annan än en av de personer som varit måltavla för Caesars vrede hade undertecknat artikeln i fråga.

I stället lär emellertid många dra slutsatsen att Expressens avslöjande handlade om en regelrätt hämndaktion. Vad mer är, många av Julia Caesars läsare lär nu dra slutsatsen att den tes Caesar framförde i sin paranoida krönika var helt korrekt.

Under tiden har Magasinet Neo, Göterborgs-Posten och borgerliga ledarsidor i största allmänhet anklagats för att vara medskyldiga till de avskyvärda trakasserier som Orrenius och Hamrud har fått utstå. Ett stort antal debattörer har därmed ännu en gång visat sig villiga att, medelst illvilliga och plumpa anklagelser, helt i onödan bidra till att förpesta atmosfären ytterligare.

(Och nej, jag jämför givetvis inte de vidriga mordhot som riktats mot Niklas Orrenius med vad Karin Pettersson sagt om Anna Dahlberg. Vad jag däremot vill ha sagt är att ogrundade anklagelser om rasism kan vara precis lika nedriga som anonyma e-brev med invektiv och könsord.)

Läs även:
Bubbavel
Re1, SvD1, Ex1, Ab1

6 kommentarer:

 1. Klockren analys. Det känns som om alla borde ta ett jävligt djupt andetag och räkna till typ hundratusen. Sedan blickar vi framåt enligt tesen att backspegeln är liten och vindrutan stor.

  SvaraRadera
 2. Läs även: https://www.ekonomism.us/entry/sidan-som-expressen-tappade-bort

  Saxat:

  Den här debatten om Julia Caesar är intressant i sig. Men ännu roligare är det att Expressen det senaste dygnet verkar har avpublicerat en krönika av Ulf Nilsson där krönikören skriver följande i en artikel med rubriken: "Sverige är på väg åt helvete". Ursäkta språkbruket, men den har faktiskt den rubriken.

  "Allt detta skriver 'Julia Caesar', en kvinnlig journalist (eller är det en man?) som valt pseudonym av säkerhetsskäl. Ja: säkerhetsskäl, risken att bli attackerad, kanske mördad. För den som sysslar med frågor av det här slaget är Sverige ett farligt land - lite ofattbart för oss som visserligen växte upp under knappa förhållanden, men ändå i något som på många sätt var en idyll."

  SvaraRadera
 3. Jag håller helt med vad du skriver, och det är verkligen ett problem.
  Allvarligt talat, hur tror man att de värsta "näthatarna" eller "SD-s svans"någonsin ska sansa sig till ett civiliserat debatterande när välutbildade personer med höga positioner kastar ur sig de plumpaste påhopp och hemskaste anklagelser. Bara det senaste dygnet har jag t.ex. sett Fredrik Malm säga att Marika Formgren "uppmanar nazister bedriva kampanj mot DN, och en medarbetare på DN kalla Ivar Arpi för "rasisternas husgud".

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det var fel att röja "Julia Caesars" identitet. Med tanke på att bl.a. Expressen har tagit hjälp av vänsterextremister för att röja identiteten på människor som skrivit anonymt förstår jag att hon ville skydda sig själv och framför allt sin familj. Jag ska erkänna att jag inte har läst det hon har skrivit, men oavsett om det varit rent rasistiskt eller bara kritiskt mot den förda invandringspolitiken så tycker jag inte att det är journalisters sak att hänga ut människor med namn och bild så att våldsbenägna personer kan spåra dem och angripa dem och deras familjer. Om det hon skrivit faller under t.ex. brottet olaga hot, varför inte bara anmäla henne till polisen och låta de rättsvårdande instanserna sköta saken? Ovärdigt är vad det är och det är inte konstigt att journalister får lägre och lägre förtroende hos allmänheten.

  SvaraRadera
 5. När sakargumenten inte biter, när dubbelmoralen sticker upp huvudet varje dag bland de s k goda krafterna, och du kan inte kommentera längre, du kan inte länka din blogg till tidningarnas hemsidor, även om du hållit en civiliserad ton, så drivs du lätt in i rättshaverism och maniskhet.

  När feminister och vänsterextremister ges utrymme i tv och radio och tidningar, trots de mest mansföraktande och bisarra uttalanden, ofta hyllningar till våld mot meningsmotståndare, så bidrar etablissemanget till ett allt mer extremt debattklimat med allt mer vidrig retorik. Så vilka bör man i första hand kritisera?

  SvaraRadera
 6. Expressen skall som sagt var inte sätta sig på några moraliskt höga hästar när dom samarbetar med aktivisterna från våldsvänstern i Researchgruppen.
  Säpo lär ju dessutom ha sagt att de är mera oroade över våldsvänstern än högerextremisterna. Ändå är det extremhögern som etablissemanget i första hand problematiserar och vill sätta åt.Extremhögern skall förvisso granskas och motarbetas men det skall ta mig tusan även göras mot extremvänstern.

  Håller med dig om att det är sjukt när vänsterdebattörer kletar rasism på ledarskribenter och andra som inte delar deras syn på invandringspolitiken och sedan
  låtsas stå för en högre moral. Dessa vänstermänniskor har minst lika stor skuld till det råa klimatet i Sverige som någon annan...

  Pelle2

  SvaraRadera
Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.