2015-09-26

Draksådd 2018

När LO för en tid sedan föreslog att Socialdemokraterna och Moderaterna borde göra upp om migrationspolitiken avfärdades detta bryskt från nymoderat håll. För att en överenskommelse skulle komma på fråga behövde regeringen först komma överens internt, hette det då.

LO:s påfallande konstruktiva förslag hade, om det blivit verklighet, inneburit en chans att göra något åt den utveckling som förgiftat det svenska samhällsklimatet, förlamat den svenska politiken och som orsakar högst konkreta problem i samhället. De allt nyare moderaterna hade i och med detta chansen att såväl ta ansvar som visa sig relevanta. I stället valde de DÖ-taktiserandets väg.

När Anna Kinberg Batra krävde att man inom regeringen först måste komma överens internt, gjorde hon detta väl medveten om att Miljöpartiet och Socialdemokraterna aldrig kommer att kunna enas om en vettig linje. Till detta är Miljöpartiet alldeles för extremt, aktivistiskt, utopistiskt och fundamentalistiskt.

Den nymoderata taktiken bakom detta är numera både uppenbar och välkänd: väljarkåren skall prövas maximalt under innevarande mandatperiod. På så sätt, kalkylerar Fredrik Reinfeldts adepter, kommer horder av skamsna desertörer med mössan i hand att 2018 ställa sig i kö för att åter bli insläppta i Kinberg Batras nymoderata stugvärme. Denna taktik är synnerligen ogenomtänkt.

För det första visar opinionsundersökningarna att taktiken så här långt definitivt inte fungerat som avsett. För det andra har Centerpartiet precis gjort klart att deras hållning är precis lika kompromisslöst utopistisk som Miljöpartiets. En eventuell alliansregering kommer således, precis som regeringen Löfven idag, inte kunna komma överens internt.

Därtill kommer att antalet partier som 2018 tar plats i riksdagen mycket väl kan visa sig bli betydligt färre än åtta (såväl Kristdemokraterna och Folkpartiet som Miljöpartiet lever farligt). Detta kan omintetgöra Alliansens hopp om en "valseger" à la DÖ, men resulterar i så fall med DÖ:s spelregler också i att Sverige står inför fyra nya år med en ytterst svag regering.

Detta samtidigt som Sverige då (åtminstone såvida nuvarande låsningar i migrations-, arbetsmarknads- och bostadsfrågorna består) lär befinna sig i akut kris. Blockpolitiken kommer – tyvärr! – att år 2018 vara antingen död eller totalt oansvarig.

För att både isolera Sverigedemokraterna och kunna bilda en handlingskraftig regering kommer därför en blocköverskridande regering då vara helt nödvändig. Sannolikheten för att Socialdemokraterna och Moderaterna 2018 tillsammans skall vinna en majoritet av riksdagsplatserna ser emellertid ut att vara påfallande låg, varför ett tredje parti mycket väl kan behöva ingå i denna storkoalition.

Problemet för Moderaterna och Socialdemokraterna är bara att detta tredje parti i praktiken varken kan vara Centerpartiet, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet (och eventuellt inte heller Folkpartiet) om regeringen skall kunna enas om en fungerande krispolitik. Om antalet partier i riksdagen har reducerats kan det med andra ord bli ytterst svårt att bilda en fungerande regering i ett läge då Sverige kan vara i akut behov av en sådan.

Kort sagt, de senaste årens ogenomtänkta politik, den neurotiska inställningen till Sverigedemokraterna, decemberöverenskommelsen och maktpositionen för Miljöpartiet (både före och efter valet) riskerar att leda till betydligt värre kaos än vad som redan är fallet. För att citera Thomas Gür: "Berätta nu mer för mig om Fredrik Reinfeldts strategiska geni..."

Alternativet till detta är att Moderaterna gör sig av med Anna Kinberg Batra och bryter DÖ, samtidigt som Löfven (antingen självmant eller genom att en riksdagsmajoritet tvingar honom) gör slut med Miljöpartiet. Det låter långsökt, men i ett läge då mer än tusen människor söker asyl i Sverige varje dag och när en desperat regering planerar att låta asylsökande bo i fängelser för att skjuta den oundvikliga asylsystemkollapsen några veckor på framtiden, då kan läget måhända också ändras snabbare än vad någon hade trott.
DN1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5

10 kommentarer:

 1. Hej.
  får man komma med förslag till det nya partiets namn: "Socialmoderaterna" med slagordet "Varje val-inget val!".

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Jag börjar ana ett scenario där m, fp och kd (motvilligt) gör sådana mindre justeringar i migrationspolitiken att de trots allt tar tillräckligt många röster från SD och s för att de tillsammans med c ska bli fler än de rödgröna i nästa val. Eftersom jag inte tror att s skulle bryta DÖ har alliansen lyckats med bedriften att både ha kakan och äta upp den. För några betydelsefulla ändringar av migrationspolitiken kommer inte det alltmer nyliberala centerpartiet inte att gå med på. För svenska folket är det illa. Dagens akuta problem växer redan den godhjärtade politikerkåren över huvudet, som framgår av den sparkade moderaten Sven Otto Littorins inlägg. I detta kritiska läge borde liksom vid 1989 års Luciabeslut s och m göra upp om en ansvarsfull migrationspolitik. Då hette det :"Statsrådet MAJ-LIS LÖÖW:
  Herr talman! Jag har bett att få ta kammarens tid i anspråk för att infor­mera om ett regeringsbeslut i dag, föranlett av att det svenska flyktingmotta­gandet befinner sig i en kris.
  Under andra halvåret 1989 beräknas drygt 20000 personer söka asyl i Sve­rige. Denna siffra motsvarar vad som beräknades för hela budgetåret 1989/90. Totalt uppskattas ca 29 000 söka asyl i Sverige under 1989, mot drygt 19000 under 1988...Vi har nu nått gränsen för vad vi klarar av. Skall vi framöver på ett bra sätt bereda en fristad åt dem som behöver den allra mest, måste vi i dag in­skränka möjligheterna för andra att få uppehållstillstånd i Sverige. "
  Därför framstår Littorins utbrott som synnerligen befogat.
  https://www.facebook.com/SOLittorin/posts/836167639824411?fref=nf&pnref=story
  Klas Bengtsson

  SvaraRadera
 3. Men för fan, sluta tyck synd om sossarna och deras naturliga samarbetspartner.

  Om sossarna driver en politik de inte vill driva får de väl avgå.

  Varför skall någon annan alltid ta ansvar för de där som det jämt är synd om?

  /henrico

  SvaraRadera
 4. Om migrationsströmmarna fortsätter i den här takten tror jag som du att det blir regeringsombildning och ett nytt Luciabeslut. Annars riskerar Sverige att bli omöjligt att styra. Än så länge har krisen handlat om att säkra sammanhållningen mellan EU-länder, men Löfven kommer snart att bekymra sig om hur man håller samman Sverige. Förr eller senare kommer migrantlägren att leta sig ut till medelklassförorterna i storstäderna och då kommer regeringen tvingas använda undantagslagar för att styra landet, något som Johan Westerholm varit inne på. Det handlar inte bara om risken för fysiska konfrontationer och att folk organiserar medborgargarden, utan också att det utbryter fullskalig skatterevolt bland medelklassen.

  Att i ett sådant läge utlysa nyval öppnar vägen för fullkomligt parlamentariskt kaos (något som extremvänstern, nynazister och libertarianer verkar hoppas på just nu). Vi får se när polletten trillar ned och sossarna tar sig samman. Kanske får Löfven sparken och Göran Persson får ansvaret att bilda regering tillsammans med Carl Bildt?

  SvaraRadera
 5. Fast, vad är det som S och M ska komma överens om? Ingen av dessa partier har en politisk vilja till någon större förändring av dagens invandringspolitik. Sanningen är, att det som krävs är minst SDs politik. Kommer någon dessa partier vilja genomföra det? Ytterst tveksamt. Och jag tror fler och fler inser detta, vilket kommer göra att SD blir största blocket inom en snar framtid.

  SvaraRadera
 6. Det börjar bli ganska ointressant att spekulera om de politiska partiernas strategi och taktik. Verkligheten -1000 eller fler asylsökande dag efter dag, varav 100-tals "ensamkommande barn" - kommer att sätta agendan, oavsett vem som regerar. Och denna agenda ser inte behaglig ut.

  SvaraRadera
 7. Enligt grundlagen får regeringen inte utlysa undantagstillstånd så länge det inte råder krigstillstånd. Tänker Löfvén göra det ändå får han göra statskupp först. Just nu råder ett inofficiellt undantagstillstånd i Sverige. Att lagar åsidosätts är något som JK ska styra upp men alla verkar vara kompletta stolpskott inom de flesta områden inklusive det juridiska.

  SvaraRadera
 8. Efter AKB och hennes Allianskompisars svek mot oss borgerliga väljare är de inte längre värda vårt förtroende. Rösta bort Alliansen och förstås även de rödgröna i nästa val!

  Jag hoppas istället på det nya borgerliga partiet Borgerlig Framtid http://www.borgerligframtid.se

  SvaraRadera
 9. För den cyniske känns det som brända jordens taktik. Kommer ens SD 2018 kunna köra sin folkhemspolitik när det finns miljoner som bara ser landet som en bankomat?
  /Plainview

  SvaraRadera
 10. Efter valet trodde jag Aliansen, eller något aliansparti skulle ta ansvar och samverka med Socialdemokraterna, för Sveriges bästa! Dom blev ju dom som vann. Nej istället gnäller man och är bitter, som på dagis "Stefan sitter på min plats!"... Nu är det som det är! Pratar men om ansvar för Sverige, så ta ansvar! Samarbeta! Och all form av debatt kring i stort sett vad som helst är kidnappad av PK maffian, man blir rasist, nazist och jag vet inte vad, om man uttrycker något som inte är Södermalmsgodkänt men annars är sunt och realistisk! Politiker och "Elit" föraktet växer, och så undras det varför SD växer? Hade man tagit debatten för tio år sen och kunnat se förbi prestigen i blockstrukturerna hade inte SD behövts idag, istället för att vara enda alternativet.

  Micke

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.