2014-01-08

De fattar inte!

Så var det dags igen. Tidningarna "rasar" mot SD för någonting en av deras företrädare har sagt. SvD tar in Jan Hjärpe (som tidigare till exempel försvarat antisemitiska Radio Islam) som expert. Hjärpe förklarar så att Bylund har fel, bara för att i nästa ögonblick mer eller mindre ge honom rätt, men avfärda detta utifrån teknikaliteter.

Åh, jag försvarar inte nödvändigtvis Bylund egentligen. Men tidningarna har slagit upp "nyheten" stort under hela dagen och artiklarna tillhör just nu de mest lästa, så jag kan tänka mig hur det ser ut på Twitter och Facebook. The usual suspects – miljöpartister, vänsterpartister, södermalmshipsters samt välmenande men politiskt oinsatta medelklassvenskar – som delar, förfasas, ryggdunkar varandra och bekräftar varandras världsbilder.

Problemet med detta är bara att det stora opinionsstödet för SD inte beror på att svenskarna tycker att SD har de intelligentaste företrädarna.

Det stora stödet för SD beror på att många svenskar skräms av hur parallellsamhällen växer fram. Det stora stödet för SD beror på att många svenskar ifrågasätter varför asylinvandringen till just vårt land skall vara så oproportionerligt stor.

Det stora stödet för SD beror på att många svenskar inser att när stora grupper afghaner och somalier – av vilka över hälften är analfabeter – kommer till Sverige så kommer skrämmande många av dessa fastna i livslångt utanförskap och bidragsberoende. Det stora stödet för SD beror på att många svenskar är chockade över hur kåkstäder, läger och tiggare har blivit nya inslag i stadsbilden.

Det stora stödet för SD beror på att många svenskar oroas över att 43 % av de långtidsarbetslösa är invandrare, över att 60 % av socialbidragen går till invandrare, över att 72 % av eleverna på Rosengårdsskolan gått ut utan gymnasiebehörighet och över att var fjärde nordafrikansk invandrare har tagits för brott.

Mest av allt beror dock kanske det stora stödet för SD på att folk börjar bli förbannade. Allt detta sker nämligen samtidigt som de sju övriga partierna och media hävdar att allting är bra, häver ur sig floskler om "berikning" och att "gilla olika", ropar på censur av fakta och avfärdar folks oro som utslag av xenofobi, hat och brist på bildning.

Med de premisserna hjälper det inte att inleda ännu ett drev – effekten lär snarare bli den direkt motsatta.
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, LT1, LT2, NSk1, NSk2, Re