2018-11-20

Sagan om den lilla röda hönan – barnboken som motståndshandling


För högersinnade småbarnsföräldrar borde det inte komma som någon nyhet att deras barn är utsatta för en strid ström av vänsterpropaganda. Budskapet som förmedlas skiljer sig i grund och botten inte särskilt mycket från det vuxna människor ständigt matas med, men då barn har betydligt sämre möjligheter att själva värdera information, är denna form av propaganda inte desto mindre betydligt lömskare och farligare.

Barnets värld är, annorlunda uttryckt, en front i vänsterns ideologiska kamp. Detta yttrar sig i att genuspedagoger placeras ut som politiska kommissarier i såväl skolor som på dagis. Det yttrar sig i att de barnprogram som visas är fullmatade med postmoderna budskap. Det yttrar sig i att SVT:s Barnkanalen torgför regelrätta lögner. Exemplen är oräkneliga, och att värja sina barn från allt detta är idag så gott som omöjligt. Vad man som förälder däremot kan göra är att tillhandahålla motbilder.

För en sådan motbild står Martin Jacobssons bok Sagan om den lilla röda hönan. Den sedelärande berättelsen presenteras här inte bara i en form som tilltalar barns instinktiva känsla för rättvisa. Den är framför allt också illustrerad med Jacobssons närmast expressionistiska teckningar. Den suggestiva användningen av mättade färger och starka kontraster talar direkt till barnet, samtidigt som till exempel den träffsäkra pastisch på sovjetisk estetik som återfinns i bilden ovan gör läsningen till en minst lika stor upplevelse även för den vuxne.

Jacobsson erbjuder med sin bok alla föräldrar ett medel att faktiskt göra motstånd mot de kallhamrade demagoger som vill fylla deras barns huvuden med depraverat vänsterideologiskt tankegods. Det är en föredömlig insats från författarens sida.

Boken köper du här.