2015-09-01

Reinfeldt, boken och eftermälet

Häromveckan gjorde Fredrik Reinfeldt Facebookpremiär med ett inlägg som, rent stilistiskt, närmast får betecknas som naivistiskt. Enligt detta inlägg (som sedan dess följts av fler i samma anda) är syftet med Facebooksidan att "berätta om min fortsatta samhällsgärning och bjuda på lite inblick och bilder från mitt nya arbetsliv". Detta visade sig snart vara en omskrivning för att Reinfeldt ämnade göra PR för sin egen politiska självbiografi.

Idag och igår har detaljer från denna självbiografi börjat komma ut. Sverigedemokraternas uppgång under Reinfeldts regeringstid berodde till exempel inte på hans regerings kraftiga omläggning av asylpolitiken eller på att det monumentala integrationsfiaskot under denna regering fortsatte. Istället, analyserar Reinfeldt från sitt hem i asylrestriktiva Täby, är sverigedemokratiska väljare "avvikare" på landet som är "missnöjda med sitt eget liv och området de bor i".

Denna både närsynta och tämligen grunda analys har redan hunnit med att bli sågad. Sågad har därtill Reinfeldt blivit även av tidigare försvarsminister Mikael Odenberg. Enligt den senare är Reinfeldts beskrivning av bakgrunden till Odenbergs avgång så felaktig att Odenberg säger sig "undra[...] vilken planet Reinfeldt var på". Tvärtom var anledningen till avgången enligt Odenberg att Reinfeldt "inte visade något som helst ledarskap".

Så där fortsätter det. Man kan mellan raderna ana att Fredrik Reinfeldt själv anser att hans tid som statsminister präglades av statsmannaskap och att han själv kommer gå till historien som en landsfader. Vad som allt mer framstår som hans troliga eftermäle är emellertid någonting helt annat.

Bilden som framträder är den av en småsint statsminister med ett närmast patologiskt kontrollbehov som omgav sig med idel ja-sägare. En statsminister som klamrade sig fast vid grunda och felaktiga analyser, även när alla varningsklockor för länge sedan hade börjat ringa. En statsminister som, från sin plats djupt nere i en bunker, inte förmådde ta in vilka effekter de beslut han tog fick. En statsminister som i allt högre utsträckning började se sina egna väljare och potentiella väljare som fiender.

Reinfeldt hade mycket väl kunnat gå till historien som en borgerlighetens hjälte, som statsministern som bröt det socialdemokratiska maktmonopolet, fick ned arbetslösheten och kraftigt förbättrade den svenska ekonomin. I stället riskerar Reinfeldt att gå till historien som statsministern som, genom att ge det utopistiska Miljöpartiet ensamrätt på att diktera migrationspolitiken, gjorde Sverigedemokraterna till en kraft att räkna med.

Reinfeldt riskerar att gå till historien som statsministern som, just när han hade guldläge att åtgärda problemen på den svenska arbetsmarknaden, i stället omintetgjorde de framsteg som hade uppnåtts genom att introducerade vad hans adepter idag kallar för "det nya utanförskapet". Reinfeldt riskerar att gå till historien som statsministern som både sänkte sitt eget parti och bidrog till att förgifta det svenska debattklimatet.

Reinfeldt riskerar att gå till historien som statsministern som gjorde Sverige omöjligt att styra, just när behovet av ledarskap var som störst. Reinfeldt riskerar att gå till historien som statsministern som, genom grunda analyser och ett impulsivt och ogenomtänkt agerande, introducerade spänningar och problem som kommer att prägla Sverige för generationer framöver.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, SR1

8 kommentarer:

 1. bra skrivet. balanserat. ja, möjligen för balanserat, med tanke på det vansinne det handlar om.

  allt gott

  einar askestad

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet. Helt rätt analys. Visst är det tragiskt att det blev så fel?
  Tror att många sossar röstade på M redan 2006, eftersom de trodde att migrationspolitiken skulle bli mer restriktiv.
  M har ju rent historisk stått för en stramare linje och lite tuffare kriminalpolitik.
  Hade de stramat åt redan 2006 så hade de kunnat fått egen majoritet även i valet 2014.
  // Jenny

  SvaraRadera
 3. Jag menar nog att Reinfeldt lade grunden till det elände som skulle komma redan 2006-2010. Felgreppen var många: dåligt ledarskap under FRA-striden som alienerade många ideologiska moderater obeaktat om Bodströms övervakningssamhälle var realpolitiskt motiverat eller inte, sveket mot försvaret, undfallenhet mot de övriga allianspariterna inom kriminal- och invadringpolitik, en del tveksamma moralistiska utspel och allra mest: den allians som valdes 2006 hade mandat från väljarna att göra mycket mer än de gjorde inom den ekonomiska politiken. Nu blev det bara fortsatt socialdemokratisk politik med en liten justering åt höger.

  Det var ingen bra grund att stå på om det skulle börja blåsa emot. Vilket kom att visa sig. Reinfelds ledarskap räckte inte till och kunde inte hantera motgångar.

  Som HAX sagt många gånger "jag varnade er för honom". Jag tror t.o.m han sa det redan efter slaget i Lycksele.

  SvaraRadera
 4. Nja, han förbättrade inte debattklimatet, men den riktigt allvarliga förgiftningen stod Palme för!

  SvaraRadera
 5. En person som ser "utmaningen" med en hög invandring och landets förmåga att klara av den som en fråga om antalet fält och antalet ha skog man kan se från regerngsplanet har demonstrerat hur han har tappat all kontakt med verkligheten på marken. Hur en sådan person har kunnat vara statsminister under 8 år ställer alvarliga frågor om tillståndet för det politiska systemet i landet som borde göra många rejält oroliga.

  Att då också komma med förklemande omdömme om andra är oförskämt.

  /Eskil

  SvaraRadera
 6. Till skillnad från Odenberg anser jag att Reinfeldt visade upp typiska ledaregenskaper under raseringen av försvaret. Han prioriterade sin huvudfråga: att bryta högskatte-sosse-samhället genom att genomföra rejäla skattesänkningar. För att ha råd med skattesänkningarna var han dels tvungen att dra ned på de skenande sjukkostnaderna (fas 3...), men han såg även tillfället att plocka pengar från det försvar som i den nya fredliga världen inte fanns något bruk för.

  Synd bara att verkligheten inte höll med honom om den där sista detaljen.

  Vi gammelmoderater kan förlåta mycket. Att rasera Svea rikes försvar, det är dock att gå ett steg för långt. Jag säger som Fru Batra säger till Löfvens inviter: visa mig ett moderat parti som satsar 4% av BNP på försvaret, så kan vi snacka om att eventuellt återvända till partiet.

  SvaraRadera
 7. Enligt uppgift utspelades följande i Rosenbad.

  Reinfelt: (Bekymmrat) Jag är orolig för mitt eftermäle.
  En stadssekreterare: Inget att oroa sig för. Folket kommer snabbt nog att ha glömt bort dig.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.