2015-11-07

Hög tid att börja bete er som vuxna, politiker!

Migrationsverket har slut på platser. Detta budskap återkommer just nu i artikel efter artikel. Migrationsverket säger sig behöva 50 000 tältplatser idag – "inte i morgon eller i nästa vecka" – för att undvika att gatorna fylla asylsökande utan någonstans att bo.

Av dessa 50 000 platser ser i nuläget emellertid bara 4 000 ut att kunna bli verklighet. Samtidigt anländer i snitt långt över tusen asylsökande till Sverige varje dag. Med nuvarande asyltryck på Sverige innebär detta att över 70 000 personer kommer att söka asyl i Sverige, bara under de 54 dagar som återstår av 2015. Fortsätter denna utveckling kommer därefter närmare en halv miljon människor att söka asyl i Sverige under 2016.

Detta kommer inte bara innebära skriande bostadsbrist, det kommer också att innebära kraftigt ökade offentliga utgifter. De asylsökande som nu kommer till Sverige kommer att behöva vänta i över ett år på att få sina ansökningar prövade. Av dem som får stanna kommer därefter (såvida inte en hel flock av heliga kor slaktas) fortfarande hälften att vara arbetslösa sju år efter beskedet.

En sådan utveckling vore förödande för Sverige. Att påpeka detta är inte alarmism, det är en nykter observation av en vansinnig politik. Om politikerna inte snart gör någonting radikalt och medialt kontroversiellt, kommer det att vara ett laglöst och skuldsatt Sverige där kåkstäderna växer som svampar ur jorden, och där kraftigt höjda skatter går till att finansiera en kraftigt försämrad välfärd, som går till val 2018. Utgången av ett sådant val skulle bli mycket oviss, men sannolikheten för att den traditionella svenska blockpolitiken skulle överleva det lär vara försumbar.

För att undvika att såväl ruinera Sverige som marginalisera de egna partierna, kommer Socialdemokraterna och Moderaterna (utan miljöpartistisk eller centerpartistisk inblandning) långt före valet 2018 tvingas komma överens om att i princip stoppa all asylinvandring till Sverige. En sådan överenskommelse må bryta mot en eller annan internationell konvention som de flesta EU-länder utan att straffas systematiskt bryter mot, men det spelar ingen roll. Sverige har i sammanhanget ingenting att skämmas för. Vi har gjort allt andra länder och internationella organisationer kan kräva av oss, och långt mycket mer därtill.

Såväl inom Moderaterna som Socialdemokraterna inser man förmodligen detta, men likväl försöker man in i det sista undvika att fatta ett sådant beslut. I stället sätter man sitt hopp till ett gudomligt ingripande som aldrig kommer att infinna sig. Till slut kommer verkligheten emellertid att bryta igenom förnekelsens barriärer, och då om inte förr kommer de att tvingas agera.

Det smarta vore att göra detta nu, snarare än om ett eller två år. Det kommer naturligtvis att vara obekvämt för stunden, men genom att inte låta situationen urarta fullständigt kommer man såväl kunna rädda den svenska ekonomin som (vilket måhända är viktigare för dem) säkra de egna partiernas fortlevnad. Som bonus kommer övriga länder dessutom till slut behöva ta det där större ansvaret som de svenska politikerna under flera års tid gaggat likt koffeinstinna papegojor om.

Läs även:
Motpol
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Exp1, Exp2, Exp3, SVT1

12 kommentarer:

 1. Lugn, det kommer ytterligare en utredning, som är klar i juni 2018 ...

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Man kan göra en massa saker. Man ville inte göra dessa saker för man hade bestämt att de var fel, i sig själva. Man lät bli att göra det nödvändiga oavsett vilket mål man ville uppfylla. Ju längre man väntar, desto mindre kontroll över valmöjligheterna. Till slut gör omständigheterna valet åt en. Om du förstår detta, och tycker det verkar självklart, är du inte politiker.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 3. Jag tror att de politiker som vågar fatta ett beslut om att stoppa den vansinniga migrationspolitiken som förs skulle vinna folkets respekt. En stor majoritet av svenska folket skulle stödja ett sådant beslut. En och annan journalist skulle kanske gapa om rasism, men de flesta journalister skulle nog vara tysta och kanske skämmas för den agenda de har satt tidigare (med bland annat uthängning av personer som kritiserat invandringspolitiken med följd att dessa personer i vissa fall har råkat ut för våld från extremvänstern).

  Det bästa vore om det gjordes väldigt snart, innan problemen har vuxit oss totalt över huvudet. Det känns som det var väldigt länge sedan det hölls manifestationer där bl.a. statsministern var med och propagerade för att vi klarar denna anstormning. Antagligen tycker han och andra politiker att det är pinsamt att göra en kovändning när de ser hur förödande konsekvenserna blir av öppna gränser-politiken, speciellt när de gjort allt för att utmåla, direkt eller indirekt, de som tidigare var politiska motståndare i frågan, som onda rasister, men det är bara att bita i det sura äpplet. Att erkänna att man har haft fel för sig själv och andra är snarare ett tecken på styrka än dumhet. Dumhet och till med ondska vore et att fortsätta den förda politiken trots att man vet att det kommer att gå fullkomligt åt skogen med landet och dess befolkning.

  SvaraRadera
 4. Att låta denna situation pågå är fullkomligt omöjligt; redan effekterna av inflödet hittills är sådana att vi riskerar en fullständig samhällskollaps. Det stora faran är, föreställer jag mig, den mängd människor driver runt (utanför anläggningsboenden) utan att överhuvudtaget ha sökt asyl, eller i väntan på asylbeslut, eller stannar kvar efter avslag. Får detta utvecklas utan åtgärder hamnar vi i ett laglöst tillstånd, med utbredd kriminalitet, social och ekonomisk misär, arbetslöshet, analfabetism osv.

  Det är absolut nödvändigt att polisen utvecklar metoder för att identifiera, förvartaga och avhysa dessa människor. Det är också absolut nödvändigt att gränskontroller införs snarast, åtminstone vid färjelägena och Öresundsbron. Gränskontrollerna måste (om man vill fortsätta ge möjlighet att söka asyl) vara kopplade till förvar (eller snarare interneringsläger) där de som söker asyl kan hållas inlåsta i avvaktan på asylbeslut, så att inte kommande avvisningar ytterligare försvåras.

  Utlänningslagen stadgar (5 kap, §25) att regeringen i detta läge får meddela föreskrifter om att uppehållstillstånd inte får beviljas av enbart humanitära skäl. Asyl till konventionsflyktingar och alternativt skyddsbehövande får dock inte nekas om sökande har skyddsbehov enligt UL. Dock är det uppenbart att Sverige tolkar EU:s skyddsgrundsdirektiv mycket mer generöst än andra EU-länder. Se t ex Eurostats statistik för 2014, fig 9 (på Mig.verkets hemsida). I Sverige gav 49% av besluten 2014 asyl åt alternativt skyddsbehövande, i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Belgien - andra länder med stor mottagning - varierade andelen mellan 0 och 8%.

  Det finns uppenbarligen ett stort tolkningsutrymme inom EU:s skyddsgrundsdirektiv. Svensk asylpraxis måste ändras omedelbart, alternativt måste man införa ett moratorium för nya asylbeslut tills dess utlänningslagen hinner ändras så att Sveriges praxis följer övriga EU:s. Visserligen ökar det ytterligare belastningen på asylsystemet just nu, men det är en oerhört mycket bättre lösning än att fortsätta välkomna människor in till det limbo som skulle vänta dem som nu erbjuds PUT/TUT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett nytt svenskt Lucia-beslut är inga som helst problem lagligt sett, det är inget som ändrats sen dess. Det innebar i princip ingen asyl till någon. Det som ändrats som hindrar detta är den masspsykos som drabbat Sverige sen dess. Får se om den övergår i fullt utblommat psykiskt sammanbrott eller om det finns någon möjlighet till sans?

   Radera
 5. Tror ni verkligen det kommer ske en förändring snart?
  Låtsas att ni bara tar in information via expressen, Aftonbladet, DN och SVT. Ser ni några reportage om vårdköer som ökar, assistansersättning som ifrågasätts, absurda besparingar på ålderdomshem, fakta om brottsstatistik m.m. m.m?
  Jag gör inte det, mina vänner, som jag upplever har tankeförmåga verkar inte göra det, det man ser är ibland en frustrerad minister och madrasser i en gymnastiksal, annars är det gråtande barn, bilder på krig och elände, en reporter som i affekt säger "de flyr för sina liv", möjligen ministrar som kan sträcka sig till att det är ett ansträngt läge.
  Bara enskilda tragiska öden eller en läkare som fått jobb, aldrig den tunga torra statistik som visar att detta håller på att gå åt helvete.
  Först måste journalisterna förstå, sedan måste de få folket att förstå, sedan, om vi har tur, förstår politikerna.


  SvaraRadera
 6. Att några procent förr i tiden under betydligt gynnsammare förutsättningar kommit i arbete efter 7år, är definitivt inte ett bevis på att samma procenttal kommer i arbete under betydligt sämre förutsättningar, och dessutom i en mycket större omfattning per tidsenhet.

  Förut kunde man ju ta en ingenjör från Irak, låta honom köra taxi eller låta honom ta ett lån så han kan köra igång en Pizzeria. Men nu när russinen sedan långt tidigare plockats ur bullen så är ju degen kvar som kommer hit, så att säga och dessa kommer vara beroende av samhället i många många år, kanske hela livet.

  När pengarna tar slut och bidraget slutar komma in till kontot tror jag på stora motsättningar i samhället som kan bli riktigt otäcka. De som har ett boende och familj de värnar om skulle jag rekommendera att ta vapenlicens så snabbt som möjligt, speciellt med tanke på att Polien inte kommer ha resurser att sätta emot "buset". De har ju redan nu börjat rekommendera medborgare att kontakta lokala medborgargarden när stölder skett osv..

  MVH

  SvaraRadera
 7. Tjatar på lite för att illustrera det jag skrev nyss.
  Har en bekant med barn i en liknade skola, han får knappt iväg dem till skolan längre eftersom det knappt bedrivs undervisning längre, stökiga lektioner, och en del elever inte har samma respekt för tjejer som andra (läs, nyanlända tafsar helt enkelt på tjejerna och lärarna törs inte säga till då det skulle kunna tolkas som rasism).
  Reportaget förmedlar bilden av att det är tufft och en utmaning. Enligt min bekant är det katastrof.
  Eftersom det nu kommit så många nyanlända vill ingen bo på orten så fast han vill flytta finns ingen möjlighet att sälja huset.

  SvaraRadera
 8. Gudomligt ingripande?
  Det ser ut som den gamla nordiska gudinna Freja tänker göra ett ingripande. Kanske minskar det antalet som anländer till Skåne det närmaste dygnet:
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/stormvarning-i-sodra-sverige

  SvaraRadera
 9. Kanske en sådan kris är precis vad landet behöver. Vill minnas att EG-medlemskapet var helt uteslutet med hänvisning till neutraliteten tills det plötsligt dök upp i en bisats i ett av Allan Larssons krispaket.

  Vad som krävs för att integrera en halv miljon nya invånare (som kommer hit med en god vilja och ambitioner ska man komma ihåg; bruksmentaliteten måste skaffas på plats) är omfattande liberaliseringar av arbets- och bostadsmarknaden. Skattekilar måste bort. Att yttre och inre försvar är statens uppgift nummer ett torde bli uppenbart även för de värsta stollarna. Likaså att flumpedagogiken nått vägs ände.

  Den postmodernt influerade vänstern har inga lösningar på problemen.

  SvaraRadera
 10. Inflödet pågår trots att situationen borde vara omöjlig och med regeringens godkännande. Några desperata utspel från vissa ministrar är bara för att försöka lyfta opinionssiffrorna och inte allvarligt menat att faktiskt göra något åt vansinnet. Sverige gör allt rätt (anser regeringen) och resten av världen gör allt fel.

  SvaraRadera
 11. Tyvärr är det just kollapsen som politikerna väntar på. Det är är deras alibi för att stoppa asylströmmen. Man hade ju önskat att de inte skulle sätta sin egen karriär framför hela landets väl och ve...

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.