2015-10-16

1968 och draksådden

Det fanns en tid då 1968 och vad som utspelade sig under åren därefter betraktades som en historisk parentes. När 70-talet gick över i 80-talet, tycktes det, hade 1968-idealen förpassats till den historiens soptipp där de hörde hemma.

De senaste åren har emellertid akademin, kulturen, medielandskapet och politiken drabbats av en väldigt snarlik radikaliseringsvåg. Detta har emellertid inte skett oberoende av 1968. Tvärtom, vad vi nu ser är en direkt följd av det som ledde till 1968 och det som skedde under åren därefter.

Via Stellan Arvidsson och hans sambo Britta Stenholm gavs krafter kontrollerade av Sovjet och med nära band till DDR-diktaturen ett tungt inflytande över den svenska skolan. TV2:s blev genom sin röda profil ökänt redan från starten. Den extremistiska vänstern etablerade sig inom kulturen, akademin och media enligt principen "den långa marschen genom institutionerna".

1968-vågens dårskap klingade efter ett antal ekonomiskt förlorade år till slut av. Det framstod som att vansinnet var över, men i det tysta fortsatte 1968-generationens sovande celler enträget sitt arbete vid de universitet, kulturinstitutioner och medier där de etablerat sig. Terrorister blev universitetslektorer, fanatiska mytomaner blev professorer och så vidare.

Genom enträget arbete blev de dubbla standarderna så småningom institutionaliserade. Genom enträget arbete blev man till slut så agendasättande att till och med Moderaterna anslöt sig till identitetspolitiken. Idag försvarar kulturchefer ogenerat massmördaren Lenin, samtidigt som ett liknande försvar för den avsevärt mindre mordiske Pinochet effektivt skulle skjuta en kulturarbetares eller opinionsbildares karriär i sank.

Idag påstår sig public service vara objektiva, samtidigt som man slentrianmässigt gör förövare till offer och offer till förövare för att bekräfta den revolutionsromantiska vänsterns världsbild. Därtill är den ohämmade vänsterpopulismen idag representerad i regeringen, vilket hittills effektivt har blockerat alla försök att göra någonting åt den ytterst allvarliga kris Sverige nu har gått in i.

Vad vi nu skördar är resultatet av 1968-generationens draksådd. En draksådd som stundom planterades i samarbete med den sovjetiska regimen och/eller dess satelliter. En draksådd som idag har slagit rot även i den moderata myllan. En draksådd som måste bekämpas som det ogräs den är.

Rekommendationer:
Studio Axess, Håkan Boström
SvD1, SvD2

5 kommentarer:

 1. Under alla dessa år från -68 på Chalmers har jag argumenterat och "käbblat" mot vänsterstollar - de har vunnit 10-0 och därmed sitter vi där vi sitter.
  Mitt livs misslyckande.

  SvaraRadera
 2. Förre moderatledaren talade om "det galna kvartsseklet". Tydligen var det bara rent ekonomiska frågor han menade. Tänk så ironiskt att just det partiet skulle göra så mycket för att upprätthålla 68ornas ideologi.

  (Har inte kommit på detta själv, refererar till tidigare verk av Formgren och härstädes bloggs utmärkta lista ovan.)

  I radio bubbla från 11e dennes berättar Tino Sandanaji om hur till och med de som kallar sig libertarianer påverkas av detta!

  SvaraRadera
 3. Intressant. Men jag undrar om implikationerna på vårt samhälle stämmer? Jag har ju själv frågat mig huruvida identitetsvänsterns framfart ska ses som en repris på 1968 eller 1933 (eller vad som nu var den svenska Nazismens historiska höjdpunkt).

  Min gissning idag är att 2015 års identitetspolitiker kanske varken kan spåras rakt tillbaks till 68 eller 33. Därtill har de alltför mycket influenser från senare tänkare i bland annat USA och Frankrike. Främst när det gäller tankarna kring maktstrukturer ("Nog måste Sverige ändå spelat någon roll i den transatlantiska slavhandeln - snälla säg att det var så!") och kring hur man alls för ett civiliserat samtal ("Jaså du tycker att regnbågen är ett spektra av färger som inte leder till någon kruka med guld - Jamen check your privilegium!")

  Sveriges största problem är inte att wackos ibland petar upp trynet över sina stenar - det gör dom här i UK också. Sveriges problem är snarare att en så stor andel av "de vanliga" tittar bort och inte låtsas se när det sker. Hur var det t ex när Makarna Myrdal begärde testikeldestruktion på romer? Och hur var det när tandläkarna på Vipeholmsanstalten gradvis frätte tänderna ur utvecklingsstörda? Inte tror jag att vanliga svenskar vare sig upplystes av media om detta, eller ens hade reagerat ifall dom fått reda på vad som hände. Dom hade ju bara slutit sig till att det som sker det sker ty staten gör att det sker. Och då kan det inte ske på annat vis.

  Så är det också med dagens svenskar. Dom kommer att suga och svälja vad än vänstern ger dom (allt från hudfärgsbannor till sharia till markstölder till förmån åt tigge-rom) och dra sig för att säga emot.

  Så tacka fan för att jag flyttade till London.

  SvaraRadera
 4. En kommunist är fortfarande en kommunist oavsett om han kallar sig liberal eller ny Moderat... De känns igen på lukten - de luktar lögn...

  Hälsar bonde från Dalsland

  SvaraRadera
 5. Även jag har genomlevt den utveckling från -68 som du så väl beskriver, Fnordspotting. Gap- & Skrikvänstern tillåts fortfarande dominera debatten under förment "godhetsperspektiv" emedan borgerligheten alltid är ond - enligt vänstern... Skolan och media har varit vänsterns bästa verktyg för att minera landet i vänstersyfte. Problemet är, som jag ser det, att vi borgerliga väljare alltid har försökt vara så "schyssta" och väluppfostrade i det försåtligt minerade läget. Kanske dags att skippa "Etiketten" och öppna upp för hårdare nypor med tanke på hur prekär situationen nu är. //Gunilla

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.