2014-07-23

Om Arnstad och om att tåla lite bly i nackarna


Henrik Arnstad har idag på Twitter kallat norska Fremskrittspartiet för "Breivik-partiet", vilket är svårt att tolka på något annat sätt än att Arnstad håller ett norskt regeringsparti medansvarigt för morden på 77 människor.

Arnstads anklagelse är egentligen så låg att den inte förtjänar en kommentar. Av någon anledning tas emellertid Arnstad på allvar i Sverige, han anlitas gång på gång som expertkommentator av media och hans utlåtande att Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti har blivit närmast till en medial sanning, trots att historiker har sågat Arnstads tes.

Att Arnstad ogillar – för att inte säga är maniskt besatt av – Fremskrittspartiet har varit uppenbart länge. Han har bland annat kallat Fremskrittspartiet för "världens största neofascistiska parti" och påstått att "den norska rasismen är unik i Europa". Men när han nu använder tragedin på Utøya för att kasta skit på den norska regering han uppenbarligen avskyr är det Arnstad själv som på det skamligaste och mest cyniska av vis gör sig till en hycklare, inte Erna Solberg.

För övrigt 1:
Jag har lite svårt att bli upprörd över att en Ebba Grön-låt spelades i Athena Farrokhzads sommarprogram. Ebba Grön är trots allt ett av Sveriges viktigaste band, och jag lyssnar själv fortfarande på dem från och till.

Diskussionen om att "tåla lite bly i nackarna" är emellertid intressant. Inte för att jag chockeras av formuleringen, men för att jag undrar vilka i dagens överkänsliga samhällsdebatt som egentligen så att säga tål lite bly i nackarna. Feministiskt initiativ? Sveriges Unga Muslimer? Åsa Romson och Mona Sahlin? Om inte så är det kanske läge att fråga sig varför just borgerligheten bör tåla det.

För övrigt 2:
Ordföranden för Sveriges Unga Muslimer (SUM) uttryckte häromveckan förhoppningar om att cyberterroristen och talibanstödjaren Babar Ahmad snart skall friges. Detta är bara det senaste i en lång rad av övertramp från islamistorganisationen SUM:s sida, men lär varken lyftas av pressen eller påverka Sveriges Unga Muslimers möjligheter att få bidrag.

För övrigt 3:
På frågan om någon med högersympatier fått uttrycka sig lika drastiskt som Athena Farrokhzad svarar Sveriges Radio så här:
"Det är en jättesvår fråga. Vi kan inte bryta mot vårt sändningstillstånd."
De dubbla standarder som präglar public service kan inte illustreras särskilt mycket bättre än så.
SvD1, SMP1, Bar, Re1