2013-01-09

Stackars terrorister!

"Den starkes orätt" beskriver DN på socialliberalt indignerat DN-vis situationen, när två somaliska terrorister med svenskt medborgarskap utlämnas av Djibouti till USA.

Och visst, självklart är det Sveriges sak att skydda sina medborgares rättigheter och visst är det konstigt att de brott svenska medborgare begår i Afrika skall prövas i Amerika. Men det svenska rättsväsendet har visat sig fullständigt oförmöget att hantera terrorister med svenskt medborgarskap, såvitt jag vet har inte en enda blivit dömd, trots att det är välbelagt att många finns och trots att till exempel konkreta mordplaner mot Lars Vilks har avslöjats. USA gör såväl det svenska som det somaliska folket en stor tjänst när de tar tag i en ytterst allvarlig situation som det svenska samhället med all önskvärd tydlighet visat sig vara för naivt och för impotent för att hantera.

Den stora skandalen i sammanhanget, den som DN i första hand borde ägna sin energi på att belysa och indigneras av, är hur Sverige snarare än att ställa terrorister med svenskt medborgarskap inför rätta skyddar dem. Inte nog med att vi inte ställer terrorister med svenskt medborgarskap inför rätta, UD har dessutom vid upprepade tilfällen först med koloniala metoder framtvingat frisläppanden av terrormisstänkta svenska medborgare som gripits i tredje världen, därefter använt de svenska skattebetalarnas pengar för att flyga hem dem.

DN väljer dock istället att förfärat vidareutveckla resonemanget med att skriva att "samtidigt hävdar brodern till en av de misstänkta att denne hade hoppat av al-Shabaab och försökte fly undan organisationen när han greps i Djibouti", och att ord därför står mot ord. Vad har detta med saken att göra? Även om påståendet mot förmodan skulle vara rätt i sak så friskriver detta inte den misstänkte från ansvar för de terrorbrott han begått. En gripen mördare, våldtäktsman eller rånare slipper inte rättegång bara för att han ångrar sig efteråt. Samma princip bör rimligtvis också gälla en terrorist.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5