2015-02-19

Patetiskt, Löfven

"En till två promille av världens flyktingar söker asyl i Sverige", skriver idag regeringen i sin vid det här laget rätt skoningslöst sågade debattartikel om integrationspolitiken. Det är en praktisk siffra för en regering som vill smita från sitt ansvar, den sätter nämligen inte nämnda flyktingström i relation till den svenska befolkningens storlek. Hade regeringen istället gjort detta, hade den istället fått skriva att antalet nya asylsökande varje år uppgår till närmare en procent av den svenska befolkningen.

Bakom de vackra orden i debattartikeln döljs en besvärlig sanning, nämligen att regeringen inte förmår hantera detta. Den presenterar förvisso "ett etableringspaket med väl underbyggda reformer", men detta har även tidigare regeringar gjort utan att någonting förändrats i praktiken. Tvärtom har den förda politiken resulterat i att Sverige idag utmärker sig som både EU:s största asylland och landet med västvärldens sämsta integration av utlandsfödda.

Vad detta innebär rent praktiskt är att i takt med att andelen invandrare i Sverige blir större ökar andelen bidragsförsörjda. Ett högst konkret resultat av detta är att den offentliga sektorns finanser försämras både genom att utgifterna ökar och att inkomsterna minskar. Andra konsekvenser av den i en internationell jämförelse extremt stora asylinvandringen till Sverige är islamistisk radikalisering, sjukhusvåld och att skottlossning på öppen gata blivit någonting normalt.

Ingen av de luftiga visioner som presenteras i dagens debattartikel kommer vända denna utveckling. I texten talas om att "skapa fler jobb", en målsättning som blir direkt skrattretande då man betänker att politikerna inte ens har förmått genomdriva de reformer som krävs för att de nya bostäder som så desperat behövs skall kunna byggas.

Vi förundras idag över den grekiska krisen, hur folket lät sig luras av en korrupt politikerkår som ägnade sig åt dubbel bokföring. Med folkets goda minne sköt politikerna problemen på framtiden och köpte sig röster för lånade pengar. Att det hela skulle sluta med en rejäl dikeskörning var uppenbart för alla som skrapade lite på ytan, men såväl den grekiska väljarkåren som Eurozonens politiker föredrog skygglapparna.

Det finns en tydlig parallell till Sverige här. Om inte regeringen börjar ta ansvar, om den inte förmår ta de obekväma beslut som förr eller senare måste tas, är risken stor att historiens dom över politiker som Reinfeldt och Löfven kommer bli lika hård som dess dom över de politiker som körde Grekland i botten.

Vill de bli ihågkomna som politikerna som gjorde det svenska samhället amerikanskt? Vill de bli ihågkomna som politikerna vars politik resulterade i gated communities, ghetton, universitetsavgifter och privata sjukvårdsförsäkringar? Vill de bli ihågkomna som politikerna som ersatte den svenska modellen med ett klassamhälle? Eller går de helt enkelt mest omkring och hoppas att de mörka moln som hopar sig vid horisonten kommer att försvinna, bara de blundar tillräckligt hårt?


Mer om diagrammet kan läsas här

DN1, DN2, DN3, Sk1, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, Dag1, Dag2, Dag3, SMP1, Av1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, SR1, SR2, SR3

9 kommentarer:

 1. Kan inte bli mer less på hur statistik vinklas. Fortfarande! Jag menar ... HUR många går på vinklingen? Fortfarande!

  Minns inte vilket land i Afrika ... MENA(?) som tog emot flest, men dessa har rätt garanterat FN som bidrar på något sätt. De största mottagarländerna i närområdena, jag skulle bra gärna vilja veta hur mycket skattebetalarna står för fiolerna. Lägerliv torde vara rejält torftigt (och billigt)

  SvaraRadera
 2. Ja men va f-n.

  Rösta inte på skiten om ni vill ha väck dem! Inte på sosse-imitatörerna heller (dvs. M+C+Fp+Kd). Ge dem fingret!

  V

  SvaraRadera
 3. Tragiskt men jag tror också att vi går mot universitetsavgifter och privatra sjukförsäkringar. Och när tillgång till utbildning och vård är beroende av pengar, DÅ har man ett klassamhälle. Är det inte det vänstern bekämpar? Alla ska vara lika. Jovisst. Det går ju verkligen mot mindre klyftor i Sverige. Tidigare har jag tyckt att de som tror att "högern" vill luckra upp anställningstryggheten och ersätta med otrygga låglönejobb har varit paranoida men nu lutar jag åt det hållet själv. Jag ser i alla fall ingen annan utväg.

  SvaraRadera
 4. Här är en som påstår att Sverige är överbefolkat:
  http://cornucopia.cornubot.se/2015/02/ar-sverige-overbefolkat.html

  Jag tror han har rätt

  SvaraRadera
 5. Så länge vårt välfärdssystem fungerar som idag kommer mängder av flyktingar att söka sig till Sverige. Anledningen är enkel. Moderaterna vill ta emot många flyktingar så att vårt välfärdssystem kollapsar och tvingar fram privata välfärdslösningar. De rödgröna vill göra världen lika för alla och tar därför emot så många som möjligt för att utjämna vårt välstånd mot den brist på välstånd som finns på andra ställen i världen. Alla får betala om alla skall med!

  SvaraRadera
 6. Oerhört sorgligt är vad det är. Politiker har mycket hög lön och de har valts av folket, som då alltså har förtroende för dem. De måste då leva upp till förtroendet och visa integritet och ansvarstagande. Ibland måste man ta tag i svåra saker, fatta svåra beslut.

  Tänk om en andra personer i sådan ställning att de måste fatta beslut som rör människors liv, hälsa och säkerhet, t.ex. läkare och domare, skulle skjuta alla jobbiga beslut åt sidan. Då är de på fel post och får väl sparken. Men en politiker kan sitta kvar och fortsätta floskla.

  Jag önskar så att borgerligheten tar sig samman nu och utformar en vettig migrationspolitik. Det är nu eller aldrig! Och med tanke på hur opinionen i invandringsfrågan ser ut skulle de säkert vinna nästa val om de vågade erkänna problemen och kom fram till vettiga lösningar istället för att likt sjuåringar drömma om landet med oändliga skogar och fält som kan ta emot hur många människor som helst (som att platsbristen i form av yta är vad som är problemet).

  Att sticka huvudet i sanden och upprepa fraser om alla människors lika värde löser i alla fall absolut ingenting.

  SvaraRadera
 7. Anonym 20 febr 2015 11:13.

  Med tanke på att borgerlighetens statsministerkandidat nr 1, Anna Kinberg Batra, jämför fanatiska IS-sympatisörer med vanliga semesterresenärer eller (som nu senast) tror att Falun ligger i svenska fjällen, framstår din önskan tyvärr mer som en from förhoppning än ngt annat. För att ta sig samman och utforma ngt vettigt krävs människor som har förmåga att tänka vettigt och att ta sig samman. Tyvärr ser vi hos borgerligheten allt färre av denna kategori av företrädare.

  V

  SvaraRadera
 8. Folket får vad folket röstat för. Ansvaret ligger i första hand på politikerna (och media) men i andra hand även på dem som i val efter val FORTSÄTTER att rösta FÖR den politiken.

  SvaraRadera
 9. "Moderaterna vill ta emot många flyktingar så att vårt välfärdssystem kollapsar och tvingar fram privata välfärdslösningar."

  Ja det kan fungera, fast det är inga väljare som vill ha det så. Utom några ytterst få.

  "De rödgröna vill göra världen lika för alla och tar därför emot så många som möjligt för att utjämna vårt välstånd mot den brist på välstånd som finns på andra ställen i världen. Alla får betala om alla skall med!"

  Det kan omöjligtvis fungera. Överhuvudtaget. Se bara på Grekland. Där någonstans går gränsen. En mer ineffektiv eller dysfunktionell ekonomi än den grekiska och effekterna blir enbart destruktiva. Där alla produktiva krafter dras med i raset.

  Svenska politiker har aldrig behövt bekymra sig speciellt mycket om de eventuella påfrestningar som invandringen har skapat. Eftersom de har varit övergående till stor del. Trots kritik och olika former av perifera protester så har man kunnat nonchalera dessa med tämligen rutinmässig lätthet. Kritiken har ofta varit lokal. Eller begränsad på annat vis. Och kunnat viftas bort i perioder för att sedan lugna sig. Ingen direkt tankemöda har krävts. Ramlösa, bullar, kaffe och floskler har fungerat tillräckligt bra för centralmakterna.

  Nu är läget annorlunda. Kanske går det upp så sakteliga för vissa politiker. Kanske inte för tillräckligt många. Men utvecklingen syns inte ha någon ände utan riskerar att både fortsätta och öka i intensitet. Eventuella positiva effekter riskerar att komma så långt fram och vara så jämförelsevis små att läget kan bli allvarligt på riktigt. Det är ingenting som våra politiker är vana vid. Eller knappast heller kompetenta att hantera.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.