2013-12-08

Ingen mörkläggning, men...


I dagens DN återfanns en annons för boken "Invandring och mörkläggning" av etnologiprofessorn Karl-Olov Arnstberg och journalisten Christer Sandelin. Annonsen består till stor del av en kort och koncis faktasammanställning om invandringen till Sverige.

Denna annons har under dagen lett till ramaskri, rasismanklagelser och så kallad Twitterstorm*. Intressant nog så gjorde DN en faktakoll före annonsen publicerades och fann att uppgifterna stämde. Det är dessa faktakontrollerade uppgifter som upprör Twittereliten idag. De borde inte ha blivit publicerade, tycks vara vad kritiken kokar ned till.

Detta är man såklart fri att tycka, det är trots allt en demokratisk rättighet att tycka att yttrandefriheten skall begränsas. Vad kritikerna helt tycks missa är dock den kosmiska ironin i att deras reaktion tycks ge bokens författare rätt, stora delar av Sveriges mediala elit uttrycker idag klart och tydligt synpunkten att fakta bör mörkas för allmänheten indeed.

Detta sakförhållande talar ganska bra för sig självt.

Viktig läsning: Tino Sanandaji* För den som inte känner till begreppet Twitterstorm så illustreras begreppet rätt väl av klippet nedan:


SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, SydSv

2 kommentarer:

 1. "Fakta" är ju en definitionsfråga:
  http://veronicasvard.wordpress.com/2013/12/09/en-genomgang-av-annonsen-om-invandring-och-morklaggning/

  Dessutom strider den mot av Sverige påskrivna regler för reklam.

  SvaraRadera
 2. Fakta är fakta. Snömos, hårklyverier och postmodernism är det däremot inte. En del fakta i annonsen (framför allt siffran 1,1 miljoner) skulle förvisso behöva sättas i lite perspektiv, men annonsen är likväl ett under av klarhet jämfört med den gängse rapporteringen i ämnet. Svenskt näringslivs motannons är för övrigt direkt felaktig: http://www.tino.us/2013/12/fores-och-svensk-naringslivs-oarliga-i-dn-annons/.

  Sen borde det ju såklart inte behövas annonser av det här slaget, i normalt fungerande samhällsdebatter förväntas media och politiker redovisa fakta i detta ämne. I Sverige har vi dock inte en normalt fungerande samhällsdebatt, vi har ett gäng Södermalmshipsters uppbackade av AFA-slödder som skriker likt stuckna grisar så fort någon ens antyder att precis allting med invandringen inte är jättebra.

  Och kom inte dragande om några "av Sverige påskrivna regler för reklam". Det finns måhända en och annan obskyr sekteriskgruppering som hävdar detta, men om detta hade varit ett hållbart argument så hade det argumentet använts flitigt i debatten. Internationella jämförelser blir enbart skrattretande, eftersom Sverige utmärker sig genom sin låga takhöjd, sin kvävda samhällsdebatt och genom sin stora invandring - inte genom sina "rasistiska" annonser.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.