2015-11-23

Trots fullskalig panik, regeringen vägrar kasta skygglapparna

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kommenterade idag Moderaternas krav på en ny migrationsuppgörelse med följande ord:
"Läget är mycket ansträngt och vi kommer att behöva vidta nya åtgärder. Då vill vi ha en så bred uppgörelse som möjligt med de partier som ingick den förra migrationsöverenskommelsen".
Det hade måhända låtit lovande, om det inte vore för orden "en så bred uppgörelse som möjligt". Det var nämligen med precis denna målsättning man härom månaden träffade den förra migrationsuppgörelsen. Av precis denna anledning blev överenskommelsen i fråga också totalt meningslös.

Vad Sverige behöver är inte en bred överenskommelse där alla partiernas olika blinda fläckar och käpphästar skall jämkas samman till en urvattnad och meningslös helhet. Vad Sverige desperat behöver är en så smal överenskommelse som möjligt. En överenskommelse i vilket inte ett enda parti ingår, utöver vad som krävs för att samla en riksdagsmajoritet bakom förslaget.

Detta innebär i praktiken att Socialdemokraterna och Moderaterna måste komma överens. Eftersom regeringspartierna sedan tidigare signalerat att man sätter den egna koalitionens väl och ve framför Sveriges, finns det emellertid en pervers logik i att (om inte annat så rent formellt) låta det fundamentalistiska Miljöpartiet ingå i uppgörelsen. Åtminstone förutsatt att detta mot förmodan inte innebär att resultatet urholkas alltför mycket.

Det finns emellertid ingen anledning att låta de de postmoderna låtsasnyliberalerna i Centerpartiet eller de mästrande von oben-paternalisterna i Folkpartiet ingå i en uppgörelse. Dessa partiers röster är helt onödiga för att få en parlamentarisk majoritet till stånd. Däremot kommer de, om de tillåts medverka, precis som förra gången göra allt för att uppgörelsen skall bli så tandlös som möjligt. Priset för detta kommer svenska folket få betala i form av högre skatter, sämre välfärd och ökad otrygghet.

Är regeringen trots detta säger sig hoppas på en "en så bred uppgörelse som möjligt" är därför högst anmärkningsvärt. Samtidigt som den inrikes signalpolitik socialdemokratiska ministrar ägnat sig åt på sistone vittnar om fullskalig panik, saknas uppenbarligen helt insikt om vad som nu måste göras.
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Exp1, Exp2, Exp3

6 kommentarer:

 1. Jag håller helt med dig om behovet av en så smal uppgörelse som möjligt. Men S och M är ju livrädda eftersom de nödvändiga åtgärderna kommer visa att SD haft rätt hela tiden. Därför, för att smeta ut ansvaret på alla "etablerade" partier, eftersträvar de en bred uppgörelse. Den sorgliga logiken är att S och M hellre än att ta ansvar för landet, väljer att köra Sverige i botten med en urvattnad bred överenskommelse. Widar Andersson m.fl är uppfriskande klarspråkiga i Axxess föredraget "Socialdemokraterna och migrationskrisen" http://www.axess.se/tv/vodplayer.aspx?vod=6621

  SvaraRadera
 2. Men målar du inte fan på väggen nu,asylströmmen minskar ju från tiotusen till 8 tusen senaste veckan,det är ordning och reda.

  SvaraRadera
 3. S.W: Kommentarer som är flera gånger längre än mina blogginlägg publicerar du lämpligtvis på din egen blogg. :)

  SvaraRadera
 4. Om man ska tro referatet i DN kan vi se fram emot en ny tandlös uppgörelse. Med mp och c på banan kan det inte bli något annat. Återstår att se om m och kd viker ner sig ännu en gång. I så fall blir SD enda vinnare och svenska folket åter förlorare. Och the race to the bottom fortsätter.
  Klas Bengtsson

  SvaraRadera
 5. Jag tror att Löfven för närvarande sitter och hukar under sängen och hoppas att "någon annan" skall lösa problemet (förlåt, utmaningen).

  Att få resten av EU att ta emot överspillet från vår FF-fest har misslyckats. Hoppet står nu till att Turkiet stänger EUs gräns.

  Först när det hoppet falnat, kan Löfven tänkas ta beslut. Efter en rejäl utredning, förstås.

  SvaraRadera
 6. Ja, måtte S och M komma fram till en vettig lösning. Varför ska alltid flumpartier tas så mycket hänsyn till? Miljöpartiet får sitta i regeringen, Vänstern är alltid med på ett hörn och SD ska man alltid förhålla sig motsatt till, Centern med sina utopiska drömmar är inte mycket bättre än Miljöpartiet och ska alltid få en liten bit av kakan. Snälla gamla betongsossar och gammelmoderater, ta ansvar, ni fattar ju att detta inte går!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.