2014-01-06

Starka åsikter - noll koll

Beatrice Ask vet att cannabis är farligt. Ja, Beatrice Ask är så bergsäker på detta att hon inte blir det minsta misstänksam alls när hon läser en fejknyhet om att 37 coloradobor dött i cannabisöverdoser under en enda dag.

Well... Problemet är att det inte finns någonting som heter "cannabisöverdos". Det har helt enkelt aldrig någonsin inträffat någonting sådant som en cannabisöverdos. De svenska politiker och justitieministrar som bestämmer över narkotikapolitiken låter sig emellertid inte stoppas av någonting så oväsentligt som fakta, för de vet ju att de har rätt.

Därför fortsätter de svenska politikerna likt envisa åsnor att upprätthålla Nils Bejerots halvsekelgamla och moralismdrypande narkotikapolitik. Samtidigt som alkoholister förklaras lida av ett "sjukdomstillstånd" vågar tunga narkomaner inte söka hjälp – de senares sjukdomstillstånd är nämligen klassat som brottsligt.

Effekten blir en stor överdödlighet bland tunga missbrukare, men likväl kallar politikerna resultatet för en succé. Dödsfallen uppvägs nämligen av att något färre unga än i andra länder testar att röka på, vilket med politikernas moralistglasögon väger mycket tyngre än dödsfall och spridning av blodsjukdomar.

Och eftersom politikerna vet att de har rätt när de har fel – och eftersom alla som påtalar att de faktiskt har fel slentrianmässigt avfärdas som "drogliberaler" – så blir det bara en notis när Beatrice Ask med all önskvärd tydlighet bevisar att hon inte har en jävla aning om vad hon har väldigt starka åsikter om.

Ingenting kommer därför att förändras den här gången heller. Därför kommer många människor helt i onödan dö i överdoser i år också – och ännu fler kommer förstås drabbas av hepatit C.


SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ex, DN1, DN2, DN3, Re, VA