2015-04-11

Statsministern som tog knäcken på Sverige

"Det stora vallöftet till Sverige från regeringen, från mig som regeringschef, är att ta knäcken på arbetslösheten", kläckte Sveriges statsminister i torsdags ur sig då han talade i riksdagen.

Även om man både bortser från det taffliga språkbruket och det faktum att vallöften vanligtvis är något man avger före ett val, inte efter, är detta ett spektakulärt uttalande. Det är emellertid inte första gången som regeringen lovar saker av det här slaget. Man har tidigare hävdat att med regeringens politik kommer Sverige år 2020 ha EU:s lägsta arbetslöshet. Som grädde på moset har man därtill lovat att med samma magiska politik skall nyanlända invandrare få jobb inom två år.

I bjärt kontrast till dessa bombastiska uttalanden står verkligheten. Verkligheten är att det i regeringens egen budgetproposition stod att denna skulle leda till höjd arbetslöshet. Verkligheten är att försämringarna av rut- och rot-avdragen kommer att leda till höjd arbetslöshet. Verkligheten är att höjd arbetsgivaravgift för unga också kommer att leda till höjd arbetslöshet. Verkligheten är att invandringspolitiken leder till höjd arbetslöshet.

Verkligheten är att regeringens planer på att höja a-kassan och göra det mer förmånligt att vara sjukskriven kommer att leda till höjd arbetslöshet. Verkligheten är inte bara att skattehöjningar leder till höjd arbetslöshet, utan därtill att de bidrag till vilka dessa skattepengar kommer att gå också leder till höjd arbetslöshet. Verkligheten är att praktiskt taget allt som regeringen gör, föreslår och vill kommer att leda till höjd arbetslöshet. Verkligheten är att regeringen driver en politik för bidrag och passivisering, inte en politik för jobb.

Stefan Löfven och den regering han leder har alla möjligheter i världen att slå Sverigerekord i att "ta knäcken på" saker. Allt från tillväxten till skolan, konjunkturen, skattemoralen, statsfinanserna och den svenska modellen ligger pyrt till. Vad regeringen däremot definitivt inte kommer "ta knäcken på" är arbetslösheten. Att Löfven & co trots detta gång på gång hävdar att så är fallet befäster bara dess status som vulgärpopulistisk Kalle Anka-regering.
DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1 Re1