2016-01-12

Det enda som är konstant är dubbelmoralen

Svenska poliser har sedan flera år tillbaka fått vänja sig vid journalister vaktar över dem som hökar. De chefer som prioriterat pinnjakt framför konkreta resultat har förvisso kommit förhållandevis lindrigt undan, men de poliser som blivit påkomna med att yttra något olämpligt har fått finna sig i att bli hudflängda. Vad mer är, de poliser som har haft att hantera grov brottslighet där gärningsmännen haft invandrar- eller minoritetsbakgrund, har ofta tvingats navigera ett medialt minfält.

DN kallade i söndags polisens tystnad kring de sexuella trakasserier som afghaner i stor skala utsatte unga tjejer för i augusti för en "mörkläggning" (ett ordval man för övrigt medelst citationstecken valde att problematisera när DN själva anklagades för samma sak). Beslutet att mörka vad som inträffat fattades emellertid inte i ett vakuum.

Beslutet att försöka tiga ihjäl det inträffade togs efter att en polisman fått löpa gatlopp efter att ha kallat en stenkastande ligist för "apajävel". Beslutet att försöka tiga ihjäl det inträffade togs efter att ett av polisens otaliga personregister utan vidare förklarades vara ett rasregister. Beslutet att försöka tiga ihjäl det inträffade togs efter att Den Rasistiske Polisen blivit en medial stereotyp. Beslutet att försöka tiga ihjäl det inträffade togs efter att politiker och höga chefer gång på gång kastat enskilda poliser åt vargarna.

Förra året tog Sveriges Television fram en manual över hur medarbetarna bör rapportera om invandringsrelaterade frågor. Denna utgör bitvis direkt surrealistisk läsning. Ordet "förort" bör till exempel undvikas, förklarar Sveriges Televisions språkliga kommissarier, annat än för att problematisera användningen av just detta ord.

En stadsdel som Molenbeek i Bryssel bör inte, utvecklar man resonemanget, beskrivas som invandrartät. En lämpligare beskrivning vore, informerar man, "en stadsdel med nittiotusen invånare, tjugofem procent av dem är arbetslösa och bland ungdomar är arbetslösheten så hög som trettiosju procent" där invånarna har "tillgång till vapen" och "många invånare har [...] dålig kontakt med myndigheter".

Så där håller det på. Vad som framför allt gör dokumentet intressant är dock vad det säger om hudfärg. Efter att man neurotiskt förklarat vilka begrepp som är tillåtna, vilka som är problematiska och vilka som under inga omständigheter bör användas (till exempel "färgad"), påpekas följande:
"Använd inte polisens språkbruk rakt av (något TT gör)."
Det krävs ingen större fantasi för att föreställa sig den nervositet formuleringar som denna (och deras outtalade implikationer) åsamkar såväl polisens informationsavdelning som enskilda poliser. Det krävs heller ingen större fantasi för att drabbas av misstanken att antydningar av detta slag bidragit till polisens agerande i augusti.

Vad den senaste tidens händelser visat är emellertid att journalister såväl är pragmatiska som ständigt håller ett blött finger uppsträckt i luften. Polisen har de senaste dagarna inte bara tvingats be om ursäkt för att den i augusti gjorde precis vad den icke-folkvalda journalistkåren praktiskt taget hade krävt av den. Ikväll har därtill Svenska Dagbladet valt att attackera polisen för hur den underlåter att informera om brottslingars signalement.

Det går fort nu, när vinden och pendelrörelsen vänder. Det enda som är konstant är dubbelmoralen.

Läs även:
HAX
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

8 kommentarer:

 1. Kära Fnordspotter, du är ett putintroll ( och jag med).
  Pellafant
  PS. Dagens mest absurda nyhet står Sydsvenskan får, föräldrar har anmält barnets förskola för att de visat en film med Alfons Åberg eftersom den gett mardrömmar. I lördags,rapporterade Kulturnyheterna om föräldrar som fått stopp på en turnerande barnföreställning, Medeas barn eftersom handlar om skiljsmässa. Det är något slags mentalt sammanbrott som sker just nu, eller kanske bara slutet på vår civilisation.

  SvaraRadera
 2. Det var fascinerande att se hur snabbt DN kunde publicera flera artiklar om vad som hände i augusti efter det att Nyheter Idag gjorde sin publicering om att DN hade mörkat. Dessa artiklar hade naturligtvis legat i skrivbordslådan i fem månader och Hanne Kjöller fick munkavel, vilket hon tydligen accepterade. Patetiskt!
  Såpan blir ännu mer underhållande när vissa skribenter menar att det hela är orkestrerat av Putin.
  Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 3. Ja, det går fort när pendeln svänger. I september (när "alla" var för fri invandring oavsett krav på styrkande av identitet, asylskäl eller annat ovidkommande) hade den journalist som skrivit ärligt om massövergreppen mot kvinnor hängts ut som rasist och hatare och kanske drabbats av hot och våld. Nu, när det har blivit politiskt inkorrekt att vara för fri invandring utan krav så är det annat ljud i skällan och det framstår som om journalisterna som nu hetsar mot poliserna försöker klänga sig fast vid pendeln som svänger åt andra hållet. Ganska osmakligt är det.

  SvaraRadera
 4. Detta (med viss relevans för Fordspotters bloggpostI skrev jag till PO (pressens opinionsnämnd) för några dagar sedan:

  Rubricerade regel [publiciteringsregler, punkt 10] anger ju "framhäv inte berörda personers etniska ursprung ... om det saknar betydelse i sammanhanget och är missvisande". I praktiken tolkas detta som att ursprungsland, status som asylsökande, flykting osv aldrig någonsin ska anges i samband med brott eller dåligt uppträdande.

  Men hur tänkte man när man formulerade regeln? Om, som några tror, vissa brottstyper är mer frekventa i vissa folkgrupper är det rimligen relevant att redovisa etnicitet, endera för att motarbeta eller underbygga denna förställning. Och för exempelvis unga tjejer kan det vara värdefullt att veta om man skall se upp särskilt med personer med vissa etniciteter.

  (Att man inte vill peka ut enskilda personer sympatiserar jag med. Men etnicitet är ju sällan så unik att detta är någon risk.)

  SvaraRadera
 5. Gun-Britt Holmer13 januari 2016 09:13

  För några år sedan blev en 14-årig tjej pistolrånad i Landskrona. Helsingborgs Dagblad (HD) skrev naturligtvis om saken samt att det inte fanns något signalement på rånaren.

  Ett par dagar senare var HD på polisstationen i Landskrona och såg att det på den interna tavlan fanns en lapp uppklistrad med signalementet "Svart man med kamouflagejacka". Krigsrubriker på löpsedeln dagen efter. RASISM. Plötsligt var pistolrånet mot flickan av mindre betydelse för HD jämfört med detta. Flickan gick ut och sa att det var hennes signalement.

  Tack vare det blev mannen tagen ett par dagar senare.

  Jag har stor förståelse för att polisen har slutat lämna ut signalement.

  SvaraRadera
 6. Politiker påstår att de inte känt till kvinnors utsatthet.
  Förklaringarna är följande:

  1 De har känt till mer än de vill vidgå.
  2 De bor i skyddade områden med liten kontakt med det samhälle de skapat.
  3 De är delvis ovetande för att media förtiger och selekterar informationen, i de anda politiker bestämt.

  Sammanfattat: Hyckleri.

  SvaraRadera
 7. Rapportering i Tyskland:

  http://www.thelocal.de/20160113/crime-rates-different-north-africa-syria-migrants

  SvaraRadera
 8. Långt men läsvärt:

  http://www.spiegel.de/international/germany/cologne-attacks-trigger-raw-debate-on-immigration-in-germany-a-1071175.html

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.