2015-09-11

Löfven, Danmark och Dublinförordningen

Igår, några timmar innan han valde att avsluta sin arbetsdag med att stå i Aktuellt och svamla osammanhängande, gick Stefan Löfven till attack på Danmark.

Danmark följer inte Dublinkonventionen, konkluderade Löfven irriterat. "Dublinförordningen säger att det land dit flyktingarna kommer är det land där man ska registreras", konstaterade Löfven barskt. "Det är så vi agerar i Sverige och vi tänker följa reglerna".

Idag, blott en dag senare, visade sig dessa ord vara lika lite värda som det socialdemokratiska vallöftet att inte höja bensinskatten. Idag, blott en dag senare, visade sig dessa ord vara lika lite värda som Löfvens besked att han skulle avgå om han inte fick igenom sin första budgetproposition.

När ett antal migranter idag anlände till Sverige – inte för att söka asyl, utan för att resa vidare till våra grannländer – var nämligen såväl Migrationsverket som polisen glasklara med att man inom dessa myndigheter inte hade för avsikt att upprätthålla Dublinförordningen. "Man kan inte stirra sig blind på en lag", kommenterade man från polisens håll beslutet om att bryta mot de lagar det är den egna organisationens raison d'être att upprätthålla.

Löfven är därmed inte bara motbevisad. Därtill har de svenska myndigheternas agerande visat att Sverige tar ännu lättare på Dublinförordningen än Danmark. Till skillnad från sina kollegor i Sverige valde nämligen den danska polisen initialt att åtminstone försöka upprätthålla Dublinförordningen.

Löfven har därmed inte bara ännu en gång gjort klart att hans ord inte är vatten värda. Han har därtill ännu en gång visat väljarkåren att de svenska politikerna har tappat kontakten med verkligheten, att man famlar i blindo, att man greppar efter halmstrån och att regeringen inte har kontroll.

Det krävs ingen större analytisk förmåga för att lista ut vad detta sannolikt kommer att leda till i form av ökat politikerförakt och fortsatt uppgång för Sverigedemokraterna. Att Löfven därtill väljer att ständigt och närmast likt en papegoja upprepa sina ord om "ordning och reda", får hela politiken att allt mer framstå som en buskisrevy.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, SvD2, SvD3, Ab1