2015-09-10

Ordning och reda?

Under dagen har Stefan Löfven kritiserat Danmark för att landet i strid med Dublinförordningen släpper igenom asylsökande som vill ta sig till Sverige. "Dublinförordningen säger att det land dit flyktingarna kommer är det land där man ska registreras", underströk Löfven, och satte därmed ännu en gång också fingret på vilken sörja av dubbelmoral, utopism, förnekelse och väckelsemöte den svenska migrationspolitiken har utvecklats till.

För mindre än en vecka sedan höll Löfven ett tal under vilket han högtidligt deklamerade att "mitt Europa bygger inte murar". En mur är är emellertid precis vad Stefan Löfven i praktiken kräver att Danmark skall bygga, men av någon anledning är det ytterst få journalister som ställer honom mot väggen angående detta.

Ännu mer skruvat blir Löfvens uttalande av det faktum att trafiken genom Danmark inte är någon ny företeelse. Tvärtom, Sverige ligger långt från både Afrika och Mellanöstern och är därmed ytterst sällan det första EU-land som asylsökande anländer till. Enligt Dublinförordningen är därmed den överväldigande majoriteten av alla som söker asyl i Sverige i själva verket människor som, enligt samma förordning, borde ha sökt asyl i något annat land.

Detta vet Stefan Löfven mycket väl. Detta vet också hans företrädare, ministrarna i hans regering och de journalister som rapporterar om saken. De är också medvetna om att så har varit fallet allt sedan Dublinförordningen tillkom. Dublinförordningen har helt enkelt inte fungerat, och det faktum att den svenska migrationspolitiken trots detta ser ut som den gör visar med all önskvärd tydlighet att de svenska politikerna hela tiden har sett mellan fingrarna när det kommer till detta.

Att Stefan Löfven först nu, efter att flera hundra tusen asylsökande i strid med Dublinförordningen har fått sina asylansökningar behandlade i Sverige, uttalar sig om detta gör hans nya favoritfloskler om "ordning och redan" och att "ta ansvar" direkt löjeväckande.

"Ett av de viktigare uppdrag vi har i EU nu är att se till att alla följer reglerna", påpekade Löfven idag. Vad han inte påpekade var att det är exakt detta som Ungern gör, när landet bygger ett gränsstängsel och vägrar migranter genomresa. Schengenregelverket ålägger Ungern att upprätthålla Schengenområdets yttre gräns och Dublinförordningen ålägger Ungern att registrera de migranter som tagit sig in i landet via Serbien. När Ungern som ett av få EU-länder faktiskt följer dessa regler väljer emellertid Löfven att kritisera landet.

Så där håller det på. Resonemangen är självmotsägelser från början till slut, känslorna går höga, logiken har ersatts med rasismanklagelser och journalistkåren gör inte sitt jobb. Tvärtom, efter att Stefan Löfven i måndags hade hållit presskonferens inför sitt möte med Angela Merkel påstod flera analytiker att han nu hade valt att ta strid med de krafter som förespråkar en mer restriktiv migrationspolitik.

I själva verket förhöll det sig precis tvärtom. På presskonferensen förespråkade Löfven att andra länder skulle tvingas ta emot fler asylsökande, så att Sverige skulle kunna ta emot färre. Han förespråkade att EU i större omfattning skulle utvisa migranter utan asylskäl och han förespråkade att EU skulle ta ansvar för att migranter av vissa nationaliteter kan direktdiskvalificeras från asyl.

Vad Stefan Löfven förespråkade var med andra ord en mer restriktiv migrationspolitik. Detta var emellertid inget den svenska regeringen enligt Löfven skulle ta ansvar för på egen hand, utan någonting som Sverige med knappt tio miljoner invånare skall försöka övertala EU att ta ansvar för. I väntan på att detta mot all förmodan ger resultat ämnar emellertid regeringen att inte göra någonting.

Stefan Löfven må vara både en en hycklare och en gycklare, men fraser som "ordning och reda" och "ta ansvar" är idag det sista som utmärker såväl hans regering som den svenska politiken i stort. Det land som Stefan Löfven gör anspråk på att leda påminner mest om ett dysfunktionellt klassrum, där läraren har kapitulerat och de stökigaste eleverna har tagit över.

Idag blev som av en händelse Sverigedemokraterna det största partiet i ännu en opinionsundersökning. Det krävs rejäla skygglappar för att inte se sambandet mellan detta och tillståndet för den svenska politiken i stort.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ab1

10 kommentarer:

 1. En strålande analys av de krav de olika intereuropeiska konventionerna och avtalen ställer och de konsekvenser dessa medför för de olika aktörerna (nationerna). Detta var inte helt klart för mig innan jag läste ditt inlägg.

  SvaraRadera
 2. Håller med om hela resonemanget.
  Som jag alltid har sagt - skolan är en spegel av samhället. Är samhället statt i kaos så är det inte underligt att skolan är detsamma. Arma land som begåvats med så infantila politiker. //tompas11

  SvaraRadera
 3. Ivar Arpi har en förträfflig sammanställning över 30 års svensk migrationspolitik. Jag hoppas den blir läst av många många som borde behöva läsa den.

  Det stora krismötet Löfvet bjöd in till, inte SD, kan läggas till Arpis lista av "the same as last time".

  Det är en synnerligen god sak som har framkommit av den lilla folkvandringen genom Europa och det är just debaklet i Danmark. Det tillsammans med Tino S senaste och att både WSJournal och NY Times skriver om en våg #2 säger vad vi har att vänta. Fler som vet exakt vart de vill.

  Inte för att det torde hände på ett bra tag, men det som kan göras är att Sverige måste göra sig otroligt impopulärt i form av bidrag och dra in på acceptansen av skyddsbehov av lägre grader för att inte tala om totalt försörjningskrav för anhöriga.

  Det nästa är att fästning Europa måste byggas. MEN det ska plockas friskt i flyktingläger och doneras än friskare. Jag blir skitförbannad över vilka 'skitsummor' FN saknar till till ex alla Syrier. Vad enbart ensamkommande 'barn' här kostar ett år om jag såg rätt.

  SvaraRadera
 4. Detta är så otroligt korkat så det är komiskt. Om dublinförordningen verkligen följdes skulle vi Sverige i princip endast ta emot kvotflyktingar. Eftersom alla andra flyktingar saknar giltiga visum (då de inte kan utfärdas utanför Sverige) måste de passera minst ett eu-land innan de når Sverige. Såvida de inte åker båt hela vägen från Afrika/Mellanöstern runt alla andra eu-länder och håller sig på internationellt vatten(ja ev skulle de väl kunna gå iland i Norge). Det inser ju alla att det är totalt omöjligt.

  SvaraRadera
 5. Sverige ett dysfunktionellt klassrum,där en del under täckmanteln av humanism,bryter mot utlänningslagen och smugglar in andra länders medborgare i sina bilar,Andra mera solventa numera medborgare i Sverige propagerar för att med flyg föra in sina bröder och systrar,som om Sverige vore deras privata lilla affär,kaos och anarki har landet i sitt grepp.

  SvaraRadera
 6. Det är så förvirrat just nu att ingen kan vara förvånad att SD fortsätter att växa. Vad man än tycker om dem så har de i alla fall hållit fast vid sin politiska övertygelse. De andra, framförallt S är popcornspolitiker, som Juholt ungefär.

  Löfvén (och Wallström) kritiserar t.ex. Ungern (Vi ska inte ha murar i Europa) och säger "- Kom kom till oss i Sverige" med ena handen, för att med andra hålla upp den i ett stop tecken mot Danmark, "- Släpp inte hit dem!"

  VA?!?! VA FAN HÅLLER NI PÅ MED?! ÄR NI HELT JÄVLA SCHIZOFRENA?

  Eller varför inte ytterligare ett bevis på att gapvänstern och dess våldsverkare är dubbelmoralen ansikte och hyckleriets okrönte Queer-kung!
  http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-demonstrerar-for-oppenhet-buar-ut-andra/

  Alltså jag tror snart jag tuggar fradga av ilska över detta Jävla Bolibompa-land! Var kommer alla dessa korkade idioter ifrån?

  SvaraRadera
 7. Nu börjar det mullras ifrån Migrationsverket också:

  http://unvis.it/www.svd.se/svensk-polis-later-flyktingar-fortsatta/om/flyktingkrisen-i-europa

  SvaraRadera
 8. Särskilt magstarkt är det att Sverige gör just det som Löfven kritiserar Danmark för (släpper in personer utan att identifiera och registrera dem). Finland har kritiserat Sverige för detta, vill jag minnas.

  Apropå de senaste opinionsundersökningarna: Är det inte konstigt att radio/TV och större tidningar låtsas som inget? Nog är SD:s fortsatta ökning en viktig nyhet?

  SvaraRadera
 9. Dublinförordningen var rätt tänkt, men tyvärr manipuleras den av flyktingar med preferenser. Därför anser jag att EU skall ta ansvaret för all asylgivning inom unionen och att asylprocessen skall skötas av personal som är anställd av EU och inte av våra medlemsstater. Då skulle det inte ha någon betydelse var inom EU en flykting söker om asyl. Detta skulle göra det enklare för de flesta flyktingar eftersom de inte skulle behöva smugglas genom Europa av flyktingsmugglare. De skulle få asyl där de sökte och därefter skulle de som beviljats asyl få sin asylplats i något medlemsland som utsågs på något förnuftigt medmänskligt sätt. Dessutom skulle asylprövningen vara lika för alla oberoende av var de söker asyl inom EU. På detta sätt skulle asylkedjan inom EU bli mera human och det skulle jag föredra.

  SvaraRadera
 10. Apropå inlägget från Anonym 11/9 23:43. Jag fick in en insändare i Sydsvenskan för ett par veckor sedan, där jag föreslår att EU sköter asylprövning och fattar asylbeslut gemensamt för Europa. Dessutom ingår en del andra saker, bl a en metod för att sätta ett tak för hur många som respektive land behöver ta emot ett visst år.

  Min önskan är att någon part vid Europeiska Rådets möte på måndag skulle föra fram mitt förslag till kompromiss mellan dem som förespråkar humanitet och dem som förespråkar försiktighet och ansvarstagande. Men tyvärr är det som förgjort att nå fram till politiker.

  http://www.sydsvenskan.se/asikter/sa-kan-flyktingkrisen-i-europa-losas/

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.